Σχολικά γεύματα σε 46 Δημοτικά της Ηπείρου - Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την vdella   
Παρασκευή, 10 Νοέμβριος 2017 21:26
Την επέκταση του προγράμματος σίτισης «Σχολικά Γεύματα», το οποίο υλοποιείται από τα Υπουργεία Εργασίας και Παιδείας σε Δημοτικά Σχολεία της χώρας, καθώς και την σύσταση, την συγκρότηση και το έργο των Επιτροπών Παραλαβής στις σχολικές μονάδες που συμμετέχουν, προβλέπει σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.Σε ότι αφορά την Ήπειρο το πρόγραμμα επεκτείνεται σε 46 Δημοτικά Σχολεία, στους Νομούς Ιωαννίνων (20), Άρτας (19) και Θεσπρωτίας (7) και θα εφαρμόζεται έως τη λήξη των μαθημάτων του διδακτικού έτους.Οι στόχοι του προγράμματος «Σχολικά γεύματα» είναι η κάλυψη των διατροφικών αναγκών των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων που συμμετέχουν, στο πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής, ώστε να επιτευχθούν:

• η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού και
• η βελτίωση των παιδαγωγικών και γνωστικών αποτελεσμάτων της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Τα γεύματα θα είναι πλήρη, θα στηρίζονται κατά βάση στην μεσογειακή κουζίνα και θα δίνονται ζεστά στα παιδιά, καθώς την προμήθεια θα κάνει catering.

Τα Σχολεία στην Ήπειρο
Τα Δημοτικά Σχολεία της Ηπείρου που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι τα εξής:
Στην Π.Ε. Ιωαννίνων
1ο Ειδικό Ιωαννίνων, 2ο Ειδικό, 4ο Ειδικό, 3ο Ιωαννίνων, 4ο Ιωαννίνων, 6ο Ιωαννίνων, 9ο Διαπολιτισμικό, 10ο Ιωαννίνων, 13ο Ιωαννίνων, 24ο Ιωαννίνων, Αγίας Μαρίνας Ιωαννίνων, 2ο Ανατολής, Ασβεστοχωρίου, Δροσοχωρίου, Κατσικά, Κουτσελιού, Λογγάδων, 1ο Μαρμάρων, Μπάφρας – Νεοκαισάρειας, 1ο Περάματος.
Στην Π.Ε. Άρτας
1ο Ειδικό Άρτας, 3ο Άρτας, 5ο Άρτας, Ελεούσας Άρτας, 9ο Άρτας, 6ο Άρτας, 4ο Άρτας, Αγίων Αναργύρων, Καμπής, Καλαμιάς, Χαλκιάδων, Αμμοτόπου, Κορφοβουνίου, Ραχης, Γαβριας, Καλοβάτου, Αγίου Σπυρίδωνα, Ανέζας, Κωστακιών.
Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
2ο Ηγουμενίτσας, 3ο Ηγουμενίτσας, Γραικοχωρίου, Ν. Σελεύκειας, Παραποτάμου, Ξηρολόφου Δήμου Σουλίου, Ειδικό Ηγουμενίτσας.

Αντιδρούν οι δάσκαλοι στα σχολικά γεύματα

geumata matites

Τις αντιδράσεις των δασκάλων συναντά η απόφαση για την παροχή γευμάτων σε μαθητές δημοτικών σχολείων, απόφαση που περιλαμβάνει και 46 σχολεία στους Νομούς Ιωαννίνων, Άρτας και Θεσπρωτίας.

Οι δάσκαλοι υποστηρίζουν ότι η λογική που διέπει την Υπουργική Απόφαση είναι πλήρως ξεκομμένη από την πραγματικότητα και την λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Αναφέρουν ότι στα σχολεία δεν υπάρχουν ούτε ειδικοί χώροι σίτισης, ούτε ο κατάλληλος εξοπλισμός, δεν υπάρχουν τραπεζοκόμοι και την ώρα που προβλέπεται για την σίτιση ούτε καθαρίστριες, οι μαθητές θα πρέπει να σιτίζονται στις αίθουσες όπου γίνονται μαθήματα την ώρα που ο χρόνος που μεσολαβεί από την στιγμή ολοκλήρωσης των μαθημάτων ως την παροχή του συσσιτίου, δεν είναι ικανός ούτε οι αίθουσες και τα θρανία να πλυθούν και να απολυμανθούν.

Ιδιαίτερα σε μια εποχή έξαρσης των ιώσεων τίθεται σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των μαθητών-τριων.

Υποστηρίζουν ακόμη ότι οι εκπαιδευτικοί δεν διαθέτουν ούτε τις γνώσεις ούτε την πιστοποίηση που απαιτείται έτσι ώστε να συγκροτούν επιτροπές παραλαβής, ούτε να προβαίνουν σε «ποσοτικό και ποιοτικό έλεγχο των σχολικών γευμάτων».

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία, καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων σε όλα τα σχολεία να πάρουν αποφάσεις όπου θα αρνούνται να συγκροτήσουν τις Επιτροπές Παραλαβής και η παράδοση των γευμάτων να είναι στην ευθύνη του αναδόχου. Συνάμα ζητά από τους δασκάλους να ενημερώσουν σχετικά τους γονείς και επαναλαμβάνει την πρόταση τα σχολικά γεύματα να δίνονται στους μαθητές ώστε να τα παίρνουν στο σπίτι τους.


 
copyright ©2010 vdella.com -- powered by web-way