ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση του Κομουνιστικού Κόμματος, στο γεμάτο από κόσμο κλειστό γήπεδο μπάσκετ, στη Λιμνοπούλα, ολοκληρώθηκε χτες βράδυ η περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα Γιάννενα, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης στην Ηπειρο. Νωρίτερα το πρωί, η Αλέκα Παπαρήγα πραγματοποίησε περιοδεία στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Πίνδος» και συζήτησε με τους εργαζόμενους. Ακολούθησε περιοδεία και ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» και στη μεταλλουργία «Spider». Το απόγευμα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με τους εργαζόμενους της επιχείρησης «Καριπίδης».

    

Η λαϊκή οικονομία μπορεί να εξασφαλίσει ποιοτική και φτηνή διατροφή

Από την ομιλία στους εργαζόμενους του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Πίνδος»

Από την «Πίνδο», έναν πτηνοτροφικό συνεταιρισμό που κατέχει μεγάλο μερίδιο στην εγχώρια πτηνοτροφική παραγωγή και απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες, ξεκίνησε χτες την περιοδεία της στα Γιάννενα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες, ενώ τους οφείλεται και το επίδομα αδείας. Η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε επίσης με τη διοίκηση του συνεταιρισμού, η οποία επικαλείται καθυστερήσεις στην πληρωμή των προμηθειών από αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Μιλώντας στους εργαζόμενους η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στην κρίση, δεν πτωχεύει μόνο ο λαός. Στην κρίση συγκεντρώνεται η παραγωγή σε λιγότερα χέρια και ο πλούτος σε ακόμη λιγότερα χέρια. Στην κρίση υπάρχουν οι χαμένοι. Η μεγάλη πλειοψηφία των χαμένων είναι οι εργάτες, οι υπάλληλοι, τα μικρομάγαζα, οι μικροϊδιοκτήτες αγρότες, οι μικροί παραγωγοί. Αυτοί είναι χαμένοι. Κάποιοι επιχειρηματίες επίσης, ορισμένες επιχειρηματικές μονάδες, μπορεί να κλείσουν. Οχι γιατί δίνουν πολλά στους εργαζόμενους, αλλά γιατί τους έκλεισε ένας ανταγωνιστής πιο μεγάλος, είτε εδώ στην Ελλάδα, είτε από έξω και τελικά κερδισμένοι θα βγουν έτσι και αλλιώς οι επιχειρηματίες.

Η πτηνοτροφία στην Ελλάδα, η μεταποίηση και παραγωγή γενικά, δεν υποφέρει μόνο από τη χαμηλή αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων που πλήττονται. Είναι και αυτό, ο κόσμος αγοράζει λιγότερο, αν και, κοιτάξτε, θα κόψει το κρέας και αυτοί που έτρωγαν περισσότερο κρέας το αντικαθιστούν με κοτόπουλο, είναι πιο φθηνό, είναι πιο βολικό. Δεν πλήττεστε μόνο από αυτό. Πλήττεστε από τα γενικότερα μέτρα ιδιωτικοποίησης. Δυναμώνουν οι μονοπωλιακές μονάδες, είτε μέσα στην Ελλάδα, είτε από έξω. Υπάρχουν επιχειρήσεις που λυγίζουν κάτω από το βάρος, το μεγαλύτερο ψάρι τρώει το μικρότερο.

Η “Πίνδος” είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση, γιατί στην Ελλάδα μπορούμε να έχουμε εγχώριο, φτηνό κοτόπουλο, με καλά αμειβόμενους εργαζόμενους. Εμείς δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην αξιοποίηση των εγχώριων δυνατοτήτων της χώρας. Αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθούν οι εισαγωγές, μια σειρά πράγματα. Πρέπει να ενισχυθεί ο παραγωγός για να στοιχίζει λιγότερο, να πέσει το κόστος του παραγωγού. Είναι μια σειρά πράγματα τέτοια, δηλαδή, να ανεβαίνουν και οι μισθοί και το κόστος να μη γίνεται βαρύ για τον αγοραστή. Αυτό μπορεί να γίνει αν η παραγωγή ανήκει στο λαό. Αν διευθύνεται από το λαό όλη η παραγωγή του τόπου, αν υπάρχει εργατικός έλεγχος.

Παλεύουμε για τα άμεσα προβλήματα αλλά, ταυτόχρονα, επειδή μεμονωμένες λύσεις δεν μπορούν να έρθουν, θέτουμε στο λαό ότι τώρα πια ήρθε η ώρα να συγκεντρωθούν δυνάμεις. Οχι να παλεύει ο λαός και να πιέζει το πολιτικό προσωπικό της χώρας που είναι η εκάστοτε κυβέρνηση και ένα μέρος του κοινοβουλίου που συμφωνεί με την κυρίαρχη πολιτική – εμείς δεν ανήκουμε σε αυτό το προσωπικό. Γιατί μπορεί το πολιτικό προσωπικό να αλλάξει – έχει αλλάξει πολλές φορές, πότε ΝΔ, πότε ΠΑΣΟΚ – δεν αρκεί όμως αυτό.

Αν αλλάξει το πολιτικό προσωπικό, θα έρθει ένα καινούριο, που θα λέγεται συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, ή “αριστερή”. Μπορεί να δούμε νέες μορφές συνεργασίας, να δημιουργηθούν νέα κόμματα, να φύγουν μερικά παλιά και να γίνουν νέα, για να πείσουν το λαό ότι άλλαξε ο Μανωλιός και ο λαός να πρέπει να πιστεύει σε αυτόν τον Μανωλιό. Λέμε στο λαό να ανατρέψει όχι μόνο το πολιτικό προσωπικό, αλλά και τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια που ελέγχουν τον κάθε κλάδο και ας υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις, δεν παίζουν ρόλο αυτές. Αυτοί που καθορίζουν τις τιμές, το κόστος, τις εργασιακές σχέσεις, τα πάντα, μέσω του πολιτικού προσωπικού, είναι τα μονοπώλια».

    

Ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ παντού!

Μαζική η χτεσινή συγκέντρωση του Κόμματος στα Γιάννενα

Με βροχή από συνθήματα και χειροκροτήματα υποδέχθηκαν την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη χτεσινή πολιτική συγκέντρωση στο κλειστό γήπεδο Μπάσκετ της Λιμνοπούλας. Μεταξύ άλλων, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Το ΚΚΕ βρίσκεται δίπλα, μέσα στους εργαζόμενους που υποφέρουν, στην εργατική τάξη, στα εργοστάσια, στους μεγάλους αλλά και μικρότερους χώρους δουλειάς. Βρίσκεται δίπλα στα μικρομάγαζα που υποφέρουν από αναδουλειά, στη φτωχομεσαία αγροτιά, για να συμβάλουμε στην οργάνωση της πάλης, να δυσκολεύουμε όσο μπορούμε τον κατήφορο που έχει πάρει το βιωτικό επίπεδο, η ζωή, τα δικαιώματα γενικά των εργαζομένων. Αυτή τη δουλειά την κάναμε, την κάνουμε και θα την κάνουμε. Εκεί που υποφέρουν οι εργαζόμενοι είμαστε στην πρώτη γραμμή. Οχι μόνο πρώτοι στις ιδέες, αλλά και πρώτοι στις θυσίες.

Από τους χώρους δουλειάς που επισκεφθήκαμε είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι μας εμπιστεύονται, απαιτούν από τους κομμουνιστές να τους βοηθήσουμε, να αυξήσουμε την πίεση. Αλλοι για να συνεχίσουν να παίρνουν το φτωχό επίδομα του ΟΑΕΔ, άλλοι για να πληρωθούν γιατί είναι απλήρωτοι μήνες, άλλοι για να μην κλείσει και ιδιωτικοποιηθεί η επιχείρηση. Θα κάνουμε το παν αλλά περισσότερα αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε και στον αγώνα με ένα ισχυρό ΚΚΕ. Ισχυρό ΚΚΕ δεν είναι απλώς μεγαλύτερος αριθμός βουλευτών. Ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ, όχι μόνο εκλογικά, γενικότερα πολιτικά, ιδιαίτερα η ενίσχυσή του στους χώρους δουλειάς, σημαίνει πιο δυνατό, πιο αποφασιστικό, πιο αποτελεσματικό κίνημα.

Τώρα πιο αποφασιστικά να οργανωθεί η συστηματική συζήτηση και διάλογος, πάνω στην πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ από την κρίση. Πολιτική πρόταση που περιλαμβάνει και τους αγώνες για την ανασυγκρότηση και αναγέννηση του κινήματος, αλλά είναι και πολιτική πρόταση, που έχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση κι ένα συγκεκριμένο σκοπό, παίρνοντας υπόψη το συσχετισμό δύναμης και κυρίως το γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν σε συνθήκες καπιταλισμού να συμφωνήσουν 100% μαζί μας.

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι αγώνας πάλης για την εργατική λαϊκή εξουσία, για την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων όλων των επιχειρήσεων και των τομέων που είναι συγκεντρωμένες στα χέρια ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων Ελλήνων και ξένων, για τον εργατικό λαϊκό έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω, για προγραμματισμένη και σχεδιασμένη ανάπτυξη όλης της χώρας, για την αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους».

    

Πρέπει να επιλέξει ο λαός ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης

Από την περιοδεία στη μεταλλουργία SPIDER

Στην μεταλλουργία SPIDER δουλεύουν 300 περίπου εργάτες. Η εταιρεία κατέχει το 60% της αγοράς στους κάδους απορριμμάτων και το 70% στα μεταλλικά ράφια των σούπερ – μάρκετ, με εξαγωγές σε Ισπανία, Ιταλία, Σερβία και άλλες χώρες. Η Αλέκα Παπαρήγα είχε σύντομη συνομιλία και με τους εργαζόμενους στην ανακύκλωση, οι οποίοι, παρότι δουλεύουν σε ανθυγιεινές συνθήκες, δεν είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ. Μιλώντας στους εργαζόμενους, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η Ελλάδα έχει μέσα παραγωγικά, έχει πλούτο για να μπορεί ο λαός να ζήσει πολύ καλύτερα, με ποιότητα ζωής και δικαιώματα. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα φτωχή, που πρέπει να εξαρτάται από την ξένη βοήθεια. Και η ξένη βοήθεια όταν έρχεται, έρχεται για να εκμεταλλευτεί τα δικά μας αγαθά και να συμπράξει με τους εγχώριους καπιταλιστές. Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα μπορεί να λύσει το πρόβλημα της διατροφής. Εχουμε προϊόντα, να ζήσουμε και να εξάγουμε.

Τα τελευταία 40 χρόνια αναπτύχθηκε ο καπιταλισμός στην Ελλάδα, έχουμε καπιταλιστικές επιχειρήσεις σύγχρονες, δεν είναι η παλιά, η ξεπερασμένη παραγωγική βάση. Εχεις έμπειρο εργατικό δυναμικό, πολλούς επιστήμονες – τώρα η γνώση είναι διεθνοποιημένη. Και βιομηχανία μπορεί να αναπτύξει και κλάδους που τους έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα. Αγροτοβιομηχανικά συγκροτήματα, που να ξεκινάνε από το πρόβατο και το αρνί και να φτάνουν ας πούμε στην κατασκευή ρούχων, δερμάτινα κτλ.

Εχουμε δυνατότητα να αναπτυχθεί ο τουρισμός και μάλιστα όχι ο τουρισμός που αναπτύσσεται τώρα, που μένουμε στα ταμεία των μεγάλων ξενοδοχείων. Μιλάμε να διαχέεται το εισόδημα το τουριστικό και βεβαίως να κάνει τουρισμό και ο λαός, να μην ενδιαφερόμαστε για να έχουν τουρισμό μόνο τα μεγάλα ξενοδοχεία. Εχουμε ορυκτό πλούτο και τώρα τελευταία γίνεται συζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο στο Ιόνιο, στο Αιγαίο κτλ.

Τι λείπει αυτή την στιγμή; Ποιος είναι στην εξουσία. Αυτά τα κατέχουν οι καπιταλιστές, ενώ τα δημιούργησε ο λαός και αυτοί έχουν την εξουσία μέσω του πολιτικού τους προσωπικού, είτε ΠΑΣΟΚ, είτε ΝΔ, είτε κεντροαριστερά, είτε κεντροδεξιά, ανάλογα με το τι πειράματα έχουν γίνει σε όλη την Ευρώπη. Θεωρούμε ότι ο λαός πρέπει να έχει σαν στόχο αυτή τη μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία, σε συνδυασμό αν θέλετε με την κοινή δράση με το ΚΚΕ και όσων δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας. Και με την ενίσχυση του ΚΚΕ να δημιουργηθούν πολιτικές προϋποθέσεις αυτή την στιγμή – σήμερα ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί, αλλά μπορούν να δημιουργηθούν – για αυτό που λέμε ο λαός στην εξουσία, εργατική εξουσία, να κοινωνικοποιηθούν τα εργοστάσια, τα μονοπώλια, η μεγάλη ιδιοκτησία.

Αυτό μπορεί να γίνει αν το αποφασίσει ο λαός. Αφού μπορεί να τον εκμεταλλεύονται και να τον εξαθλιώνουν τον 21ο αιώνα, γιατί δεν μπορεί να γίνει το αντίθετο; Στην μια περίπτωση την δύναμη την έχει η αστική τάξη, στην άλλη πρέπει να την πάρει ο λαός. Πρέπει να επιλέξει ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης. Ο δρόμος που καθορίζεται από τα λαϊκά συμφέροντα και όχι από τα μονοπώλια.

    

Να γίνουν τα εργοστάσια λαϊκή ιδιοκτησία

Με τους εργαζόμενους στη «Δωδώνη» συζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα

Στη θέση του ΚΚΕ και στους αγώνες που στήριξε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», αναφέρθηκε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στους εργαζόμενους του εργοστασίου. Οπως τόνισε, η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ αφορά την τύχη των εργαζομένων, του μικρού παραγωγού, αλλά και του εργαζόμενου ως αγοραστή γαλακτοκομικών προϊόντων.

«Η Δωδώνη έχει μπει στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων προ κρίσης. Και αυτό έχει μια σημασία», υπογράμμισε στη συνέχεια. Από το 1998 ήταν στη λίστα με 3.500 επιχειρήσεις – από αεροδρόμια, λιμάνια και συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Οι αγώνες εμπόδισαν αυτήν την εξέλιξη, όμως τώρα, αυτά που είχαν προγραμματιστεί πριν το 2008 που ξεκίνησε η κρίση, επιταχύνεται αυτή η διαδικασία. Και έχει σημασία αυτό το επιχείρημα.

«Τι κίνδυνοι υπάρχουν;», είπε στη συνέχεια: Αυτή τη συνεταιριστική επιχείρηση μπορεί να την πάρει μια μεγάλη επιχείρηση, η οποία να χρησιμοποιήσει όλο το δίκτυο, να την πάρει για το δίκτυο που έχει, για να φέρει εδώ στην Ελλάδα τα δικά της προϊόντα. `Η μπορεί και να είναι Ελληνας επιχειρηματίας – δεν κάνει διαφορά – και να χρησιμοποιήσει το δίκτυο. Αρα, να μειωθεί η παραγωγή. Αλλη περίπτωση είναι να έρθει και να παίρνει ακόμη πιο φθηνό το γάλα από τους αγρότες, να κρατήσει την επιχείρηση με λιγότερο προσωπικό και με άθλιες εργασιακές συνθήκες. Η ιδιωτικοποίηση θα είναι καταστροφή, από ολική, μέχρι πολύ μεγάλη.

Ωστόσο, επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δεν υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις, όπως λέγεται, να γίνει εταιρεία λαϊκής βάσης, να γίνει συνεταιριστική, να την πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κ.λπ. Σήμερα που πωλούνται λιμάνια και αεροδρόμια, που τα μονοπώλια μπαίνουν παντού και μιλάμε για τεράστιες επιχειρήσεις, καμιά επιχείρηση δεν μπορεί να κρατηθεί με μόνο τους μικρούς παραγωγούς και μόνο τους εργαζόμενους και να γίνει εταιρεία λαϊκής βάσης. Ούτε έξι μήνες ζωή δεν θα έχει.

Ο λαός πρέπει να αποφασίσει να πετάξει έξω τα μονοπώλια και την εξουσία τους, είπε. «Σας στηρίζουμε με νύχια και με δόντια, θέλουμε και η επιχείρηση να μείνει και εσείς να έχετε δουλειά, αλλά και ο καθένας πρέπει να αποφασίσει πολιτικά με ποια ανάπτυξη θα πάει. Με την ανάπτυξη που καθορίζεται από την τύχη των μονοπωλίων ή με την ανάπτυξη που καθορίζεται από τη λαϊκή ιδιοκτησία», κατέληξε προσθέτοντας το εξής: Μπορεί να φαίνεται σήμερα απόμακρο, αλλά αν δεν κινείσαι σε αυτές τις ράγες, θα «σε φάνε λάχανο». Ενώ σε αυτόν το δρόμο μπορείς να ασκήσεις πίεση και να κάνουν και καμιά παραχώρηση.

    

Από τον «Καριπίδη» στη «Χαλυβουργία»

Μαζική κάθοδο στην Αθήνα ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, που συναντήθηκαν χτες με την Αλέκα Παπαρήγα

Με τους εργαζόμενους της επιχείρησης επεξεργασίας ελαστικών ακριβείας «Καριπίδης», που εδώ και τρία χρόνια βρίσκονται σε ομηρία, χωρίς να πληρώνονται κανονικά και ζουν τον τελευταίο χρόνο με ένα βοήθημα ύψους 450 ευρώ, συναντήθηκε χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι εργαζόμενοι είναι σε πραγματική απόγνωση, καθώς ο εργοδότης κρατάει εδώ και ένα χρόνο το εργοστάσιο «νεκρό» – ούτε τους απολύει, χρωστάει γύρω στα 7.000 ευρώ στον καθένα και στο τέλος του μήνα θα πάψει και αυτό το πενιχρό βοήθημα του ΟΑΕΔ.

Χαρακτηριστικά της τραγικής κατάστασης, είναι τα όσα είπαν στην Αλ. Παπαρήγα: Επειδή ο εργοδότης χρωστάει ανάμεσα σε άλλους και στη ΔΕΗ, το ρεύμα έχει κοπεί και οι μετανάστες εργάτες που μένουν σε κατάλυμα του εργοστασίου ζουν χωρίς ηλεκτρικό!

«Τι θα κάνουμε τώρα που κόβεται και αυτό το βοήθημα του ΟΑΕΔ; Πλέον δεν έχουμε κανέναν εργαζόμενο στις οικογένειές μας…», είπε ένας εργαζόμενος που δουλεύει στην ίδια επιχείρηση η γυναίκα του και ο αδελφός του. «Ούτε απολυμένοι είμαστε, ούτε εργαζόμενοι. Ο εργοδότης ποντάρει στην κούρασή μας, στην οικονομική μας εξάντληση για να φύγουμε με σκυμμένο κεφάλι και να μη διεκδικήσουμε ούτε δεδουλευμένα, ούτε αποζημιώσεις», τόνισε κάποιος, για να προσθέσει ένας άλλος: «Ομως εμείς δεν κάναμε πίσω ούτε στα μέτρα που ήθελαν να μας επιβάλλουν πριν την κρίση, ούτε τώρα. Αγωνιστήκαμε ενωμένοι, αποτρέψαμε 26 απολύσεις. Και τώρα ακόμα. Κρατήσαμε και κρατάμε, δεν μας έχουν “σπάσει”»…

Την ερχόμενη Τετάρτη οι εργαζόμενοι θα κατέβουν με πούλμαν στην Αθήνα και θα κάνουν στάση στο εργοστάσιο της «Χαλυβουργίας», θα μιλήσουν με τους απεργούς. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στα γραφεία της επιχείρησης στο Βοτανικό και στο υπουργείο Εργασίας, όπου θα επιδιώξουν συνάντηση. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και παράλληλα να συνεχίσουν να παίρνουν το βοήθημα του ΟΑΕΔ μέχρι να πληρωθούν.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στους εργαζόμενους, λέγοντας πως θα ασκήσει πίεση με όλους τους τρόπους και θα στηρίξει και την κινητοποίησή τους την Τετάρτη. Υπογράμμισε πως τώρα παίρνονται καινούργιες αποφάσεις σε βάρος των εργαζομένων, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει ανεξέλεγκτη χρεοκοπία το επόμενο διάστημα. «Φυσικά οι εργαζόμενοι πολύ καλά κάνουν και διεκδικούν, γιατί δεν δημιούργησαν οι εργαζόμενοι το πρόβλημα για να συμμεριστούν και τα χρέη. Δεν τα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι τα χρέη. Αν είμαστε σε αυτή την αρνητική φάση, φυσικά εμείς θα πιέσουμε», είπε.

    

«Αυτό είναι πραγματικά έλλειμμα»…

«Μας έβαλαν να γράψουμε έκθεση με θέμα το δημοκρατικό έλλειμμα για να μας στείλουν στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Μου ήρθε πραγματικά να τους γράψω για τους γονείς μας που είναι άνεργοι, που δεν έχουν να μας στείλουν σχολείο. Αυτό είναι πραγματικά έλλειμμα. Και πολύ πιο σημαντικό από το …δημοκρατικό». Αυτά ήταν η διήγηση μιας μαθήτριας της Β’ τάξης του 3ου Λυκείου Κατερίνης, που μαζί με τους συμμαθητές της βρισκόταν για εκδρομή στα Γιάννενα. Μόλις πληροφορήθηκαν ότι μένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πολλοί από αυτούς έσπευσαν να τη γνωρίσουν από κοντά και να συνομιλήσουν για λίγο μαζί της.

Πηγή: Ριζοσπάστης