Σχετικά με το έγγραφο διαμαρτυρίας-καταγγελίας φορέων του Νομού, μέσω του οποίου γίνεται λόγος για προβλήματα που δημιουργούνται εκ νέου από την παρουσία παράνομων μεταναστών στην πόλη της Ηγουμενίτσας, θεωρούμε υποχρέωσή μας, να αναφέρουμε τα παρακάτω:
«Η Δημοτική Αρχή, πριν από ένα περίπου χρόνο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με την πολύτιμη συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και τη συνδρομή της τοπικής κοινωνίας, έλυσε το σοβαρότερο πρόβλημα που υπήρχε στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.
Από τότε και στο εξής, κατά κοινή ομολογία, δεν έχουν υπάρξει εκτεταμένα κρούσματα και το κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται εν τη γενέσει του από τις διωκτικές αρχές της περιοχής, δείγμα αυτού οι συλλήψεις που καταγράφονται από την Α.Δ Θεσπρωτίας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο.
Η Δημοτική Αρχή διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή σε επαγρύπνιση για την όποια απροσδόκητη εξέλιξη, αλλά προς το παρόν η ανησυχία που εκφράζεται μέσω της διαμαρτυρίας-καταγγελίας σας, δεν δικαιολογείται από την απτή πραγματικότητα».
H διαμαρτυρία συλλόγων για την επανεμφάνιση λαθρομεταναστών στην Ηγουμενίτσα
- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΏΝ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
- ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
- ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
- ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ. « Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ »
- ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
- ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΝΟΙΚ. ΕΠΙΠΛ. ΔΩΜΑΤΙΩΝ -ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΠΡΟΣ:
1) κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
2) κ. Αστυνομικό Διευθυντή Θεσπρωτίας
3) κ. Εισαγγελέρ Θεσπρωτίας
4) κ. Δασάρχη Θεσπρωτίας
5) κ.Διοικητή Πυροσβεστικής Ηγουμενίτσας
6) κ. Δήμαρχο Ηγουμενίτσας ” Βουλευτές Ηπείρου
7) κ. Περιφερειάρχη Ηπείρου και Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας , ΜΜΕ
8) Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας Εμπορικούς Συλλόγους
9) Επιμελητήρια Ηπείρου
Θέμα: Προβλήματα με τους οικονομικούς λαθρομετανάστες
Τα Διοικητικά Συμβούλια των παραπάνω Συλλόγων μας διαμαρτύρονται έντονα για την επανεμφάνιση των λαθρομεταναστών στην περιοχή του νέου λιμένος Ηγουμενίτσας στους ελαιώνες του Λαδοχωρίου και στο δασάκι .Το τελευταίο τρίμηνο έχουν ατονήσει οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών και έχουν συγκεντρωθεί και κρύβονται στις πιο πάνω περιοχές πάνω από 100 άτομα .
Ενώ οι διωκτικές αρμόδιες υπηρεσίες τους βλέπουν και τους εντοπίζουν αλλά δεν τους συλλαμβάνουν όπως προβλέπει ο νόμος με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα:
1) Στους τουρίστες και στους ταξιδιώτες δημιουργείτε σοβαρό πρόβλημα ανασφάλειας και δυσφήμισης της περιοχής μας με αρνητικές συνέπειες στην τουριστική κίνηση όλης της Ηπείρου το οποίο προβάλλουν ως αρνητικό στοιχείο οι ανταγωνιστές μας και οι tour operator θεωρούν όλη την Ήπειρο ανασφαλή περιοχή με όλες τις αρνητικές συνέπειες που συνεπάγεται αυτό για την τουριστική εικόνα της Ηπείρου.
2) Δημιουργούν ζημιές και προβλήματα στα φορτηγά διεθνών μεταφορών και στις εξαγωγές, με αποτέλεσμα πολλές μεταφορικές εταιρείες να αποφεύγουν το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Εξαιτίας αυτών έχουμε μεγάλη μείωση στην κίνηση και μείωση των δρομολογίων των πλοίων.
3) Λόγω της ανασφάλειας και του φόβου που επικρατεί από τους λαθρομετανάστες οι επιβάτες και οι οδηγοί δεν απομακρύνομαι από τα αυτοκίνητα τους με αποτέλεσμα να μην έρχονται στην πόλη για τα ψώνια τους και οι επαγγελματίες της πόλης να μην έχουν κανένα όφελος ή να επισκεφθούν το μουσείο κτλ.
4) Ξαναρχίσανε και προξενούν ζημιές σε εξοχικά σπίτια, αγροτικές κατοικίες, αποθήκες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις στις δημοτικές κοινότητες Λαδοχωρίου και Γραικοχωρίου .
5) Λόγω της θερινής περιόδου είναι άκρως επικίνδυνο στο δασάκι που μένουν να ξαναβάλουν φωτιά με κίνδυνο λόγω του καύσωνα να καεί όλη η περιοχή.
6) Μεγάλα προβλήματα προκύπτουν για την δημόσια υγεία λόγω έλλειψης χώρων υγιεινής και μεταδοτικών ασθενειών.
7) Στην περιοχή δραστηριοποιούνται πολλές τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα -δωμάτια, μεταφορικές εταιρίες, ταξιδιωτικά γραφεία), το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα επιβίωσης λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται από τους λαθρομετανάστες.
8) Έντονα προβλήματα υπάρχουν από την παράνομη δραστηριότητα των λαθρομεταναστών πέριξ των κόμβων της Εγνατίας οδού εντός της Ηπείρου .
Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε όλους τους αρμόδιους να λάβουν τα μέτρα και να εφαρμόσουν τον νόμο πριν διογκωθεί το πρόβλημα και επαναληφθούν τα έκτροπα της προηγούμενης περιόδου 2010 -2011 .Ας αναλάβουν ο καθένας τις ευθύνες του πριν είναι αργά.
Στυλιανίδης: Στόχος να σταματήσει η εισροή λαθρομεταναστών
Σε 1.3 – 1.5 εκατομμύριο εκτιμάται ότι είναι οι νόμιμοι και παράνομοι αλλοδαποί στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος σημείωσε ότι άμεσος στόχος είναι να σταματήσει η ροή των παρανόμως εισερχομένων αλλοδαπών προς τα αστικά κέντρα.
Κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα «Διπλή πρόκληση: Οικονομική κρίση και Μετανάστευση», ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η αριθμητική αυτή εκτίμηση προκύπτει από τον αριθμό αλλοδαπών (νομίμων και παρανόμων) που είχαν απογραφεί το 2001 και ανέρχονταν σε 762.000 ανθρώπους. Στη συνέχεια, ανέφερε, με το μεταναστευτικό νόμο του 2005 και το συμπληρωματικό του 2007 νομιμοποιήθηκαν 161.259 άνθρωποι. Με το μεταναστευτικό νόμο του 1997 είχαν ήδη νομιμοποιηθεί 327.000 άνθρωποι, σημείωσε. Συμπλήρωσε ότι συνολικά από το 2005 έως σήμερα έχουν καταγραφεί 550.000 συλλήψεις παρανόμων αλλοδαπών (σε πολλές περιπτώσεις πολύ περισσότερες από μια για το ίδιο άτομο).
Σύμφωνα με στοιχεία του Frontex, επισήμανε, 120 έως 350 άτομα προσπαθούν ημερησίως να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας, πρόσθεσε, οι αλλοδαποί συμμετέχουν πολλαπλάσια από τους Έλληνες σε βίαια εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονίες, ληστείες και βιασμοί, ενώ κυριαρχούν στην κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας με τα κλεψίτυπα CD’s και DVD’s. «Το αποτέλεσμα είναι» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης «ότι έχει δικαίως δημιουργηθεί στους Έλληνες αίσθημα φόβου και ανασφάλειας». Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, ανακοίνωσε ότι εκκρεμούν 30.000 παλαιοί φάκελοι και ότι καθημερινά γίνονται 150 – 200 αιτήσεις.
Σχετικά με τα Κέντρα Υποδοχής και τα Κέντρα Κράτησης υπογράμμισε ότι θα πρόκειται για κλειστές δομές και ότι χρειάζονται εγκαταστάσεις για 5.000 – 6.000 άτομα στον Έβρο και για τουλάχιστον 30.000 ανθρώπους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Όπως χαρακτηριστικά είπε «για την ορθή λειτουργία του συστήματος χρειάζεται να δημιουργηθούν χώροι υποδοχής όσων λαθρομεταναστών συλλαμβάνονται και υποβάλλουν αίτηση ασύλου».
Τόνισε, επίσης, ότι για τα Κέντρα Υποδοχής και τα Κέντρα Κράτησης που σχεδιάζεται να είναι κλειστές δομές, θα χρησιμοποιηθούν κατά προτεραιότητα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα.