Αντώνης Μπέζας: ”Αλίμονο, αν δε βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση”

bezas_antΟ ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ, ΜΙΛΑ ΣΤΟ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Την αναγκαιότητα εκλογής αυτοδύναμης κυβέρνησης, ώστε να αντιμετωπίσει άμεσα τα τεράστια δεινά που έχουν ενσκήψει στον τόπο την τελευταία διετία, προτάσσει ο πρώην υφυπουργός Αντώνης Μπέζας. Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Θεσπρωτία επισημαίνει ότι όσο πιο γρήγορα προχωρήσει η κυβέρνηση μετά τις εκλογές, τόσο μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών θα υπάρχουν.

ΕΡ: Σε λίγες εβδομάδες έχουμε εκλογές κ. Μπέζα. Ποιο είναι το δίλλημα που θα θέσει η ΝΔ στους ψηφοφόρους;

ΑΠ: Το δίλλημα που έχουμε μπροστά μας είναι αν θέλουμε την Ελλάδα ενεργή χώρα στην Ευρώπη ή την Ελλάδα στο περιθώριο. Αν θέλουμε μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε μια Νέα Μεταπολίτευση ή  έναν οικονομικό και πολιτικό ακτιβισμό. Αν θέλουμε συγκροτημένες πολιτικές που θα αποσυμπιέσουν την κοινωνία, θα προστατέψουν και θα αποκαταστήσουν  τα μεσαία και φτωχά εισοδήματα ή θα αρκούμαστε στον ανέξοδο λαϊκισμό που χαϊδεύει τα αυτιά των πολιτών. Με αυτά τα διλλήματα κατεβαίνουμε στις εκλογές κ. Γιαννακόπουλε, καταθέτουμε την ευθύνη μας και δεν επενδύουμε στο φόβο και την ανασφάλεια που καλλιέργησε το ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία επί 2,5 χρόνια. Θέλουμε  να οικοδομήσουμε μια Νέα Ελλάδα. Όμως δυστυχώς, ορισμένοι ανακάλυψαν ότι είναι πιο «πατριώτες» από όλους εμάς και κάνουν ό,τι μπορούν για να παρεμποδίσουν τη νίκη της ΝΔ…

ΕΡ: Μετά τις εκλογές και ειδικά μετά τον Ιούνιο, με την προοπτική λήψης επιπλέον μέτρων, δε φοβάστε ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει μπροστά της έναν εξαιρετικά δύσκολο και ασταθή βίο;

ΑΠ: Αναμφισβήτητα, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές και η οποία πιστεύω ότι  θα είναι της ΝΔ,  θα έχει μπροστά της ένα δύσκολο και επίπονο έργο.  Όμως συγχρόνως, αυτή είναι και η πρόκληση. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα κληθεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο που την έβαλε η καταστροφική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, με σεβασμό  στις διεθνείς υποχρεώσεις που υπάρχουν, και προετοιμάζοντας  το έδαφος για μια επόμενη περίοδο  ανάπτυξης και  ευημερίας. Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι ο πρωθυπουργός της ευημερίας αλλά «θα κάνει ό, τι περνάει από το χέρι του, ώστε εκείνος που θα τον διαδεχθεί στην εξουσία, να κληρονομήσει μια χώρα σε καλύτερη κατάσταση». Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε. Όσο πιο γρήγορα  προχωρήσουμε, μετά τις εκλογές, σε διαρθρωτικές αλλαγές  και διορθωτικές κινήσεις, τόσο μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών θα έχουμε απέναντι στους δανειστές μας.  

ΕΡ: Θα πρόκειται επομένως για ναρκοθετημένη πορεία …

ΑΠ: Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη ΝΔ έχουμε καταλάβει ότι πάμε για πόλεμο και όχι για… φιλικό αγώνα. Δεν μπορεί όμως να γίνει διαφορετικά. Χρειάζονται πραγματικά δυνατοί στρατιώτες και αξιωματικοί, έτοιμοι ακόμα και να θυσιαστούν πολιτικά, προκειμένου να νικήσουμε.  Η πορεία απεγκλωβισμού χρειάζεται μαχητές. Όποιος φοβάται τις δυσκολίες είναι  κατώτερος των περιστάσεων. Εφεξής, η άσκηση πολιτικής θα χρειάζεται μεγάλο κουράγιο και αντοχές.

 

 

 «Η ΝΔ θα επιδιώξει, και μετά την επίτευξη της αυτοδυναμίας,  μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συμπαράταξη»

 

 

ΕΡ: Μέχρι στιγμής, δημοσκοπικά, δεν προκύπτει αυτοδυναμία της ΝΔ. Η συνεργασίας σας με το ΠΑΣΟΚ μοιάζει αναπόφευκτη…

ΑΠ: Κύριε Γιαννακόπουλε θα σας το πω όσο γίνεται πιο εμφατικά. Αλίμονο αν σ’  αυτές τις συνθήκες αν δεν υπάρξει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση.  Αλίμονο αν την επομένη των εκλογών αρχίσουν παιχνίδια πολιτικών ισορροπιών και προσωπικών επιδιώξεων και στρατηγικών. Αν δεν μπορείς μόνος, γιατί να μπορέσεις με τους άλλους; Χωρίς αυτοδυναμία, δεν μπορούν να αλλάξουν  όσα πρέπει να αλλάξουν στη χώρα. Χωρίς αυτοδυναμία, δεν μπορούμε να έχουμε διαπραγματευτική ισχύ στο εξωτερικό. Αυτό δε σημαίνει όμως  ότι δεν θα επιδιωχθεί η  απαραίτητη πολιτική συνεννόηση, με όσο το δυνατόν ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις. Εκείνος που ξεκινάει από μια ισχυρή και αυτοδύναμη παρουσία, επιτυγχάνει καλύτερο κλίμα  συναίνεσης. Γι’ αυτό και η ΝΔ θα επιδιώξει, μετά την επίτευξη της αυτοδυναμίας, μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συμπαράταξη. Οι απλές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες δεν θα αρκούν.

ΕΡ: Έχετε μετανιώσει για κάτι από τα παλιά, κ. Μπέζα; Ήσασταν υφυπουργός Οικονομικών για σχεδόν τέσσερα χρόνια.. Κάνατε την αυτοκριτική σας;

ΑΠ: Πιστεύω ότι έγινε  σοβαρή αυτοκριτική, και συλλογικά, και ατομικά.  Για τον εαυτό μου, που μπορώ να μιλήσω με σιγουριά, η αυτοκριτική δεν εξαντλείται σε μια περίοδο. Είναι διαρκής. Το γεγονός άλλωστε ότι καταθέτουμε προτάσεις για διάφορα ζητήματα, προτάσεις που μερικές φορές αντιτίθενται στα όσα πράξαμε ως κυβέρνηση, αποδεικνύει ότι έχουμε εντοπίσει τις αδυναμίες και τα λάθη μας και επιχειρούμε να τα διορθώσουμε. Υπήρξαν επικίνδυνα εθνικά ελλείμματα που δυστυχώς δεν τα αντιμετωπίσαμε. Αυτό ακριβώς είναι η Νέα Μεταπολίτευση. Ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό μοντέλο που θα καλύψει, για παράδειγμα, το έλλειμμα της ανταγωνιστικότητας στην οικονομία,  της δημοκρατίας και της διαφάνειας στην πολιτική, της ασφάλειας στην κοινωνία. 

«Υπήρξαν επικίνδυνα εθνικά ελλείμματα που δυστυχώς δεν τα αντιμετωπίσαμε»

 

ΕΡ: Στη Θεσπρωτία πως πάνε τα πράγματα κ. Μπέζα;

ΑΠ: Δύσκολα, όπως σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει κόσμος που πραγματικά «υποφέρει και πεινά». Επιπλέον, η κυβέρνηση Παπανδρέου εγκατέλειψε και αδίκησε τη Θεσπρωτία. Ήταν μια κυριολεκτικά χαμένη περίοδος. Γι’ αυτό, χρειάζεται ελπίδα και όραμα. Ο κόσμος χρειάζεται κάπου να ακουμπήσει. Δεν  θα σιωπήσουμε, λοιπόν, τώρα. Πρέπει να πούμε όχι στην εθνική κατάθλιψη που μας επέβαλαν οι λανθασμένοι χειρισμοί του κ. Παπανδρέου και της κυβέρνησης του. Πρέπει να μη σβήσει το όνειρο κάτω από το φοβικό κλίμα των τελευταίων ετών και οι θυσίες πρέπει να φέρουν αποτελέσματα.  Έχουμε χρέος να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο για να μη χαθεί η ελπίδα. «Την κραυγή των παιδιών μου δεν θέλω να δω, που θα λέει, πατέρα, τη σιωπή σου την πλήρωσα εγώ…».

«Έχουμε χρέος να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο για να μη χαθεί η ελπίδα», επισημαίνει στο «Π» ο Αντώνης Μπέζας.

ΕΡ: Κλείνοντας, μου δίνετε την ευκαιρία να σας ζητήσω να σχολιάσετε την αυτοκτονία του 77άχρονου στη καρδιά της χώρας, στο Σύνταγμα.

ΑΠ: Μα γι αυτόν ακριβώς τον λόγο η ΝΔ μιλάει για την ανάγκη να απεγκλωβιστούμε από το κλίμα εθνικής κατάθλιψης στο οποίο οδηγηθήκαμε. Πρέπει να αντιδράσουμε, να κινηθούμε, να μη δούμε άλλα υστερόγραφα απελπισίας από συμπολίτες μας. Την ίδια στιγμή, η συντεταγμένη πολιτεία θα πρέπει να απλώσει «δίχτυ προστασίας» για όσους δοκιμάζονται περισσότερο από την ύφεση. Μαζί, όμως, θα περάσουμε απέναντι και μαζί θα τα καταφέρουμε. Αυτό το μήνυμα πρέπει να δώσουμε σε όσους αισθάνονται ότι όλα.. τέλειωσαν εδώ.

Συνέντευξη στον Δημ. Γιαννακόπουλο – Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» την Κυριακή 8.4.2012