«Φλώρινα 1912-2012, Χρονικό ενός αιώνα»

Εκατό χρόνια τοπικής ιστορίας «κλείνει» στο βιβλίο του «Φλώρινα 1912-2012, Χρονικό ενός αιώνα» ο δημοσιογράφος Γιώργος Περιβολάρης, πραγματοποιώντας ένα μακρύ ταξίδι στο χρόνο για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν καλύτερα οι νεότεροι τον ακριτικό αυτό τόπο. 

«Το 1912 ήταν η χρονιά-ορόσημο για τη Φλώρινα, όπως και για όλη τη Μακεδονία.Ήταν η χρονιά που ξεκίνησε μια νέα εποχή, ελεύθερη. Και όσα έγιναν εκείνον τον κρίσιμο Νοέμβρη σημάδεψαν και τα χρόνια που ακολούθησαν. 

»Ο Θεός, η μοίρα και οι άνθρωποι επέλεξαν ώστε η Φλώρινα, μετά από 527 χρόνια τουρκικού ζυγού, να καταλήξει και πάλι σε χέρια ελληνικά. Το είπε και ο Ιωάννης Άρτης αμέσως μετά την απελευθέρωση: ‘Άπαντες οι κάτοικοι, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος έσονται ίσοι απέναντι του Νόμου τιθέμενοι υπό το σκήπτρον του Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου του Α’ και επανερχόμενοι εις τας αγκάλας της Μητρός Ελλάδος’. 

»Τότε όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν συμβεί αλλιώς και κανείς δε ξέρει πώς θα ήταν το σήμερα… Η ιστορία πάντως έγραψε ότι η Φλώρινα ήταν και πάλι ελεύθερη και πάλι ελληνική» γράφει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Περιβολάρης. 

Στις 298 σελίδες του βιβλίου του, που «ντύνει» με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ο δημοσιογράφος, γέννημα-θρέμμα της φλωρινιώτης γης, καταγράφει 100 χρόνια γεμάτα γεγονότα, σημειώνοντας: «Παρά τις δυσκολίες, παρά τις ταραχώδεις και πολεμικές περιόδους, παρά τα βάσανα της προσφυγιάς και του ξενιτεμού οι κάτοικοι της Φλώρινας χρόνο με το χρόνο κόπιαζαν, μοχθούσαν, στέκονταν στα πόδια τους και δημιουργούσαν. Η πόλη της Φλώρινας, το Αμύνταιο, η Πρέσπα, όλοι οι οικισμοί – από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο – αναπτύχθηκαν». 

Συνοπτικά, στο βιβλίο καταγράφονται: το χρονικό της απελευθέρωσης, τα σημαντικότερα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή κατ’ έτος, ο πληθυσμός με βάση τις επίσημες απογραφές από το 1913 μέχρι το 2011, η πολιτική ιστορία του τόπου, με την παράθεση των ονομάτων όλων των βουλευτών από το 1915, το γενικό πολιτικό πλαίσιο στο οποίο διεξήχθησαν οι εκλογικές αναμετρήσεις και τα αποτελέσματα των εκλογών της Μεταπολίτευσης στη Φλώρινα. 

Γίνεται, επίσης, αναφορά στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την παράθεση των ονομάτων των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, των νομαρχών, των μελών των αιρετών νομαρχιακών συμβουλίων και των μελών του Περιφερειακού συμβουλίου, καθώς και της χρονικής διάρκειας της θητείας τους, στην ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, με τις μεταβολές της ονομασίας της, στατιστικά στοιχεία και παράθεση βιογραφικών όλων των Μητροπολιτών, αλλά και στην ιστορία των Σιδηρών Συνταγμάτων της Φλώρινας και τη συμβολή τους στο Έπος του ’40. 

«Θέλησα, με το δικό μου τρόπο, να συμβάλω στην τοπική ιστορία, να προσφέρω κι εγώ κάτι στον τόπο» δήλωσε ο Γιώργος Περιβολάρης, ο οποίος μελετούσε επί περίπου ενάμισι χρόνο τα αρχεία της βουλής, τα γενικά αρχεία του κράτους και τα αρχεία των τοπικών αρχών της περιοχής, παλαιότερα τοπικά περιοδικά, πληθώρα ιστορικών και άλλων βιβλίων και συζητούσε με παλαιότερους κατοίκους της Φλώρινας προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του. 

Το βιβλίο (αυτοέκδοση) θα κυκλοφορήσει, αρχικά στα βιβλιοπωλεία της Φλώρινας, την ερχόμενη Πέμπτη 16 Αυγούστου και η πρώτη επίσημη παρουσίασή του θα γίνει στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων “Πρέσπες”, στις 22 Αυγούστου. Θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις στο Αμύνταιο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. 

πηγή:Πηγή: ΑΜΠΕ