Έλεγχος σε πηγές κοντά στο ΧΥΤΑ Ελληνικού

xyta

xytaΣυνεγερμός σήμανε σήμερα στο Φορέα Διαχειρίσης του ΧΥΤΑ Ελληνικού στα Ιωάννινα, όταν σε πηγές που βρίσκονται κατάντη του ΧΥΤΑ και σε αρκετή απόσταση, εντοπίστηκε δυσοσμία.

Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γ. Σεντελές, ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, για το πρόβλημα. 

Το Γενικό Χημείο του Κράτους κλήθηκε από το Φορέα για να προβεί σε δειγματοληψίες  και να γίνουν οι αναλύσεις στα δείγματα νερού που ελήφθησαν ώστε να αποφανθούν για τα ακριβή αίτια του φαινομένου.

Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις που έκανε.

Έκανε λόγο για νερό που παρουσιάζει δυσοσμία και μία εικόνα που παραπέμπει σε ρύπανση όσο όμως για τα αίτια θα πρέπει να αποφανθούν οι επιστήμονες.

Οι κάτοικοι στο Ελληνικό είναι στην κυριολεξία επί ποδός καθώς θεωρούν ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για την ρύπανση που παρατηρείται είναι η προβληματική λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Το έργο επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Θωμάς Μπέγκας ο οποίος σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστεί από ειδικούς η αιτία της ρύπανσης και συμπλήρωσε πως εάν διαπιστωθεί πρόβλημα στην λειτουργία του ΧΥΤΑ τότε θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Να σημειωθεί ότι ο ΧΥΤΑ Ελληνικού βρίσκεται ακόμη στη φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας, για την οποία την ευθύνη έχει ο εργολάβος, ενώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου που έχουν την επίβλεψη του έργου η παραλαβή δεν έχει ακόμη.