Δ. Γεωργακοπούλου για ασφαλτικά: «Σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ η αδειοδότηση»

Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος δόθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση για τη μονάδα ασφαλτικών στη Σαγιάδα όπως ανέφερε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ioannina TV το βράδυ της Πέμπτης η γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας  Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα. Παράλληλα ισχυρίστηκε πως τηρήθηκε όλη η περιβαλλοντική νομοθεσία για την αδειοδότηση, ενώ δήλωσε ανοιχτή σε οποιονδήποτε έλεγχο για τη νομιμότητα της απόφασης.

“To… βασάνισαν” το θέμα!
«Εξετάστηκαν όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι, όλη η περιβαλλοντική νομοθεσία, έγιναν όλες τις διαδικασίες για δημόσια διαβούλευση κι ύστερα από τη γνωμοδότηση που λάβαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ υπογράφηκε η απόφαση», τόνισε αρχικά η γ.γ. προσθέτοντας πως πρόκειται για μία επένδυση την οποία το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την είχε αναπέμψει στη διοίκηση προκειμένου να εξεταστεί εμπεριστατωμένα η υπόθεση και να παρασχεθούν συμπληρωματικά στοιχεία. «Όλα αυτά ελήφθησαν υπόψη. Το βασανίσαμε πολύ το θέμα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτημα του Βλάση Ντόκα για το έγγραφο της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΕΚΑ Μαργαρίτας Καραβασίλη το οποίο επικαλείται ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κατσούρας και με βάση το οποίο η διαδικασία αδειοδότησης παγώνει έως ότου υπάρξει έλεγχος η κα Γεωργακοπούλου απάντησε πως η Γενική Γραμματεία του ΥΠΕΚΑ που ασχολείται με την αδειοδότηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ελέγχει τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και όχι τις υπό αδειοδότηση. Παρόλα αυτά- πρόσθεσε- δεν έχουμε κανένα πρόβλημα σε οποινοδήποτε έλεγχο της νομιμότητας της απόφασης αφού «τηρήθηκαν όλοι οι όροι» και η απόφαση υπεγράφη «με πολύ σκεπτικισμό και σοβαρότητα και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος».
Αναφορικά με τις τυχόν επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής της Σαγιάδας από την εγκατάσταση της μονάδας ασφαλτικών η γ.γ. δήλωσε πως με τις προϋποθέσεις που έχουν μπει στην απόφαση δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, ενώ δήλωσε πεπεισμένη πως δεν θα υπάρξει περιβαλλοντικό πρόβλημα και μπορούν να να συνυπάρξουν τα ασφαλτικά με τις ιχθυοκαλλιέργειες καθώς βασίστηκε -όπως είπε- στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ που ξέρουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

«Ελήφθησαν υπόψη οι εναλλακτικές –  Δεν ασκήθηκαν πιέσεις»
Η κα Γεωργακοπούλου τόνισε ακόμη πως η απόφαση δεν ελήφθη αιφνιδιαστικά («Δεν αιφνιδίασα κανέναν. Οι πάντες γνώριζαν εδώ και έναν χρόνο για τη διαδικασία. Είχαμε συνεργασία με το υπουργείο, τους τοπικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς»), ενώ απέρριψε την αιτίαση πως ασκήθηκαν έντονες πιέσεις από το υπουργείο ώστε να προχωρήσει η αδειοδότηση. «Δεν πιέστηκα από κανένα», ανέφερε δύο φορές. Στην παρατήρηση των ιχθυοκαλλιεργητών της περιοχής πως υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις για την εγκατάσταση της μονάδας (μία από αυτές είναι η θέση «Γωνιά» στην Ηγουμενίτσα) υποστήριξε πως η Διεύθυνση Χωροταξικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην απόφασή της έχει λάβει υπόψη τις εναλλακτικές θέσεις. Τέλος, στο αίτημα του βουλευτή Θεσπρωτίας Χρήστου Κατσούρα να παραιτηθεί από τη θέση της εξαιτίας της συγκεκριμένης απόφασης απάντησε: «Δεν σχολιάζω γνώμες φίλων και συντρόφων. Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να ποαρασυρθεί από δηλώσεις και ακυρώσω τη θετική γνώμη που έχω για πρόσωπα της περιοχής. Η εντιμότητα, η πολιτική μου διαδρομή, η τήρηση της νομιμότητας, δεν επιτρέπουν σε κανέναν να βάζει τέτοια ζητήματα».

πηγή: epirusonline.gr