Με τη συζήτηση του θέματος για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Ηγουμενίτσας, συνεχίστηκε σήμερα η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, η οποία είχε διακοπεί την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.
Το θέμα συζητήθηκε μετά από πρόταση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη να τοποθετείται συνολικά στο θέμα της παραχώρησης της πλειοψηφίας του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΟΛΗΓ Α.Ε., αλλά και σε επιμέρους ζητήματα, όπως οι οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν έναντι της Περιφέρειας για το Καταφύγιο Συβότων.
«Το Δημόσιο δεν αποχωρεί από το λιμάνι, αλλά θα έχει ισχυρή παρουσία μέσω ΤΑΙΠΕΔ», τόνισε ο Περιφερειάρχης, εξηγώντας ότι «κανένας ιδιώτης δεν θα επενδύσει στην περίπτωση που το Δημόσιο κρατούσε το 51%».
Ο Περιφερειάρχης εκτίμησε ότι με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού θα δώσει άλλες προοπτικές στον τόπο, υπογράμμισε όμως ότι πρέπει να δοθούν στον ανάδοχο μόνο το τμήμα που αφορά τις λιμενικές εγκαταστάσεις και να διασφαλιστεί η κοινή χρήση από τους πολίτες των παραλιών.
Επίσης ενημέρωσε το Σώμα για την εκκρεμότητα που υπάρχει με το Καταφύγιο Συβότων, καθώς ενώ έχει καταλογιστεί στην Περιφέρεια το κόστος από την απένταξη του έργου (είχε υλοποιηθεί από την πρώην Νομ. Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας), σήμερα το εκμεταλλεύεται η ΟΛΗΓ Α.Ε. και προωθείται προς πώληση από το ΤΑΪΠΕΔ. «Υπάρχει για μας σοβαρό θέμα και το οποίο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί» τόνισε για να προσθέσει σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ότι «δεν μπορούν να πουλάνε το λιμάνι και το χρέος να μένει σε μας», συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να περιληφθεί στην παραχώρηση και ο Εμπορευματικός Σταθμός.
Μετά από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, των Αντιπεριφερειαρχών Π.Ε. Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλη και Άρτας Β. Ψαθά και του Περιφερειακού Συμβούλου Αλκ. Λάμπρου, κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίστηκε η πραγματοποίηση σύσκεψης με τη συμμετοχή Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφερειακών Συμβούλων Θεσπρωτίας, Δημάρχων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών κ.α., προκειμένου να διαμορφωθεί κοινή πρόταση για το ποιοι χώροι πρέπει να περιληφθούν στην παραχώρηση και ποιοι όχι.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ, ΣΤΟ Π.Σ.
Το λιμάνι και η πορεία του μας αφορά όλους, αφού συμβάλει στη διαμόρφωση των όρων ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών της περιοχής. Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι αντιμετωπίζουμε και αυτό το θέμα με μοναδικό κριτήριο το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τις εξελίξεις και η θέση μας είναι ξεκάθαρα με τα συμφέροντα των ανθρώπων που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα. Σε αυτά τα στρώματα δεν ανήκουν οι επίδοξοι επενδυτές και αυτού του δημόσιου αγαθού, με στρατηγική σημασία, όπως είναι το λιμάνι και η χερσαία ζώνη.
Η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνει αυτές τις μέρες την πολιτική ιδιωτικοποίησης των λιμανιών της χώρας και της περιουσίας τους, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Η ιδιωτικοποίηση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αποτελεί διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της πλειοψηφίας της Τοπικής Διοίκησης. Είναι βασική κατεύθυνση της ΕΕ για «απελευθέρωση των μεταφορών».
Η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της χώρας και της Ηγουμενίτσας, όποιο όνομα και λαμβάνει από τις διάφορες κυβερνήσεις και κόμματα (ιδιωτικοποίηση, υποπαραχώρηση, αξιοποίηση) και όποια μορφή και να έχει (ολοκληρωμένη ή τμηματική ιδιωτικοποίηση κλπ), αφορά τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων. Έχει ως στόχο τη στήριξη των κερδών τους, ειδικά σήμερα εν μέσω νέας, καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και σφοδρού ανταγωνισμού ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους. Αυτός ο στόχος δεν αμφισβητείται από κανένα αστικό κόμμα και κυβέρνηση. Όλοι μαζί απαιτούν από το λαό «εθνική συναίνεση», βαφτίζοντας τα συμφέροντα των καπιταλιστών, όπως η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, «εθνικό συμφέρον».
Υπόσχονται να γίνει το λιμάνι διεθνής κόμβος μεταφοράς εμπορευμάτων. Ότι θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη του τουρισμού κ.α. Το master plan που διαφημίζει ο ΟΛΗΓ ΑΕ έχει στόχο να προσελκύσει πελάτες- επενδυτές και να πείσει το λαό της περιοχής ότι έχει να κερδίσει και αυτός από την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης.
Μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα και τα κέρδη της αστικής τάξης
Η αλήθεια είναι ότι το μοναδικό κριτήριο για το τι θα γίνει τελικά στο λιμάνι, ποια έργα, ποιες υποδομές, πότε, πως και από ποιον, είναι τα συμφέροντα και οι σχεδιασμοί της αστικής τάξης της χώρας για την περιοχή, οι συνολικότεροι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί. Βασικό κριτήριο είναι ο προσανατολισμός για την προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών. Γι αυτό και στην προκήρυξη για το διεθνή διαγωνισμό δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο κριτήριο, προδιαγραφή, όρος, για το πώς και τι να αναπτυχτεί στο λιμάνι, από τον ενδιαφερόμενο αγοραστή.
Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στερείται σύνδεσης με σιδηρόδρομο, στερείται οδικής σύνδεσης με την Αλβανία. Τα πολυδιαφημισμένα σχέδια για κέντρο εμπορευματοκιβωτίων- logistics, για ολοκλήρωση της Ιόνιας και τα διάφορα διευρωπαϊκά δίκτυα, έχουν απενταχθεί από τη χρηματοδότηση της ΕΕ και τις προτεραιότητες της αστικής τάξη για την περιοχή. Η περιορισμένη ως τώρα «αναβάθμιση» του λιμανιού δεν έχει να κάνει με «μικροπολιτικά συμφέροντα» ή την ανικανότητα του ΟΛΗΓ, προβλήματα που δήθεν θα λύσει η ιδιωτικοποίηση. Έχει να κάνει με τα σχέδια και συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας και των καπιταλιστών στην περιοχή, που δεν προκρίνουν στην παρούσα φάση το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ως ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε ότι αφορά τη λειτουργία ως διεθνή κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων ή ενέργειας.
Η ιδιωτικοποίηση όμως μπορεί να ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες και την κερδοφορία των ομίλων που εμπλέκονται με αυτές. Για το λαό της περιοχής, οι επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης θα είναι σοβαρές και μπορούν να γίνουν φανερές μέσα από το παράδειγμα του λιμανιού του Πειραιά που έχει παραχωρηθεί στην κινεζική COSCO. Εντατικοποίηση, μείωση
δικαιωμάτων, καταστολή είναι ο κανόνας για τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά. Οι κίνδυνοι για την υγεία και ασφάλεια του λαού στην περιοχή είναι τεράστιοι από τις διάφορες υποδομές πετρελαιοειδών που αναπτύσσονται.
Αντίστοιχα η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας δεν θα βελτιώσει τις μετακινήσεις με τα παλιά και αργά πλοία από και προς την Κέρκυρα. Δεν θα βελτιώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο λιμάνι και των ναυτεργατών, δεν θα μειώσει τα πανάκριβα εισιτήρια. Δεν θα μειώσει τη τιμή των εμπορευμάτων που μεταφέρονται με τα πλοία και φορτηγά. Εκτάσεις του λιμανιού που σήμερα αξιοποιούνται ως ελεύθεροι χώροι ή μπορούν να γίνουν, προορίζονται για μαρίνες σκαφών κ.α.
Ο λαός μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει την πείρα του από τα πολυδιαφημιζόμενα οφέλη που δήθεν θα είχε από την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι. Παρά τις αναπλάσεις στην πόλη για να γίνει «πύλη της κρουαζιέρας», οι μεγάλοι τουριστικοί και εφοπλιστικοί όμιλοι δεν κρίνουν ως ικανοποιητικό το ποσοστό κέδρος που αποφέρει η κρουαζιέρα με σταθμό την Ηγουμενίτσα. Οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στον τουρισμό και στην εστίαση από την άλλη δεν είδαν έτσι και αλλιώς κανένα όφελος από τα όποια κρουαζιερόπλοια κατέπλευσαν τελικά αυτά τα χρόνια στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Την ίδια πείρα έχει και ο λαός της Κέρκυρας από τις κρουαζιέρες.
Τα διάφορα σχέδια για το λιμάνι που παρουσιάζονται από τον ΟΛΗΓ ΑΕ, όπως ο εφοδιασμός των πλοίων με LNG, αφορούν τη διασφάλιση φθηνών καυσίμων για τους εφοπλιστές, που ήδη έχουν μπουκώσει από φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις κλπ. Η χρήση αυτών των καυσίμων, όπως και τα σχέδια για φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή του λιμανιού, αποτελούν μέρος των σχεδιασμών του πράσινου deal της ΕΕ, σε ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στον τομέα της ενέργειας. Ο λαός θα συνεχίσει να ζει στην ενεργειακή φτώχεια, να πληρώνει ακριβά τις ΑΠΕ, ενώ αυξάνονται και οι κίνδυνοι για ατύχημα μεγάλης έκτασης από τέτοιες υποδομές, ειδικά κοντά σε περιοχές όπως το Λαδοχώρι. Αυτό είναι στην πραγματικότητα το δήθεν ενδιαφέρον για το περιβάλλον.
Οι υποσχέσεις για ανάπτυξη του τουρισμού στην Θεσπρωτία με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, του παραλιακού μετώπου, την μετατροπή των αλιευτικών καταφυγίων σε τουριστικά ή την δημιουργία μαρίνας στην Ηγουμενίτσας, στην πραγματικότητα σημαίνουν αποκλεισμό του λαού από τη θάλασσα, επιδείνωση της θέσης των αλιειών. Το θαύμα του τουρισμού και της εξωστρέφειας της οικονομίας, το έζησαν οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι όλα τα προηγούμενα χρόνια σε Ήπειρο και Κέρκυρα. Με τη συνεχή μείωση των δικαιωμάτων τους, την επιδείνωση των όρων εργασίας. Στην κρίση, στην ανάπτυξη και τώρα στην πανδημία, τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο, η δημόσια υγεία θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους των μεγάλων επιχειρηματιών στον τουρισμό, τις μεταφορές κλπ.
Δεν είναι φιλολαϊκή λύση το λιμάνι υπό «δημόσιο έλεγχο»
Οι κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων πολιτικών ομάδων, που δήθεν καταγγέλλουν την ιδιωτικοποίηση και προβάλλουν ως φιλολαϊκή λύση τον δημόσιο έλεγχο στο λιμάνι, είναι μια απάτη. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ο ΟΛΗΓ, όπως και όλες οι πρώην ΔΕΚΟ ανήκαν στο αστικό κράτος, το κράτος του κεφαλαίου, που υπηρετούσε και υπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα του κεφαλαίου.
Οι λαϊκές οικογένειες στη Θεσπρωτία αλλά και σε όλη την Ήπειρο και την Κέρκυρα, έχουν μεγάλη πείρα από το τι σημαίνει «αξιοποίηση- αναβάθμιση» του λιμανιού και της περιουσίας του και «υπό δημόσιο έλεγχο». Οι χρήστες του λιμανιού, επιβάτες, αλιείες που δραστηριοποιούνται στα καταφύγια της Σαγιάδας και Πλαταριάς και οι αυτοαπασχολούμενοι στην εστίαση, βιώνουν την αφαίμαξη του έτσι και αλλιώς πενιχρού εισοδήματός από τα ανταποδοτικά τέλη που επιβάλλει ο ΟΛΗΓ ΑΕ. Τα δικαιώματα των εργαζομένων στο λιμάνι έχουν σμπαραλιαστεί. Κάπως έτσι τα κέρδη του ΟΛΗΓ ΑΕ έχουν φτάσει τα 2 εκ. ευρω κατ΄έτος και το αποθεματικό του τα 10 εκατομ. ευρώ.
Οι λαϊκές οικογένειες της Ηγουμενίτσας έρχονται αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα μετακίνησης στην παραλιακή οδό, που ανήκει στον ΟΛΗΓ, την έλλειψη χώρων στάθμευσης, ελεύθερων χώρων για άθληση και αναψυχή, ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα στο λιμάνι που πλημμυρίζει συχνά την παραλιακή οδό και την πόλη. Τα τελευταία σχέδια για πώληση σχεδόν όλου του παραλιακού μετώπου προφανώς θα επιδεινώσουν συνολικά την κατάσταση.
Συνολικότεροι κίνδυνοι από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια
Τις εξελίξεις στο λιμάνι, χρειάζεται να τις δούμε παίρνοντας υπόψη ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια περιοχή που είναι στο επίκεντρο ανταγωνισμών και αντιθέσεων για το ποιο κράτος, τμήμα του κεφαλαίου ιμπεριαλιστική δύναμη, θα βάλει στο χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές, στους ενεργειακούς δρόμους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Κυβέρνηση και ΤΔ διαφημίζουν το λιμάνι ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, γέφυρα οικονομικής συνεργασίας και φιλίας με το λαό της Ιταλίας, της Αλβανίας κλπ. Προβάλλουν τη «σκληρή» δουλειά που κάνουν για την έλευση αγωγών ενέργειας στο λιμάνι και την αξιοποίηση του λιμανιού σε περίπτωση που τελικά πραγματοποιηθεί η εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, από τα μονοπώλια. Παρά το ότι όλα αυτά μπορεί να μείνουν απλά σχεδιασμοί, η εμπλοκή της χώρας, των λιμανιών και των υποδομών της στα αντιτιθέμενα συμφέροντα των μονοπωλίων για τους αγωγούς και τους δρόμους της ενέργειας, μόνο κινδύνους για το λαό προμηνύουν. Το ίδιο ισχύει και για την αξιοποίηση του λιμανιού στα διάφορα ιμπεριαλιστικά σχέδια επεμβάσεων ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ (όπως το λιμάνι της Σούδας, Αλεξανδρούπολής, Καβάλας κλπ). Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει αξιοποιηθεί άλλωστε και στο παρελθόν για τον βομβαρδισμό του λαού στης Γιουγκοσλαβίας, για στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Η πολιτική αυτή μετατρέπει το έδαφος της Ελλάδας σε στόχο στην περίπτωση ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή.
ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Οι εργαζόμενοι, οι μικροί επιχειρηματίες, οι εναπομείναντες αλιείς, τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία δεν έχουν να κερδίζουν τίποτα από τις επενδύσεις και την ανάπτυξη που κίνητρο έχει το κέρδος, από την παράδοση του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η δίκαιη ανάπτυξη, όπως και η δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης είναι ψέμα. Ο λαός και πάλι καλείται να πληρώσει με τα δικαιώματα του και με την παράδοση της λαϊκής περιουσίας στο κεφάλαιο.
Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και των άλλων υποδομών μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αντοχή και να ανοίξει πραγματικούς δρόμους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού της περιοχής, στο βαθμό που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια, το κράτος τους, το καπιταλιστικό σύστημα. Στο βαθμό που ενισχύεται ο αγώνας για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης όπου η οικονομία θα σταματήσει να λειτουργεί με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος. Στο βαθμό που δημιουργούμε όρους και προϋποθέσεις για να ανατρέψουμε το κεφάλαιο και την εξουσία του.
Μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες για σύγχρονες θαλάσσιες μεταφορές που να διασφαλίζουν γρήγορη, ασφαλή και φθηνή μετακίνηση του λαού και των εμπορευμάτων, σταθερή δουλειά με προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων του κλάδου, ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον. Για ελεύθερους χώρους για τις ανάγκες και την ψυχαγωγία του λαού στην περιοχή της Ηγουμενίτσας με ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, χωρίς καμία επιχειρηματική και εμπορική δράση στους ελεύθερους χώρους. Για να δοθεί ώθηση σε κλάδους της βιομηχανικής παραγωγής, συμβολή για να μειωθούν οι ανισότητες μεταξύ των περιφερειών της χώρας όπως αναδεικνύεται και με το παράδειγμα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και την περιοχή της Ηπείρου.
Μπορούν, μόνο όταν πάρει η εργατική τάξη στα χέρια της το τιμόνι της εξουσίας και κοινωνικοποιηθούν τα εργοστάσια, οι υποδομές, η γη, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Μόνο τότε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας όλα τα λιμάνια της χώρας, και οι υπόλοιπες υποδομές θα μπορούν να σχεδιάζονται, να λειτουργούν, να επεκτείνονται με κριτήριο την ευημερία της κοινωνίας.
Στο έδαφος της εργατικής εξουσία, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της εργατικής εξουσίας μπορεί να διασφαλίσει τον κατάλληλο καταμερισμό και την κατάλληλη χωροθέτηση των διαφορετικών λιμανιών της χώρας, ώστε να υπάρξει επιτέλους διασυνδεδεμένη και συμπληρωματική λειτουργία όλων των μορφών μαζικών μεταφορών, θαλάσσιων, χερσαίων και αεροπορικών, με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία. Η ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων του λιμανιού και της Ηγουμενίτσας προς όφελος του λαού, δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανισόμετρης ανάπτυξη, αλλά μόνοι στο σοσιαλισμό. Γιατί στο σοσιαλισμό δε θα υπάρχουν τα ανταγωνιστικά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων και των ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Καλούμε το Π.Σ. πάρει θέση στα αιτήματα που θέτει η Λαϊκή Συσπείρωση μαζί με τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς που εκφράζουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της παράδοσης λιμανιού και του παραλιακού μετώπου στα επιχειρηματικά συμφέροντα παλεύοντας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Καταθέτουμε το παρακάτω ψήφισμα, ώστε να μπει σε ψηφοφορία στο τέλος της συζήτησης του θέματος.
ΨΗΦΙΣΜΑ Π.Σ.ΗΠΕΙΡΟΥ
Ούτε μια σπιθαμή του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης σε επιχειρηματικούς ομίλους
Ελεύθερη πρόσβαση του λαού στη θάλασσα. Καμιά επιχειρηματική και εμπορική δράση στους ελεύθερους χώρους. Όλοι οι χώροι να αναπλαστούν με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση για τις λαϊκές ανάγκες και την αναβάθμιση του δικαιώματος των διακοπών και της αναψυχής για τα λαϊκά στρώματα.
Την ανάκληση της θετικής γνωμοδότησης που υπάρχει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για εγκατάσταση μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μια “ανάσα” από το Λαδοχώρι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή που υπάρχουν λαϊκές κατοικίες, σχολεία κλπ.
Να μην εφαρμοστούν τα σχέδια για τουριστική μαρίνα στο κέντρο της πόλης που είναι σε βάρος των ελεύθερων χώρων. Να παραμείνουν ως αλιευτικά καταφύγια αυτά που υπάρχουν στην Πλαταριά και στην Σαγιάδα, να αποχαρακτηριστεί από τουριστικό των Συβότων.
Την ανάπλαση με κρατική χρηματοδότηση των χώρων που δεν εξυπηρετούν λιμενική δραστηριότητα, σε παιδικές χαρές, σε χώρους αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας (γήπεδα κλπ) και να αποδοθούν για ελεύθερη χρήση στο λαό.
Ασφαλή και σύγχρονα πλοία και μεταφορές που να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού τόσο της Ηγουμενίτσας όσο και της ηπειρωτικής χώρας αλλά και των νησιών με φθηνό εισιτήριο και σταθερή σύνδεση.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, χωρίς εργολαβικές και ελαστικές σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους στα καράβια και στις άλλες εργασίες του λιμανιού. Υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων. Όχι στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων.
Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στο Λιμάνι. Λειτουργία σταθμού πρώτων βοηθειών στο χώρο του λιμανιού
Κανένας να μην μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα
Η τοποθέτηση του Γιώργου Ζάψα:
Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε ο νόμος 4597/2018 που έδινε την δυνατότητα ΥΠΟ-ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΩΝ μέρους των χώρων του λιμένα και μέρους των δραστηριοτήτων σε ιδιώτες μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας (το μοντέλο υπο-παραχώρησης ακολουθείται στο λιμάνι της Καβάλας σήμερα!).
Ο ίδιος νόμος, ο 4597/18, απέκλειε την ολιστική παραχώρηση του λιμένα και την πώληση των μετοχών και παρέμενε ο δημόσιος χαρακτήρας των οργανισμών λιμένων.
Με τροποποίηση του νόμου από την σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ επιτρέπεται η ολιστική παραχώρηση και η πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών.
Με βάση την τελευταία τροπολογία της κυβέρνησης το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στη προκήρυξη του διαγωνισμού για τα περιφερειακά λιμάνια.
Η διαδικασία της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, άνοιξε στις 17/7/2020 και λήγει στις 02/10/2020.
Για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Αλεξανδρούπολης στην προκήρυξη των 92 σελίδων, δεν αναφέρεται πουθενά το κόστος των περιουσιακών στοιχείων του λιμανιού, δεν αναφέρεται πουθενά η διαδικασία με την οποία θα γίνει η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων, η οποία αποτίμηση μένει να γίνει προφανώς κατά τη φάση της προκήρυξης, δηλαδή τη χρονική περίοδο που η αξία του Οργανισμού είναι υποεκτιμημένη, εξ αιτίας του lockdown και του γενικότερου αρνητικού κλίματος που η πανδημία έχει προκαλέσει. Δεν θα έχει την επιβαλλόμενη βαρύτητα η δυναμική ανάπτυξης του λιμανιού, αφού δεν υπάρχει συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο για το λιμάνι.
Η αξιοποίηση των λιμανιών μέσω των υπο-παραχωρήσεων ακολουθείται στη συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών λιμένων (το 87%), ενώ εξασφαλίζεται και η βιωσιμότητα των Οργανισμών Λιμένων, που με τη διαδικασία των υπο-παραχωρήσεων παραμένουν ενεργοί.
Επιπλέον τα λιμάνια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, δεν εξυπηρετούνται από μία και μοναδική επιχείρηση, αλλά από ένα σύνολο επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται κάτω από ένα ενιαίο πλαίσιο όρων και κανόνων. Γι’ αυτό και το επενδυτικό πρόγραμμα του Οργανισμού, οι όροι της δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων σε αυτό καθώς και η τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμόσει, είναι θέματα που πρέπει να τα αντιμετωπίζει ένας δημόσιος φορέας, που, όπως προανέφερα, συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και του ανεπτυγμένου κόσμου (π.χ. στις ΗΠΑ), όπου τα λιμάνια είναι δημόσια, έχουν δημόσιες αρχές και παραχωρούν δραστηριότητες σε ιδιώτες, στη βάση συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου.
Το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον αστικό ιστό που το περιβάλλει, επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων της πόλης και έχει έντονο το στοιχείο του δημόσιου αγαθού.
Πουθενά η προκήρυξη(*) δεν διασφαλίζει, ότι οι εκτάσεις της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος, που διαχρονικά έχουν συμφωνηθεί να παραχωρηθούν στο Δήμο, θα εξαιρεθούν από τις συμβάσεις παραχώρησης προς τον επενδυτή!
Το πακέτο του διαγωνισμού που ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει:
- Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας (εξωτερικού – εσωτερικού, χώρους παλαιού λιμένα έως το ύψος του κέντρου της πόλης, θαλάσσια ζώνη της μαρίνας Ηγουμενίτσας).
- Τα καταφύγια σκαφών Συβότων ( τουριστικό), Πλαταριάς (αλιευτικό είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τουριστικό και Σαγιάδας (αλιευτικό).
Η ιδιωτικοποίηση του λιμένα Ηγουμενίτσας που ήδη έχει δρομολογηθεί με την πώληση των μετοχών (πλειοψηφία μετοχών ή ολοκληρωτική πώληση, επι της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα) και η κατάργηση ολοκληρωτικά του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΛΗΓ θα έχει και καταλυτικές επιπτώσεις στο μέλλον σε Τοπικό – Περιφερειακό – Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ι. ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
- Παραμένει σε εκκρεμότητά το θέμα της χερσαίας ζώνης (τμημάτων που πρέπει να παραχωρηθούν στον δήμο Ηγουμενίτσας για διαχείριση):
- Ποιος θα την διαχειριστεί μετά την πώληση των μετοχών?
- Με ποιο τρόπο θα περάσει το τμήμα αυτό στον δήμο Ηγουμενίτσας?
- Θα συνεχιστούν οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει (τελευταία έχουν βαλτώσει) για την απόδοση στον Δήμο Ηγουμενίτσας που ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο διεκδικεί?
- Εκ των πραγμάτων θα σταματήσει κάθε δραστηριότητα ανάπλασης και συντήρησης τμημάτων της πόλης της Ηγουμενίτσας – δικαιοδοσίας ΟΛΗΓ (ανάπλαση παραλιακής ζώνης με πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο – δημιουργία κυκλοφοριακού κόμβου έμπροσθεν του κτηρίου της Περιφέρειας), εφόσον το κριτήριο θα είναι το κέρδος.
- Θα συρρικνωθεί στο ελάχιστο η διάχυση οικονομικών δραστηριοτήτων στην πόλη και θα συγκεντρωθούν όλες στον νέο ιδιοκτήτη του λιμένα.
- Από την διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ δεν προκύπτει ότι αναλαμβάνονται δεσμεύσεις για την συνέχιση των πρωτοβουλιών αναπτυξιακού χαρακτήρα που έχουν ξεκινήσει για δημιουργία logistic και θα αφεθούν στην τύχη τους μαζί με άλλες προγραμματισμένες δράσεις του ΟΛΗΓ.
ΙΙ. ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Η χώρα μας έχει διαμορφώσει ένα εθνικό σχέδιο μεταφορών – χερσαίων και θαλάσσιων, σε συνδυασμό με τον ευρωπαϊκό προγραμματισμό των συνδυασμένων μεταφορών, για να αποτελέσει μεταφορικό κόμβο Ανατολής – Δύσης, στον οποίο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι σημαντικός ιμάντας στις θαλάσσιες μεταφορές προς όλα τα λιμάνια της Ιταλίας.
Αυτός ο εθνικός σχεδιασμός μπαίνει σε κίνδυνο από την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, διότι τα συμφέροντα των μεταφορών σε θάλασσα και ξηρά, που ήδη διαμορφώνονται με ανταγωνιστικά λιμάνια, θα καθορίζουν με βεβαιότητα την πολιτική που θα ακολουθηθεί κι όχι το εθνικό και τοπικό συμφέρον, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα!
ΙΙΙ. ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι η νότια κατάληξη – μέσω της Εγνατίας οδού – του Ευρωπαϊκού διαδρόμου Ανατολικής Μεσογείου (ORIENT/EST MED) που διαπερνά κάθετα την Ευρώπη έως το Αμβούργο.
Επίσης, αποτελεί τμήμα – κόμβο των θαλάσσιων διαδρόμων της Μεσογείου, Ανατολικής και Δυτικής (υπάρχουν συνολικά 4 ευρωπαϊκοί διάδρομοι θαλάσσιων μεταφορών MOTORWAY OF THE SEA).
Με τον νόμο 4597/18 υπήρχε η δυνατότητα σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα σε τομείς ή χώρους οι οποίοι θα έδιναν αναπτυξιακή ώθηση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, όπως:
- Η ανάπτυξη μεταφοράς conteiners (και όχι μόνον) μέσω της δημιουργίας Επιχειρηματικού Πάρκου.
- Η ανάπτυξη της κρουαζιέρας σε συνεργασία με φορείς αυτοδιοίκησης και Tours Operators.
- Με την πώληση των μετοχών όλα τα προαναφερθέντα ανατρέπονται με ότι αυτό συνεπάγεται. Το κόστος κατασκευής των υποδομών του λιμένα της Ηγουμενίτσας έφτασε κοντά στα 150 εκατ. Ευρώ και το λιμάνι από αναπτυξιακό εργαλείο για την πόλη της Ηγουμενίτσας και την Περιφέρεια της Ηπείρου θα καταλήξει μια καλή μπίζνα του ιδιώτη που μάλλον τον έχουν φωτογραφήσει.
>> Γίνεται αντιληπτό ότι η παράταξη μας είναι αντίθετη στην πώληση του Λιμανιού, είμαστε αντίθετοι στη διάθεση του πλειοψηφικού πακέτου (άνω του 67%) των μετοχών της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε., που θα προέλθουν πιθανά από τη διάσπαση με νόμο της μιας και μοναδικής μετοχής της, σε περισσότερες.
Πιστεύουμε ότι το συμφέρον της πόλης, της Ηπείρου, της χώρας υπηρετείται από δημόσιο λιμάνι που διευθύνεται από δημόσια διοίκηση και καλούμε τις περιφερειακές και δημοτικές παρατάξεις να συμπορευθούμε σε έναν κοινό αγώνα, σε μια κοινή προσπάθεια μαζί με όλους τους φορείς της Περιφέρειας για:
- να μην ιδιωτικοποιηθεί το Λιμάνι και
- να αποδοθεί το παραλιακό μέτωπο στο Δήμο Ηγουμενίτσας στον οποίο και ανήκει, για τις ανάγκες των κατοίκων του και των επισκεπτών του.
«Κοινό των Ηπειρωτών»
Οκτώβριος 2020
(*) Η Προκήρυξη περιλαμβάνει χάρτες με:
– Τα γήπεδα και τις εγκαταστάσεις της Χερσαίας Ζώνης στο χώρο του Λιμανιού (Χάρτης: Παράρτημα Γ1 σελ.89) όπου περικλείονται όλο σχεδόν το παραλιακό μέτωπο της πόλης από την οικοδομική γραμμή μέχρι τη θάλασσα και από τα τσιμέντα μέχρι τη στροφή Βρύση μετά το ΤΕΙ – Ξενία, χωρίς το τμήμα μήκους 500 μ. περίπου, από την είσοδο του Παλαιού Λιμένα μέχρι εκατό περίπου μέτρα μετά το λιμανάκι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το συγκεκριμένο τμήμα όπως και η παραλία Δρεπάνου- Μακρυγιαλιού εξαιρείται από την παραχώρηση, τη στιγμή που είναι περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ!
– Το λιμενικό καταφύγιο Σαγιάδας, (χάρτης Παράρτημα Γ2 σελ. 90) που περικλείει ολόκληρη την παραθαλάσσια Σαγιάδα μαζί με τα σπίτια και τα καταστήματα! (Πρέπει να επιδιώξουμε συνεργασία για κοινή αντιμετώπιση της πώλησης και με το Δήμο Φιλιατών).
– Το αλιευτικό καταφύγιο Πλαταριάς (Παράρτημα Γ3 σελ. 91)
– Το Τουριστικό καταφύγιο Συβότων (Παράρτημα Γ4 σελ΄92)