Βασικά σημεία της τοποθέτησης της Λ.Σ. στο Δ.Σ. στις 10/119/2020 με θέμα: «Διαχείριση του νέου κύματος της πανδημίας και λήψη μέτρων»

laiki

Προφανώς στηρίζουμε κάθε μέτρο που ανακουφίζει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Το κάναμε με το πρώτο κύμα, αυτό θα κάνουμε και σήμερα.

Θέλουμε όμως να τοποθετηθούμε σε σχέση με αυτό σε ορισμένα ζητήματα που δεν περιέχονται στις εισηγήσεις ,τα οποία επανειλημμένα έχουμε θέσει αλλά δεν παίρνονται μέτρα.

  1. Ειπώθηκε για την πολυκοσμία που υπάρχει στον ποδηλατόδρομο, μολονότι ισχύει το lockdown. Επιτρέψτε μας να ερωτήσουμε και πάλι ,στο 7Ο νηπιαγωγείο της πόλης μας εξακολουθούν να στοιβάζονται 28 νήπια σε μια μικρή αίθουσα; Τι μέτρα πάρθηκαν; Δεν απασχολούμε για πρώτη φορά με αυτό το θέμα το Δ.Σ. Οπότε προκύπτει και το ερώτημα τι βοηθάει πιο πολύ την εξάπλωση του ιού, ο περίπατος στον ποδηλατόδρομο η το στοίβαγμα των μαθητών σε ακατάλληλες αίθουσες; Γιατί  όταν υπάρχουν 2 μέτρα και σταθμά για τον συγχρωτισμό, δημιουργούνται απορίες, συγχύσεις και υποψίες σχετικά με την σοβαρότητα της πανδημίας.
  2.  Ανέφερε ο κ. αντιπεριφερειάρχης για κρούσματα σε δημοτικά σχολεία. Εμείς πάλι θα ρωτήσουμε .Τι μέτρα έχουν παρθεί για να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη; Ο στόχος των15 μαθητών  ανά τάξη που είναι αίτημα του κινήματος των εκπαιδευτικών και των μαθητών γιατί δεν υλοποιείται; Τι γίνεται με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία; Προφανώς δεν θα διορίσει τους εκπαιδευτικούς ο αντιπεριφερειάρχης ούτε ο δήμαρχος .Μπορούν όμως να προβάλλουν τα προβλήματα και τα αιτήματα και να  διεκδικήσουν την επίλυση των. Γιατί πράγματι υπάρχει η ατομική ευθύνη του καθένα μας να προστατεύσουμε τον εαυτόν μας ,την οικογένεια μας, τους φίλους μας και το κάνουμε οι περισσότεροι. Υπάρχει όμως και η ευθύνη της πολιτείας, της κυβέρνησης, να πάρει τα αναγκαία μέτρα περιορισμού της πανδημίας και δεν το κάνει.
  3. Ειπώθηκε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί το κτήρια του ΤΕΠ στην πόλη μας για ασθενείς covid. Γνωρίζουμε ότι στο νοσοκομείο Φιλιατών υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα ,για ασθενείς covid-19 ,που είναι σε λειτουργία. Σε αυτήν έχουν μεταφερθεί και ασθενείς από το γηροκομείο των Γιαννίνων. Γνωρίζουμε ακόμα ότι το νοσοκομείο του νομού μας λειτουργεί με το μισό προσωπικό με ελάχιστες προσλήψεις κι αυτές με ημερομηνία λήξης (37 ειδικότητες αντί για 67, 1 καθαρίστρια στη νυχτερινή βάρδια και ένας τραυματιοφορέας για όλο το νοσοκομείο). Επίσης πληροφορηθήκαμε ότι γιατρός παθολόγος που προσλήφθηκε πρόσφατα, μετακινήθηκε μετά από 2 μέρες στα Γιάννενα για να καλύψει τις εκεί ανάγκες. Άρα η ανάγκη που υπάρχει στον τόπο μας είναι από γιατρούς και νοσηλευτές. Και αυτοί δεν θα προκύψουν με την επίκληση της ατομικής ευθύνης, αλλά με μαζικούς διορισμούς υγειονομικού προσωπικού από την κυβέρνηση.
  4. Προφανώς υπάρχει πρόβλημα στο Μορφάτι. Είναι απαράδεκτο να μην έχει επιληφθεί ακόμα του θέματος ο ΕΟΔΥ. Εκφράσαμε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία τις ανησυχίες μας στον δήμαρχο. Από την συζήτηση προέκυψε ότι ο δήμος μπορεί να εξασφαλίσει το κονδύλι για την αγορά των rapid test, αλλά αυτά ,με βάση τον νόμο, μπορούν να γίνουν μόνο από προσωπικό του ΕΟΔΥ και το ΕΣΥ, το οποίο όμως δεν επαρκεί. Οπότε προκύπτει το ερώτημα, γιατί είναι ανεδαφικό το αίτημα που προβάλλει το συνδικαλιστικό κίνημα των γιατρών του ΕΣΥ για άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξή του στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών; Πως αλλιώτικα μπορεί να λυθεί το πρόβλημα; Στο κατά κάτω δεν θα τους ντύσουνε στο χακί, μαζί με τους συναδέλφους τους του δημόσιου τομέα θα δουλεύουνε και το ίδιο μισθό με αυτούς θα παίρνουνε.
  5. Πρόβλημα μετάδοσης του ιού νομίζουμε ότι δύσκολα θα προκύψει από το Μορφάτι. Εκεί πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα παρακολούθησης της υγείας των κατοίκων. Το κύριο πρόβλημα θα υπάρξει στην πόλη και σε χώρους που επισκέπτονται μαζικά οι συμπολίτες μας. Πληροφορηθήκαμε από τα τοπικά ΜΜΕ για κρούσματα σε ένα super market και σε ένα υποκατάστημα τράπεζας. Στην πόλη μας όμως υπάρχουν πολλά super market και πολλά υποκαταστήματα τραπεζών με δεκάδες εργαζόμενους, που τα επισκέπτονται εκατοντάδες συμπολίτες μας καθημερινά. Άρα, πέρα από την ατομική ευθύνη του καθένα μας, η πολιτεία είναι ανάγκη πάρει άμεσα μέτρα για επαναλαμβανόμενα rapid test σε όλους τους εργασιακούς χώρους και τα σχολεία. Για δειγματοληπτικούς ελέγχους γενικά μέσα στον πληθυσμό. Αν παρουσιάστηκαν κρούσματα στο Μορφάτι που είναι σχετικά απομονωμένο, τότε στην πόλη με τόση κίνηση ,και λόγω του λιμανιού, πολύ πιο εύκολα θα γίνεται η μετάδοση του ιού.
  6. Τέλος  πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί η εξάπλωση της πανδημίας οφείλεται στο ότι οι κάτοικοι της πόλης δεν δείχνουν την πρέπουσα ατομική ευθύνη. Η ευθύνη του κεντρικού κράτους δεν υπάρχει; Από τα παραπάνω προκύπτει ότι υπάρχει και είναι και είναι πολύ μεγάλη. Ωστόσο έχουμε ο και καθένας από εμάς στο Δ.Σ., και ο δήμαρχος την ατομική ευθύνη, να αγωνισθούμε,  να διεκδικήσουμε από το κεντρικό κράτος, από την κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα. Έχει ατομική ευθύνη και ο κ. πρωθυπουργός αλλά και τα μέλη της κυβέρνησης που δεν παίρνουν τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, για την εξασφάλιση της υγείας του λαού. Γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να πράξουν σε αυτή την κατεύθυνση. Έχουν όμως άλλη πολιτική και είναι άλλες οι προτεραιότητες τους.              

                                                                 Ηγουμενίτσα 11/11/2020

                                                                   Για την Λαϊκή Συσπείρωση

                                                                       Δώρης Δήμας