Σε επίπεδα Βουλγαρίας η Ήπειρος…. Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής

FTOXEIA 27 2 14Στο μακρινό παρελθόν επέστρεψε η Περιφέρεια Ηπείρου. Στα χρόνια εκείνα που αποτελούσε την φτωχότερη περιοχή της πανίσχυρης τότε Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνονται αποδεικνύουν ότι για τους Ηπειρώτες, από το 2010 και μέχρι σήμερα, κάθε μέρα είναι και χειρότερη.

Το success stories γράφεται με φτώχεια, ανεργία και εξαθλίωση.

Κι αν από τα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000, υπήρχαν ελπίδες και ορίζοντες για αναστροφή της κατάστασης, σήμερα δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά.

Το επίπεδο διαβίωσης έχει επιστρέψει μία εικοσαετία πίσω, χωρίς όμως να υπάρχουν οι δυνατότητες και οι προοπτικές εκείνης της περιόδου.

Απέναντι στη φτώχια εκείνης της εποχής, υπήρχε το όραμα της Εγνατίας Οδού, της σιδηροδρομικής σύνδεσης, της αεροπορικής αναβάθμισης, του λιμανιού της Ηγουμενίτσας που θα αποτελούσε την πύλη της Ευρώπης….

Μαζί με τη φτωχότερη περιοχή της Ευρώπης υπήρχε ένα αναπτυξιακό όραμα, το οποίο κατέρρευσε μέσα σε μία τριετία.

Πριν από ενάμισι μήνα τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής απέδειξαν ότι η Ήπειρος αποτελεί την φτωχότερη περιοχή της χώρας.

Και τώρα έρχεται η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, για να επιβεβαιώσει την πλήρη αποτυχία του success stories.

Σύμφωνα με τους ψυχρούς αριθμούς λοιπόν κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονταν το 2011 εννέα ελληνικές περιφέρειες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, το 2011, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκπεφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 80% του μέσου κοινοτικού.

Οι ελληνικές περιφέρειες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω του 75% του κοινοτικού είναι η ΉπειΕρος (55% του κοινοτικού ΑΕΠ), η Θεσσαλία (56%), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (57%), η Δυτική Ελλάδα (59%), η Κεντρική Μακεδονία (62%), το Βόρειο Αιγαίο (63%), η Πελοπόννησος (65%), η Κρήτη (69%) και η Στερεά Ελλάδα (72%). Στα Ιόνια Νησιά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανέρχεται στο 75% του μέσου κοινοτικού.

Το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2011 σημειώθηκε στην Αττική (107% του κοινοτικού AEΠ), στο Νότιο Αιγαίο (89%) και στη Δυτική Μακεδονία (80%). Εξάλλου, οι είκοσι φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ στις οποίες καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονται στη Ρουμανία (έξι περιφέρειες), στη Βουλγαρία και στην Πολωνία (πέντε περιφέρειες) και στην Ουγγαρία (τέσσερις περιφέρειες). Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στο Σεβεροτσαπάτεν της Βουλγαρίας (29% του κοινοτικού).

Οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ είναι το κέντρο του Λονδίνου (321% του κοινοτικού), το Λουξεμβούργο (266%), οι Βρυξέλλες (222%) και το Αμβούργο (202%). Το 125% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ ξεπερνούν 41 ευρωπαϊκές περιφέρειες, εκ των οποίων οι έντεκα βρίσκονται στη Γερμανία, πέντε στην Ολλανδία και στην Αυστρία και τρεις στο Βέλγιο, στην Ιταλία και στη Μ. Βρετανία.

Κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ βρίσκονται 75 περιφέρειες, εκ των οποίων οι δεκαπέντε στην Πολωνία, οι εννέα στην Ελλάδα και οι εφτά στην Τσεχία και στη Ρουμανία.