Η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών περνά στους δήμους τη νέα χρονιά και στις 9 Ιανουαρίου, οπότε και θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία μετά την ανάπαυλα των Χριστουγέννων, και θα πρέπει όλα να έχουν διευθετηθεί ώστε να μην παρουσιαστούν προβλήματα, …κάτι που ετούτη την ώρα φαίνεται εξαιρετικά αμφίβολο.
Έτσι είναι πολύ πιθανό από τις 9 Ιανουαρίου, οι γονείς (με ότι σημαίνει αυτό) να κληθούν να δώσουν τη λύση!
Στην Ηγουμενίτσα
Μόνο για τα 15 από τα 31 συνολικά δρομολόγια κατατέθηκαν προσφορές και ήδη στον αέρα βρίσκεται η μεταφορά των μαθητών των υπολοίπων 16 δρομολογίων.
Ταυτόχρονα κι ενώ ιδιώτης μειοδότησε με έκπτωση 14% σε 4 (τα λεγόμενα… προσοδοφόρα) από τα 11 δρομολόγια που εξυπηρετούνται με λωφορεία, το ΚΤΕΛ με επιστολή του προς το Δήμο, ενημέρωσε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει στην υπογραφή σύμβασης για τα υπόλοιπα 7 δρομολόγια, στα οποία είχε προσφέρει μηδενική έκπτωση!
Την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες ταξί έστειλαν επιστολή και στους 3 Δήμους του Νομού, λέγοντας πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε όποια επαναληπτική διαδικασία, είτε επαναπροκήρυξης είτε διαπραγμάτευσης αφού θεωρούν πως το ανώτατο όριο που έχει τεθεί από το υπουργείο είναι ασύμφορο.
Στην συζήτηση που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, αποφασίστηκε να γίνει μία τελευταία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με διαπραγμάτευση με τον ιδιώτη και το ΚΤΕΛ, ή ακόμα και να διενεργηθεί νέος ενιαίος διαγωνισμός για όλα τα δρομολόγια.
Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Κάτσινος ενημέρωσε πως το θέμα έχει απασχολήσει και την ΚΕΔ και πως στις πρόσφατες συναντήσεις του με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας στην Αθήνα, πρότεινε την παράταση του ισχύοντος καθεστώτος μέχρι το λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, παράταση όμως που από το Υπουργείο Παιδείας αποκλείστηκε.
Ο Δήμαρχος επεσήμανε πως θα γίνει προσπάθεια διαπραγμάτευσης με το ΚΤΕΛ και τον ιδιώτη, δηλώνοντας όμως παράλληλα απαισιόδοξος για την θετική έκβασή της.
Ως λύση ανάγκης πρότεινε η μεταφορά των μαθητών να γίνεται από τους γονείς αλλά και με τα λεωφορεία που διαθέτει ο Δήμος Ηγουμενίτσας!
Στους Φιλιάτες
Η ίδια εικόνα υπάρχει και στο Δήμο Φιλιατών με το ΚΤΕΛ να έχει αναλάβει 3 μόλις από τα 31 δρομολόγια που προκηρύχθηκαν. Με αυτά αναμένεται να εξυπηρετηθούν μόνον 122 από τους 284 συνολικά μαθητές του Δήμου.
Ο Δήμος, όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος κ. Μηνάς Παππάς, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες διαβούλευσης τόσο με το ΚΤΕΛ, όσο και με τους ιδιοκτήτες ταξί, χωρίς όμως και εκεί να υπάρχει αισιοδοξία για το αποτέλεσμά της.
Στην Παραμυθιά
Μόνο για 3 από τα 12 λεωφορειακά δρομολόγια υπήρξε προσφορά στο Δήμο Παραμυθιάς, ενώ δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για τα 60 δρομολόγια που επρόκειτο να εξυπηρετηθούν με ταξί! Από το σύνολο λοιπόν των 60 μαθητών εξασφαλίζεται η μεταφορά μόνον των 80, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου κ. Πανταζή.
Τι λέει ο νόμος
Με το νέο καθεστώς, δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης έχουν οι μαθητές δημοσίων σχολείων οι οποίοι κατοικούν από την έδρα του σχολείου τους σε απόσταση μεγαλύτερη από:
α) 1.200 μέτρα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
β) 2.500 μέτρα για μαθητές γυμνασίων
γ) 4.000 μέτρα για μαθητές λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών είναι να φοιτούν στο πλησιέστερο σχολείο της αντίστοιχης κατηγορίας (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο κ.τ.λ.).
Η μεταφορά των μαθητών προς τα σχολεία, όπως ορίζει η απόφαση των τριών συναρμόδιων υπουργείων, πραγματοποιείται με δημοτική ή δημόσια αστική και υπεραστική συγκοινωνία. Οι δήμοι μπορούν να τροποποιούν τα υφιστάμενα δρομολόγια αστικών γραμμών ή να ζητούν από την οικεία περιφέρεια την τροποποίηση των υφιστάμενων δρομολογίων υπεραστικών γραμμών της δημόσιας συγκοινωνίας, ούτως ώστε να εξυπηρετείται η μεταφορά των μαθητών.
Η συνολική εικόνα στη χώρα
Οι διαγωνισμοί που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για τη μεταφορά μαθητών έχουν αποβεί άγονοι στην πλειοψηφία τους.
Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών επιμένει να καλεί τους δήμους να «εξορθολογίσουν» τις δαπάνες για τη μεταφορά και τους καλεί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με τους μεταφορείς και να κλείσουν συμβάσεις στο όριο του προϋπολογισμού, διαφορετικά, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ατομικά επιδόματα προς τους δικαιούχους.
Η επιδότηση αυτή ορίζεται από την κοινή απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών, Παιδείας, Υπομοδών – Μεταφορών και προβλέπει ότι η μετακίνηση θα γίνεται από τους γονείς, με μηνιαίο επίδομα υπολογιζόμενο βάσει της χιλιομετρικής απόστασης από το σχολείο με χιλιομετρικό κόστος ίσο με 0.35 ευρώ ανά χιλιόμετρο (για μία και μόνη μετακίνηση, χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται τα χιλιόμετρα διπλά και για την επιστροφή) και για τις μέρες λειτουργίας του σχολείου ανά μήνα, όπως θα πιστοποιείται από το διευθυντή του σχολείου και μέχρι 1.500 ευρώ ανά μαθητή για κάθε σχολικό έτος.
Προβλέπεται, επίσης, για τους μαθητές που έχουν μετακινηθεί στην έδρα του σχολείου τους (δηλαδή αν ξεσπιτωθεί μια οικογένεια για να πάει στην πόλη όπου υπάρχει σχολείο) μηνιαίο επίδομα 85 ευρώ. Τα επιδόματα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην απόφαση, θα χορηγούνται από το Δήμο σε τρεις δόσεις (Δεκέμβρη, Μάρτη και Ιούνη).
Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι γονείς που έχουν χρόνο και μεταφορικό μέσον δικό τους θα αναγκάζονται να μεταφέρουν τα παιδιά τους, κάνοντας στην πραγματικότητα τέσσερις διαδρομές ανά ημέρα.
Οι γονείς όμως που δεν μπορούν να μεταφέρουν τα παιδιά τους οι ίδιοι θα έρθουν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Θα υποστούν μεγάλη δαπάνη σε εποχές στενότητας, σαν τη σημερινή.
Ταυτόχρονα και πέρα από τους περίπου 1000 μαθητές στο Νομό που θα μείνουν στην ουσία στο δρόμο, δεκάδες χωριά του Νομού, αποκόπτονται ουσιαστικά από οποιαδήποτε συγκοινωνία, αφού σε πολλές περιπτώσεις (όπως π.χ. το Σούλι) τα μαθητικά λεωφορεία ήταν η μόνη συγκοινωνία που έφτανε σε αυτά…