Ξεκίνησαν οι εξαγωγές στις Κλημεντίνες, δεν πουλάνε κάτω από 40 λεπτά οι Θεσπρωτοί

MANTARINIA

Συνεχίζονται οι κοπές για τα μανταρίνια Κλημεντίνες, ενώ σε κάποιες περιοχές έχουν ξεκινήσει οι εξαγωγές αν και δεν γίνονται ακόμη με εντατικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit – Hellas, οι εξαγωγές μανταρινιών, από την αρχή της περιόδου μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 2022, κυμάνθηκαν στους 1.404 τόνους, παρουσιάζοντας μια μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο που ήταν στους 2.455 τόνους. Η μείωση των εξαγωγών οφείλεται στην μικρή καθυστέρηση που είχαν φέτος τα μανταρίνια να πάρουν τον κατάλληλο χρωματισμό. 

Έλλειψη εργατών υπάρχει και στα περιβόλια με τα μανταρίνια, όπως και στις υπόλοιπες καλλιέργειες της χώρας μας. Στην γειτονική Αλβανία υπάρχουν εργάτες από τις βόρειες φτωχές περιοχές που θέλουν να έρθουν να εργαστούν αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο, ενώ και οι διπλωματικές αρχές μας δεν έχουν «ενεργοποιηθεί» σε μεγάλο βαθμό. 

Στο μεταξύ έκαναν την εμφάνισή τους οι Κλημεντίνες στη λιανική και στις λαϊκές αγορές της Αθήνας με τιμές από 1 έως 1,80 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Χρήστος Κίτσιος, παραγωγός που καλλιεργεί 150 στρέμματα στην Κεστρίνη της Θεσπρωτίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «συνεχίζονται οι κοπές με χαμηλούς ρυθμούς γιατί ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι εξαγωγές. Φέτος θα πρέπει ο παραγωγός να πουλήσει τις Κλημεντίνες από 40 λεπτά και πάνω για να έχει εισόδημα γιατί το κόστος καλλιέργειας είναι αυξημένο. Πέρσι η τιμή ξεκίνησε από 37 – 40 λεπτά το κιλό. Δεν μπορεί να οι παραγωγοί φέτος να πουλήσουν χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι. Από την πλευρά τους οι έμποροι «πιέζουν» για να ρίξουν τις τιμές».

Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Τάτσης, παραγωγός από Θεσπρωτία, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τα δέντρα φέτος φαίνεται να έχουν καλή παραγωγή, με καλή ποιότητα και ποσότητα. Στις κύριες παραγωγικές περιοχές, που είναι η Σαγιάδα, η Κεστρίνη, το Ασπροκκλήσι και το Ράι, τα δέντρα είναι φορτωμένα με μανταρίνια. Από τις 12 έως τις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εξαγωγές, οπότε θα έχουμε υψηλούς ρυθμούς στις κοπές. Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί της περιοχής είναι να οργανωθούν για να μπορέσουν να διαπραγματευτούν καλύτερα με τους έμπορους. Η τιμή παραγωγού αυτή την εποχή είναι στα 40 λεπτά το κιλό. Οι παραγωγοί έχουν αυξημένο κόστος και θα πρέπει τα μανταρίνια να μην πέσουν κάτω από το όριο των 40 λεπτών. Επίσης μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με την έλλειψη εργατικών».

Ο κ. Μάριος Μπέης, παραγωγός από την Θεσπρωτία, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή του κάμπου Σαγιάδας καλλιεργούνται 15.000 στρέμματα με Κλημεντίνες. Το κόστος καλλιέργειας για ένα δέντρο που παράγει περίπου 90 κιλά είναι για τον μικρό παραγωγό στα 27 λεπτά και για τον μεγάλο στα 22 λεπτά (αφού μπορεί να έχει καλύτερες τιμές στα εφόδια κ.α.). Αν αυξηθούν όμως το επόμενο διάστημα τα μεροκάματα θα αυξηθεί ακόμη πιο πολύ και το κόστος. Οι παραγωγοί στην περιοχή θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα με τις τιμές μόνοι τους. Θα πρέπει να οργανωθούν αλλά και να επικοινωνούν με τις άλλες περιοχές που παράγουν Κλημεντίνες για να έχουν μια καλύτερη εικόνα του εμπορίου και των εξαγωγών. Από Δευτέρα θα ξεκινήσει η εξαγωγή και θα δούμε που θα κάτσουν οι τιμές. Θα πρέπει όμως να υπάρξει στήριξη των παραγωγών για να συνεχίσουν να καλλιεργούν».