Ένα ακόμη θετικό κρούσμα στην Παραμυθιά – Μέτρα για το παζάρι του Σαββάτου

Ένα ακόμη θετικό κρούσμα έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό αυτών που έχουν νοσήσει στην Παραμυθιά σε δεκατρείς. Πρόκειται για γυναίκα σαράντα ετών που ανήκει στο συγγενικό περιβάλλον ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Το νέο θετικό κρούσμα επιβεβαιώθηκε από τις αναλύσεις που ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η ιχνηλάτηση και οι δειγματοληψίες στην περιοχή της Παραμυθιάς συνεχίζονται.

Από το σύνολο όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό μόνο τρεις νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο. Οι δύο στη Μονάδα Λοιμωδών ενώ μία 52χρονη γυναίκα έχει διασωληνωθεί στη ΜΕΘ.

Οι υπόλοιποι βρίσκονται σε καραντίνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου «ένα νέο θετικό κρούσμα κορωνοϊού προέκυψε από την εξέταση των 45 δειγμάτων που είχε λάβει ο ΕΟΔΥ σήμερα από την Παραμυθιά και είχαν σταλεί στο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το κρούσμα αφορά γυναίκα ηλικίας 40 ετών, από την οποία ελήφθη δείγμα στο πλαίσιο της διενεργούμενης ιχνηλάτησης.

Όλα τα δείγματα που είχαν σταλεί στο Εργαστήριο Πατρών ήταν αρνητικά και αναμένονται τα αποτελέσματα για όσα στάλθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ.

Στο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σήμερα εξετάστηκαν ανά νοσοκομείο τα εξής δείγματα:

Άρτα 18, Χατζηκώστα 25, ΠΓΝΙ 32, Πρέβεζα 4, Λευκάδα 6, Κέρκυρα 5, ΚΟΜΥ 45, Φιλιάτης 14.Σύνολο 149. Εκτός του ενός, τα άλλα ήταν αρνητικά».

Μέτρα για το παζάρι

Με την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων που προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα λειτουργεί η Λαική Αγορά της Παραμυθιάς.

Ο Δήμος Σουλίου έκανε γνωστό ότι η λαϊκή της Παραμυθιάς παραμένει στην κανονική της θέση όπου και έχουν οριοθετηθεί και καθοριστεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σουλίου, οι θέσεις των συμμετεχόντων με την απαιτούμενη απόσταση των τριών μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών, με τον ενδιάμεσο χώρο κενό – ελεύθερο από αντικείμενα.

Οι συμμετέχοντες πωλητές, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Λαϊκής-Δημοτικής Αγοράς, για την αυστηρή τήρηση των παρακάτω:

  • των ορίων των θέσεών τους
  • της ελάχιστης απόστασης των τριών μέτρων μεταξύ των πάγκων με τον ενδιάμεσο  χώρο κενό – ελεύθερο από αντικείμενα
  • της τήρησης αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμού μεταξύ εκθετών και καταναλωτών
  • την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας από το προσωπικό των πωλητών

 (Σύμφωνα με την παρ.1, του άρθρου 2, της Κ.Υ.Α Δ1α/ΓΠ.οικ. 37992 ΦΕΚ Β 2401-17/6/2020).

Υπενθυμίζεται ότι για την προφύλαξη των ίδιων των καταναλωτών πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός πάνω από τους πάγκους, όπως επίσης συνίσταται η χρήση μέσων ατομικής προστασίας ως μέσο προφύλαξης των ιδίων.

Για τη διασφάλιση της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ θα υπάρξει αυστηρή και συστηματική επιτήρηση των μέτρων, από τα αρμόδια όργανα της πολιτικής προστασίας και ειδικότερα από το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς.

Οι παραγωγοί – έμποροι που δραστηριοποιούνται στη Δημοτική Λαϊκή Παραμυθιάς και διαμένουν εκτός Δήμου Σουλίου, να ενημερώσουν τις υπηρεσίες (ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία) των τόπων διαμονής τους για τη συμμετοχή τους σε αυτή.

Τέλος, για το Σάββατο 27/6/2020 και κατά την διάρκεια λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς, επιτρέπεται η διέλευση των οχημάτων από τον Πεζόδρομο της Παραμυθιάς, πέραν από το καθιερωμένο ωράριο λειτουργίας, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή πρόσβαση στην αγορά.