Διήμερη περιοδεία στην Ήπειρο πραγματοποίησε την Παρασκευή και το Σάββατο ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, όπου επισκέφθηκε έργα υποδομών.
Ο κ. Μαγγριώτης μαζί με το Bουλευτή Θεσπρωτίας Χρ. Κατσούρα επισκέφθηκε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπου ενημερώθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες και από τους εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρίας, για την πορεία των έργων κατασκευής της Β’ φάσης του λιμένα Ηγουμενίτσας.
Απάντωντας σε ερωτήσεις δημισογράφων ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχουν διόδια στην Εγνατία Οδό, μεταξύ των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, παρέπεμψε τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στη Θεσπρωτία στους “καλλικρατικούς φορείς”, δήλωσε πως δεν γνωρίζει αν το λιμάνι της Ηγουμενίτσας πρόκειται να… αποκρατικοποιηθεί με “προίκα” την χερσαία ζώνη και τους άλλους παράλιους χώρους που διαχειρίζεται η ΟΛΗΓ ΑΕ, αναφέρθηκε στον κάθετο άξονα Ηγουμενίτσας – Μαυροματίου και έκανε δηλώσεις και για το ζήτημα των μεταναστών.Δείτε τις δηλώσεις του κ. Μαγκριώτη στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας εδώ:
Αναφερόμενος στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ο κ. Μαγκριώτης τόνισε: «Το λιμάνι, όπως και οι οδικοί άξονες είναι διαχρονική, στρατηγική επιλογή της ελληνικής Πολιτείας. Η Α΄ φάση του λιμανιού ολοκληρώθηκε το 2004 και έτσι σήμερα, λειτούργει ένα σύγχρονο επιβατικό και εμπορικό λιμάνι. Η δυναμική όμως, που έδωσε στο λιμάνι η Εγνατία και αυτή που θα προσθέσει η Ιόνια Οδός, έκαναν απαραίτητη την κατασκευή συμπληρωματικών υποδομών. Η Β΄ Φάση του λιμανιού, προϋπολογισμού 66 εκατ. ευρώ δημοπρατήθηκε με σημαντική καθυστέρηση το 2007 και παρόλα τα τεχνικά και χρηματοδοτικά προβλήματα που υπήρξαν στο μεσοδιάστημα, δουλέψαμε τους τελευταίους μήνες, τα ξεπεράσαμε και έτσι μπορούμε να πούμε πως θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2012. Όπως είχαμε δεσμευθεί, δημοπρατήσαμε την Γ΄ φάση των συμπληρωματικών έργων του λιμένα, προϋπολογισμού 82,25 εκατ. ευρώ στις 15 Φεβρουαρίου 2011 και έχουμε προσωρινό ανάδοχο. Αν δεν υπάρξουν ενστάσεις ή προσφυγές η σύμβαση θα υπογραφεί σε δύο μήνες.Το έργο της Γ΄ φάσης θα περιλαμβάνει τα εξής:
· Κατασκευή νέων κρηπιδωμάτων συνολικού μήκους 610 μ., για τη δημιουργία δύο πρόσθετων θέσεων πλαγιοπρυμνοδέτησης.
· Κατασκευή κρηπιδώματος μήκους 93 μ. για προσωρινή λειτουργία μιας επιπλέον θέσης πρυμνοδέτησης, που μελλοντικά θα ενσωματωθεί στην εγκατάσταση λειτουργίας σιδηροδρομικού πορθμείου.
· Κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων.
· Κατασκευή λοιπών έργων επιδομής, όπως έργα οδοποιίας εντός και εκτός ζώνης λιμένα, Η/Μ δίκτυα εντός της ζώνης λιμένα.»
Στο έργο συμπεριλαμβάνεται επίσης η κατασκευή του πρώτου υποτμήματος από Λιμάνι έως Πλαταριά της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας, συνολικού μήκους 3,7 χλμ.Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε επίσης στον οδικό άξονα Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας, στον οδικό άξονα Ηγουμενίτας-Σαγιάδας και στην αναβάθμιση του κόμβου ΒΙΟΠΑΘΕ:«Στον οδικό άξονα Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας ξεκινήσαμε τη κατασκευή του τμήματος Καρτέρι-Πάργα μήκους 15 χλμ. και προϋπολογισμού 39,2 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τα τέλη του 2013. Στο τμήμα αυτό έχει συμπεριληφθεί και το 2ο υποτμήμα από Λιμάνι έως Πλαταριά μήκους 3,5 χλμ., καθώς η αποκατάσταση των κατολισθήσεων στην περιοχή γέφυρας Δέσπως, η οποία είχε καταστραφεί πριν περίπου πέντε χρόνια. Παράλληλα συνεχίζουμε την εκπόνηση των μελετών για το τμήμα Πάργα έως Ι/Κ Μεσοποτάμου, μήκους 10 χλμ., που θα είναι έτοιμες στο τέλος του χρόνου.Η κατασκευή του κάθετου άξονα της Εγνατίας που θα συνδέει τη Ηγουμενίτσα με την Αλβανία μέσω Σαγιάδας, είναι στο σχεδιασμό μας, είναι ένα έργο όμως που δεν έχει μελετηθεί μέχρι τώρα και ούτε φυσικά έχει προβλεφτεί η χρηματοδότηση του. Για αυτό, εκείνο που χρειάζεται και μπορούμε να κάνουμε τώρα, είναι να ξεκινήσουμε τη μελετητική του ωρίμανση και σε δεύτερη φάση να προχωρήσουμε στη χρηματοδότηση της κατασκευής του.Η αναβάθμιση του κόμβου του Βιομηχανικού Πάρκου Θεσπρωτίας στην Εγνατία θεωρείται και από το Υπουργείο απαραίτητη, καθώς οι υφιστάμενοι κλάδοι κρίνονται στα όρια των προδιαγραφών. Θα εξετάσουμε επίσης τη δυνατότητα για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας κλάδων εισόδου-εξόδου στην Ε.Ο. προς και από Ιωάννινα.
Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης χθες επισκέφθηκε τους Νομούς Άρτας και Πρέβεζας, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Ο Υφυπουργός επισκέφθηκε το έργο Σελλάδες-Αγ. Δημήτριος που κατασκευάζεται από το Υπουργείο ως δημόσιο έργο και αποτελεί τμήμα της Ιόνιας οδού. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Η ανάπτυξη της περιφέρειας αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για την στρατηγική της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Το αναπτυξιακό έλλειμμα της περιφέρειας, το οποίο κατά τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. διευρύνθηκε, καλούμαστε να το αναπληρώσουμε και είμαστε αποφασισμένοι να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση. Κατάσταση που οδήγησε περιοχές της περιφέρειας, όπως την Ήπειρο, σε οικονομική και κοινωνική υποχώρηση.
Η κατασκευή αναπτυξιακών υποδομών είναι βασική προϋπόθεση για να αξιοποιήσουν οι περιοχές αυτές τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και για να ενεργοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό τους».
Όσον αφορά στην Άρτα, ο κ. Μαγκριώτης επισήμανε:
«Ολοκληρώσαμε το τμήμα της Ιόνιας Οδού από Σελλάδες μέχρι Αγ. Δημήτριο, που κατασκευάστηκε ως δημόσιο έργο. Το έργο συμβασιοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2005 με ποσό 25 εκατ. ευρώ και χρόνο περαίωσης τα δύο έτη. Όμως το 2008 ελήφθη η απόφαση αλλαγής του κόμβου Αγ. Δημητρίου, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην εξέλιξη του έργου και να απαιτηθεί υπογραφή Συμπληρωματικής Σύμβασης τον Νοέμβριο του 2010. Προκειμένου να εξασφαλίσουμε την κυκλοφορία ολόκληρου του τμήματος από Σελλάδες μέχρι Φιλιππιάδα μήκους 23 χιλιομέτρων προχωρήσαμε στην κατασκευή του προσωρινού ισόπεδου κόμβου στον Αγ. Δημήτριο. Παράλληλα, συνεχίζουμε τις εργασίες για την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού».
Όσον αφορά στο Νομό Πρέβεζας ο Υφυπουργός επισήμανε:
«Στον οδικό άξονα Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας ξεκινήσαμε την κατασκευή του τμήματος Καρτέρι-Πάργα μήκους 15 χλμ και προϋπολογισμού 39,2 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τα τέλη του 2013. Στο τμήμα αυτό έχει συμπεριληφθεί η αποκατάσταση των κατολισθήσεων στην περιοχή γέφυρας Δέσπως, η οποία είχε καταστραφεί πριν περίπου πέντε χρόνια.
Παράλληλα συνεχίζουμε την εκπόνηση των μελετών για το τμήμα Πάργα έως Ι/Κ Μεσοποτάμου, μήκους 10 χλμ, που θα είναι έτοιμες στο τέλος του χρόνου. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου και από την έγκαιρη ολοκλήρωσή της θα εξαρτηθεί η δυνατότητα ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ και δημοπράτησής του στις αρχές του επόμενου έτους.
Βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη η μελέτη του άξονα Πρέβεζα-Φιλιππιάδα. Για τον άξονα αυτό εξετάζονται οι εναλλακτικές προτάσεις που κατατέθηκαν, τόσο από τους βουλευτές του νομού, όσο και από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΤΕΕ Ηπείρου.
Προς το νότο βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα κατασκευής του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία με τον οποίο συνδέεται η Πρέβεζα με την Ιόνια Οδό. Ο οδικός άξονας κατασκευάζεται σε τέσσερα τμήματα με ισάριθμες συμβάσεις που υπεγράφησαν στις 16 Μαρτίου 2010, συνολικού προϋπολογισμού 338 εκατ. ευρώ και συμβατικού χρόνου ολοκλήρωσης στις 16 Μαρτίου 2013.
Στο 1ο, 2ο και 4ο τμήμα οι εργασίες κατασκευής, παρά τις καθυστερήσεις λόγω απαλλοτριώσεων και επιτάξεων και της έλλειψης των οριστικών μελετών των Μεγάλων Τεχνικών εξελίσσονται ομαλά. Στην 4η σύμβαση ο ανάδοχος ζήτησε τη διάλυσή της και το Υπουργείο προχώρησε με το δεύτερο στη σειρά μειοδότη, με τον οποίο υπέγραψε σύμβαση στις 08 Μαρτίου 2011.
Τέλος, όσον αφορά στη σύνδεση της Πρέβεζας με τη Λευκάδα, το έργο έχει ενταχθεί στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου με προϋπολογισμό 23 εκατ. ευρώ. Στις 28 Φεβρουαρίου το Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης Υγρότοπων Αμβρακικού γνωμοδότησε θετικά για τη κατασκευή του έργου και μετά από αυτό προωθείται η έκδοση των περιβαλλοντικών όρων προκειμένου, να εγκριθούν οι οριστικές μελέτες και να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να δημοπρατηθεί».