Κάτι οι… πρωτοβουλίες του Δασαρχείου να δώσει λατομική άδεια στην Γωνιά, κάτι οι απαιτήσεις των εργολάβων… το καταστροφικό έργο – θέαμα που βλέπετε στη διπλανή φωτό… φαίνεται πως θα επεκταθεί κι άλλο…
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας καλείται υπό τον γνωστό εκβιασμό “λεφτά δεν υπάρχουν” να συναινέσει με τις παραπάνω παρεμβάσεις που θα γίνουν στα πλαίσια του έργου “ΒΕΛΤΙΩΣΗ Ε.Ο. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ-ΠΡΕΒΕΖΗΣ” (σ.σ. με παράληλλη υποβάθμιση της ζωής μας…), πράγμα που παραδέχεται και ο εισηγητής του θέματος, Αντιδήμαρχος, Κ. Δημητρίου, στην εισήγησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο:
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ 1ου ΘΕΜΑΤΟΣ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ Ε.Ο. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ-ΠΡΕΒΕΖΗΣ»
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Λαμβάνοντας αφορμή από την αίτηση που κατέθεσε η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία «ΙΟΝΙΟΣ» της Γ1 φάσης του λιμανιού, για παραχώρηση ενός μέρους παρά την εθνική οδό Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας, ενός πλατώματος που θα χρησιμοποιούσαν για την εναπόθεση αδρανών υλικών.
Αρχίσαμε με τον Δ/ντή Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Αθανασίου να ερευνούμε και να αναζητούμε πληροφορίες για το τι μέλλει γενέσθαι στην εν λόγω περιοχή.
Στην πορεία αυτής της έρευνας και της συλλογής πληροφοριών η αλήθεια είναι ότι δυσκολευτήκαμε πολύ γιατί δεν κατέστει δυνατόν παρά τις προσπάθειές μας να έρθουμε σε επαφή με την πηγή της πληροφόρησης ήτοι με την ανάδοχο εταιρεία και την Υπηρεσία επίβλεψης και διαχείρισης του έργου.
Όσες φορές συναντήσαμε τους υπεύθυνους είτε προσωπικώς είτε τηλεφωνικώς κατέστει αδύνατον να βρούμε απαντήσεις στα ερωτήματά μας και στις ανησυχίες μας, οι μεν μας παρέπεμπαν στους δε, στην παράκλησή μας να παρευρεθεί στέλεχος της επιβλέπουσας υπηρεσίας στην παρούσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να δώσουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις και απαντήσεις σε γενόμενα ερωτήματα των Δημοτικών Συμβούλων μας αρνήθηκαν ευγενικά.
Παρόλα ταύτα εμείς ξεκινήσαμε να συλλέγουμε έως και σήμερα πληροφορίες τόσο από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας όσο και σε πρακτικά συνεδριάσεων του τελευταίου Νομαρχιακού Συμβουλίου που τους είχε απασχολήσει το εν λόγω θέμα.
Μετά όλων αυτών έχουμε να σας παραθέσουμε τα παρακάτω όσο απλά μπορούμε για να γίνουν κατανοητά στο μέτρο του δυνατού και από τους μη ειδικούς επί του θέματος.
Υπάρχει σε εξέλιξη ένα έργο που ονομάζεται «ΜΕΛΕΤΗ ΟΔΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ-ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ».
Το έργο αυτό χωρίζεται σε πέντε υποτμήματα:
1ο υποτμήμα: Από κόμβο εγνατίας (λιμάνι) έως Πλαταριά θέση περίπου Αγία Παρασκευή.
2ο υποτμήμα: Από θέση Αγίας Παρασκευής έως την διασταύρωση με τον υπάρχοντα δρόμο Ηγουμενίτσας-Πρεβέζης περίπου κοντά στον Αργυρότοπο. Πρόκειται για την παράκαμψη της Πλαταριάς .
3ο υποτμήμα: Το τμήμα αυτό είναι κατασκευασμένο και δεν προβλέπεται καμία επέμβαση, είναι το τμήμα από Αργυρότοπο έως κόμβο Καρτερίου.
4ο υποτμήμα: Από κόμβο Καρτερίου έως κόμβο Πάργας.
5ο υποτμήμα: Από κόμβο Πάργας έως αρχή της γέφυρας Αχέροντα.
Εμάς εδώ θα μας απασχολήσει μόνο το 1ο υποτμήμα που όπως αναφέραμε είναι από τον κόμβο του λιμανιού έως και την Πλαταριά θέση Αγίας Παρασκευής.
Το 1ο Υ/Τ χωρίζεται σε τρία μέρη:Υ/ΤΙΑ-Υ/ΤΙΒ-Υ/ΤΙΓ.
Το Υ/ΤΙΑ βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Ηγ/τσας συμπεριλαμβάνεται στην μελέτη του λιμένος Γ1 φάση και είναι περίπου έως τις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ.
Το Υ/ΤΙΒ είναι από τις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ έως και τον μεγάλο ελιγμό Γωνιά εκεί που βρίσκονται κάποιες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και το Υ/ΤΙΓ είναι από την γωνιά έως και την αρχή της παράκαμψης της Πλαταριάς θέση Αγία Παρασκευή.
Στο διαγωνισμό που έγινε για τη Γ1 φάση Λιμένος Ηγ/τσας η μελέτη και η σύμβαση περιλαμβάνει το Υ/ΤΙΑ και μέρος του Υ/ΤΙΒ ήτοι την ανακατασκευή τμήματος του δρόμου Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας ήτοι από ΑΓΕΤ έως και μετά την στροφή που γίνεται σήμερα η εκθάμνωση μόλις πάρουμε την ευθεία μήκους κατά την σύμβαση 3,7 km.
Τι περιλαμβάνει τώρα η ανακατασκευή του τμήματος αυτού;
Από ότι μπορέσαμε να καταλάβουμε από τα στοιχεία που βρήκαμε γίνονται τα παρακάτω:
Από την θέση που είναι το μεγάλο πλάτωμα δεξιά του δρόμου προς την θάλασσα κατασκευάζεται μία γέφυρα που ενώνει το απέναντι μέρος κόβοντας μια μεγάλη στροφή που υπάρχει και αμέσως μετά αρχίζει η κατασκευή μιας τρανσέρας.
Τι είναι η τρανσέρα;
Η τρανσέρα είναι κάτι σαν μια διώρυγα που περνάει μέσα από το βουνό και αφήνει αριστερά το βουνό και δεξιά προς την θάλασσα το εναπομένοντα τμήμα του βουνού.
Αυτό το βλέπουμε σε πολλά σημεία της Εγνατίας οδού.
Για να κατασκευαστεί η τρανσέρα θα πρέπει να γίνει μια διατομή στο βουνό συνήθως τραπεζοειδούς μορφής που στην περίπτωσή μας θα έχει μήκος περίπου τα 250m το δε πλάτος του εναπομένοντα τμήματος προς την θάλασσα θα είναι περίπου 60m θα έχει περίπου διάσταση 250m μήκος και περίπου 15m ύψος.
Θα καλύψει το απέναντι κατά το μήκος 250m κατά δε το ύψος 15m.
Η εν λόγω διατομή της τρανσέρας όπως προείπαμε θα είναι τραπεζοειδούς μορφής με μέγιστο ύψος τα 50m περίπου. Στα πρανοί της οποίας θα κατασκευαστούν βαθμίδες μεγίστου ύψους 8-10m. Κάτι ανάλογο έχει γίνει λίγο πιο κάτω και το οποίο είναι η οδύνη του τόπου μας.
Με λίγα λόγια θα έχουμε στην βάση της διατομής έναν δρόμο πλάτους 11m και με τα ερείσματα δεξιά και αριστερά περίπου 22m.
Όπως θα φαντάζεστε θα δημιουργηθεί μια μεγάλη τομή ύψους στο μεγαλύτερο σημείο τα 50m περίπου με βάση τα 30 m και με άνοιγμα στο επάνω μέρος 80 m.
Όλος αυτός ο όγκος των αδρανών που θα προκύψει από τις εκσκαφές υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου τα 500.000 κυβικά μέτρα και θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του λιμανιού.
Εξ όλων των ανωτέρω αγαπητοί συνάδελφοι γίνεται φανερό ότι όλη η εξελισσόμενη κατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους να επαναληφθεί το περιβαλλοντολογικό έγκλημα που υπέστη ο τόπος μας τα προηγούμενα χρόνια πριν δηλαδή 12 χρόνια που σήμερα χάσκει απέναντί μας το τερατούργημα αυτό που μας διδάσκει και μας συμβουλεύει να μην δίνουμε και μεγάλη βάση και πολύ εμπιστοσύνη στην εκτέλεση κατά τα άλλα άριστων μελετών.
Οι παράγοντες που επέρχονται κατά την εκτέλεση του έργου, μπορούν να επαναλάβουν το προηγούμενο περιβαλλοντολογικό έγκλημα και τότε απέναντι στην κοινωνία και στις επόμενες γενεές θα είμαστε υπόλογοι.
Δεν λέμε να μην γίνουν τα έργα, δεν λέμε να μην γίνει ο δρόμος που τόσο ανάγκη τον έχουμε και εξυπηρετεί το ζωτικότερο κομμάτι του Δήμου μας αλλά υπάρχουν και κατασκευές πιο φιλικές στο περιβάλλον με τα ίδια και καλύτερα αποτελέσματα στην κατασκευή του δρόμου.
Το σίγουρο είναι ότι ο τόπος μας θα υποστεί κατά την διάρκεια της κατασκευής του έργου μεγάλη περιβαλλοντολογική επιβάρυνση για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει να προστεθεί στην όλη κατάσταση και η υπόθεση της τρανσέρας.
Όσες προσπάθειες αποκατάστασης του περιβάλλοντος γίνουν δεν θα είναι αρκετές να επουλώσουν τις περιβαλλοντολογικές πληγές που θα ανοίξουν.
Τρανό παράδειγμα αυτό που βλέπουμε πιο κάτω και μας πληγώνει.
Η πιο ενδεδειγμένη φιλική περιβαλλοντολογική κατασκευή είναι στη θέση της τρανσέρας να κατασκευαστεί σήραγγα. Εάν όμως το δούμε ρεαλιστικά και λαμβάνοντας υπ΄όψιν την παρούσα κατάσταση την κακή οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας και λόγω και της ίσονος σημασίας της σήραγγας για τους κανόνες της οδοποιϊας που ενώνει δύο σημεία του δρόμου με απόσταση περίπου 200μ. φαίνεται μια δύσκολη επιλογή.
Επομένως η διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου ώστε αυτός να αποκτήσει καλύτερα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και με τις ελάχιστες περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις είναι μια ενδεδειγμένη λύση που προκρίνουμε στην παρούσα φάση.
Τελειώνοντας στο σημείο αυτό θα ήθελα να απευθύνω παράκληση τόσο προς την κατασκευάστρια εταιρεία όσο και στην επιβλέπουσα αρχή να ασχοληθούνε κατά τη διάρκεια της κατασκευής του λιμανιού και με την πλήρη περιβαντολογική αποκατάσταση των τμημάτων του δρόμου που δημιουργήθηκε στα προηγούμενα χρόνια.
Κων/νος Δημητρίου
Αντιδήμαρχος