Κροκοδείλια δάκρυα από τη Διοίκηση του ΤΕΙ για το Τμήμα Ιχθυοκομίας!

tei igoumenitsas

tei igoumenitsasΚροκοδείλια δάκρυα χύνουν οι υπεύθυνοι της μέχρι σήμερα υποβάθμισης του Παρατήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα και πλέον εμφανίζονται να κλαίνε για την μετακίνηση και συγχώνευση του Τμήματος Ιχθυοκομίας – Αλιείας με αυτό του Μεσολογγίου.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό και προκλητικό, εκείνοι που μέχρι σήμερα (και κάποιοι ακόμα και σήμερα) ζητούσαν την κατάργηση του Παραρτήματος της Ηγουμενίτσας, απαξίωναν τη λειτουργία του και την προσφορά του, την αναγκαιότητα ύπαρξής του και την ακαδημαϊκή του επάρκεια, σήμερα να θυμούνται, εκ των υστέρων και κατόπιν εορτής να κλάψουν πάνω από το κουφάρι της Ιχθυοκομίας. 

Οι Θεσπρωτοί πολύ δύσκολα θα ξεχάσουν ότι όλες οι “προτάσεις” της προηγούμενης Διοίκησης του ΤΕΙ για την αναδιοργάνωση του ιδρύματος, πρότειναν το κλείσιμο των τμημάτων της Ηγουμενίτσας.

Πολύ δύσκολα θα ξεχάσουν ότι οι ίδιοι οι καθηγητές του Τμήματος ζήτησαν τη μεταφορά του στην… Αθήνα, όπου – προφανώς θα ανέπτυσαν ιχθυοπαραγωγική δραστηριότητα στον Εθνικό κήπο και στα συντριβάνια της Πλατείας Συντάγματος!

Πολύ δύσκολα θα ξεχαστεί το γεγονός, ότι όταν η πρ. Υπουργός Παιδείας κα Διαμαντοπούλου, ζήτησε προτάσεις για τη συγχώνευση των Τμημάτων, η τότε Διοίκηση του ΤΕΙ, δε διεκδίκησε τη συγχώνευση στην Ηγουμενίτσα των 3 τμημάτων ιχθυοκομίας της χώρας αλλά έκλεισε πονηρά το μάτι στο Μεσσολόγγι, με την ανοχή αν όχι με την προτροπή καθηγητών του τμήματος!

Ουδέποτε οι καθηγητές αυτοί θεώρησαν την Ηγουμενίτσα αρκετή για τις φιλοδοξίες τους και την επαγγελματική τους ανέλιξη! Οι περισσότεροι δεν πάτησαν το πόδι τους εδώ και όσοι πάτησαν, χρησιμοποίησαν την Ηγουμενίτσα, απλά ως σκαλοπάτι στην… πορεία τους για αλλού.

Τα λάθη της προηγούμενης Διοίκησης επαναλαμβάνει και η νέα! Φαίνεται πως ο κ. Γλαβάς δεν έχει συνειδητοποιήσει πως είναι Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου και όχι του ΤΕΙ Άρτας Πρέβεζας. Κι έτσι χαρακτηρίζει λάθος… την δημιουργία έδρας Σχολής στην Ηγουμενίτσα, συμμετέχει σε πολιτικές συσκέψεις με στόχο τη μεταφορά της έδρας αυτής στην Πρέβεζα μια μέρα μετά τη σύσταση της, αμφισβητεί τα ακαδημαϊκά κριτήρια της επιλογής της έδρας παρ’ όλο που γνωρίζει ότι στην Ηγουμενίτσα παραμένουν στην ουσία 3 τμήματα (2 Τμήματα και 2 κατευθύνσεις στο 2ο Τμήμα) ενώ στην Πρέβεζα 1, απαξιώνει το τμήμα της Ηγουμενίτσας αποδεχόμενος πως έχει μόλις 2 μόνιμους καθηγητές, ενώ στην πραγματικότητα είναι 7 και θα ζητήσει λέει απόφαση της συνέλευσης και του Συμβουλίου για να πάει στο υπουργείο παιδείας και να ζητήσει τη μεταφορά της έδρας στην Πρέβεζα όπου θα βρει και κτήρια να στεγάσει τη σχολή…

Κι όλα αυτά για να μην αναγκαστούν να μετακινηθούν κάποιοι από τους 17 (!!!) καθηγητές της Πρέβεζας στην Ηγουμενίτσα , η οποία προφανώς τους πέφτει μακριά και λίγη.

Αναλυτικά το έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα η Συνέλευση του ΤΕΙ αναφέρει:

«Εκτιμούμε την προσπάθεια που έγινε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρας μας, όμως τα ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια, πάνω στα οποία σχεδόν αποκλειστικά θα βασιζόταν ο χωροταξικός ανασχεδιασμός των ΑΕΙ της χώρας, υποχώρησαν άτακτα και εξανεμίστηκαν, μπροστά στα τοπικιστικά και μικροκομματικά συμφέροντα.

Το διαπιστώσαμε αυτό, κυρίως με τη μετακίνηση και συγχώνευση του τμήματος Ιχθυοκομίας – Αλιείας της Ηγουμενίτσας με το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδος με έδρα το Μεσολόγγι. Ένα δυνατό τμήμα με άριστο ανθρώπινο δυναμικό, με άρτιες εργαστηριακές υποδομές και προοπτικές στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, συγχωνεύεται με το τμήμα του Μεσολογγίου και είναι πραγματική απώλεια για την ακαδημαϊκή μας κοινότητα και τον τόπο μας. Το Υπουργείο δεν κατανοεί την τραγικότητα αυτής της απόφασης, που θα έχει μακροπρόθεσμα αρνητικές συνέπειες στις υδατοκαλλιέργειες στην Ήπειρο, στο βαθμό που οι υδατοκαλλιέργειες για την περιοχή μας είναι από τους πιο προσοδοφόρους και εξελίξιμους επιχειρηματικούς τομείς. Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των τεσσάρων δημόσιων Ιχθ/κών Σταθμών θα εντείνει ακόμη περισσότερο τα ήδη οξυμμένα προβλήματα.

Επίσης,  στην περίπτωση της απειλής για κατάργηση του τμήματός μας Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, το Υπουργείο κινήθηκε αιφνιδιαστικά και μεροληπτικά. Όμως με την άμεση κινητοποίησή μας, τόσο της επιστημονικής μας κοινότητας, του καλλιτεχνικού χώρου αλλά και των θεσμικών φορέων του τόπου μας και της Ηπείρου, καταφέραμε να το κρατήσουμε, όχι βέβαια για τοπικιστικά συμφέροντα, αλλά γιατί θα ήταν παράλογο μια ακαδημαϊκή μονάδα δυναμική, εύρωστη, με διακριτό ακαδημαϊκό στίγμα, σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και διεθνή καταξίωση να καταργείται, και ταυτόχρονα να ακρωτηριάζεται ένα ζωτικό τμήμα της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΤΕΙ Ηπείρου, παραχαράσσοντας έτσι και την ιδιαίτερη ταυτότητά του.  

Δυστυχώς, δεν έγιναν οι αναγκαίες ρήξεις και οι γενναίες αλλαγές που απαιτούν οι καιροί.

Επίσης διαπιστώνουμε ότι η διαφαινόμενη πολιτική υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και διακριτικής μεταχείρισης των ΤΕΙ, που διαχρονικά εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας μέχρι σήμερα, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία μας και θα απειλήσει την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών.

Όμως σε αυτό το νέο εκπαιδευτικό τοπίο όπως διαμορφώθηκε, θα αγωνιστούμε για την άψογη λειτουργία του ΤΕΙ Ηπείρου προασπίζοντας την ακαδημαϊκή ελευθερία, την υψηλή ακαδημαϊκή ποιότητα, την πρωτότυπη ερευνητική δραστηριότητα, και κυρίως την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στους φοιτητές μας.

 Γιατί κύριο μέλημά μας  είναι πάντα οι φοιτητές μας. Να γίνουν άρτιοι επιστήμονες και ανήσυχοι πολίτες έτσι ώστε να βάλουν το δικό τους στίγμα σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει.

Η ακαδημαϊκή μας κοινότητα με οργανωμένες δράσεις, θα συμβάλλει  ουσιαστικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Ηπείρου και της χώρας μας».