Ένα αρχαιολογικό πάρκο γεννιέται στην Οζδίνα

OZNTINA1ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ένα αρχαιολογικό πάρκο, με αναφορά στην Βυζαντινή περίοδο, γεννιέται στην Οζδίνα. Ένα έργο, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με στόχο την αποκατάσταση αλλά κυρίως την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής.

Το χώρο και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας, ενώ παραβρίσκονταν η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη, η Προισταμένη της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου και στελέχη της Υπηρεσίας καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

OZNTINA2

Στον οικισμό της Οσδίνας υλοποιείται από τον Οκτώβριο του 2010 έργο του ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013) με τίτλο «Αρχαιολογικό Πάρκο Βυζαντινού – Μεταβυζαντινού Οικισμού Ουζντίνας» και προϋπολογισμό 684.000 ευρώ.

Στα πλαίσια του έργου εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης (αντικατάσταση και επισκευή στεγών, στερέωση τοιχοποιιών, αποκατάσταση μορφολογικών στοιχείων κλπ.) στους ναούς Κοίμησης της Θεοτόκου, Ταξιαρχών και Αγίου Αθανασίου του οικισμού.

OZNTINA3Επιπλέον, πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης στον τοιχογραφικό διάκοσμο των ναών της Κοίμησης και των Ταξιαρχών, θα εντοπιστούν και θα αποκαλυφθούν τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα των ναών Αγίου Γεωργίου, Αγίου Νικολάου και Αγίου Ιωάννη, ενώ ξεκίνησαν και συνεχίζονται εργασίες αποκατάστασης των οικιών στο χαρακτηριστικό τμήμα του οικισμού, νότια του ναού των Ταξιαρχών.

Τέλος, θα εντοπιστούν και αποτυπωθούν τα αρχαία τείχη του οικισμού, θα δημιουργηθούν διαδρομές επισκεπτών, ο χώρος και τα μνημεία θα σημανθούν, θα κατασκευαστούν σημεία πληροφόρησης και προβολής και θα παρθούν μέτρα δημοσιότητας με την έκδοση φυλλαδίου, δημοσιεύσεις κλπ.

OZNTINA4Ο κ. Μπέζας δήλωσε ότι:

«Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση στον τομέα του πολιτισμού για την οποία υπάρχει η απαιτούμενη χρηματοδότηση. Με την ολοκλήρωση του έργου, το Δεκέμβριο του 2015, θα έχουν συντηρηθεί και διασωθεί σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσπρωτίας και θα παραδοθεί στο κοινό ένας ακόμη ολοκληρωμένος επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος».

OZNTINA5Σημειώνεται, ότι επειδή η περιοχή είναι δύσβατη και υπάρχουν προβλήματα μεταφοράς υλικών, προσωπικού και προμήθειας νερού, ο Δήμος Σουλίου με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου, θα εξετάσει τη δυνατότητα συμπληρωματικών εργασιών για την ομαλή πρόσβαση στον οικισμό.

OZNTINA6