Άρτα: Πορτοκάλια και μανταρίνια μένουν στα χωράφια

PORTOKALIA PRATHASΤα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Άρτας αναδεικνύει με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς.

Δυστυχώς η χρονιά που ξεκίνησε με καλούς οιωνούς εξελίσσεται σε μία από τις χειρότερες καθώς χιλιάδες τόνοι, κυρίως πορτοκάλια αλλά και μανταρίνια μένουν στα δέντρα και σαπίζουν στα χωράφια.

Ο κ. Ψαθάς, με την ίδια επιστολή, προτείνει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την στήριξη των παραγωγών, όμως από το Υπουργείο δεν έχει δοθεί καμία απάντηση.

Και δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δείχνει να έχει ελάχιστη επαφή με τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής υπαίθρου και το χειρότερο δεν έχει καμία πρόθεση να ασχοληθεί με αυτά.

Στην Άρτα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει στην επιστολή του ο κ. Ψαθάς, η φετινή παραγωγή μανταρινιών εκτιμάται στους 25.000 tn με την ποσότητα που προβλέπεται να μείνει αδιάθετη να κυμαίνεται στους 8.000-10.000 tn και την τιμή να έχει κατρακυλήσει στα 23 λεπτά το κιλό περίπου παραδοτέα.

Σε ότι αφορά την παραγωγή πορτοκαλιών η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.

Από τους 80.000 tn ποικιλίας «Μέρλιν» που προβλέπεται να είναι η φετινή παραγωγή έχουν διατεθεί μόνο 5.000 tn με τιμή περίπου 12 λεπτά το κιλό παραδοτέα.

Από τους 30.000 tn της εκτιμώμενης παραγωγής της ποικιλίας «Ναβαλίνα» έχουν διατεθεί περίπου 15.000 tn και με τιμή πάρα πολύ μικρή, περίπου 15 λεπτά το κιλό παραδοτέα.

Τέλος, όσον αφορά τα κοινά πορτοκάλια, που προορίζονται προς χυμοποίηση, η φετινή παραγωγή εκτιμάται στους 30.000 tn περίπου με τιμή εξαιρετικά μικρή, περίπου 6 λεπτά το κιλό παραδοτέα.