Έντονο το πρόβλημα των βοσκοτόπων στην Ήπειρο

Ποιος θα το περίμενε στην Ήπειρο του ζωικού κεφαλαίου και της κτηνοτροφίας, να φτάσουμε σε σημείο από την αμεριμνησία της πολιτείας και της έλλειψης πρόνοιας, μια και διανύουμε χρονιά μετάβασης από τη φερόμενη λύση που θα ισχύει από το 2015 κι’ έπειτα, να υπάρχει θέμα βοσκοτόπων και μάλιστα καταγεγραμμένη έλλειψη που απασχολεί το σύνολο των κτηνοτρόφων και απειλεί σοβαρά την υπόσταση τους. Η περιφέρεια Ηπείρου έχει κάνει παραστάσεις και έχει προτείνει λύσεις προς τους αρμοδίους δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης σε εκδήλωση και ερώτηση για το θέμα αυτό από τη Σαγιάδα και περιμένουμε τη διευθέτηση του προβλήματος. Αναλυτικά η δήλωση του Περιφερειάρχη.

 

“Ο πρωτογενής τομέας, είναι  θεμέλιος λίθος για την ανάπτυξη της χώρας μας. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι και στην ανάπτυξή του πρέπει  να συμβάλλουν  η Περιφέρεια, οι Δήμοι και πάνω από όλα η Κυβέρνηση”, τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Σαγιάδα της Θεσπρωτίας. Αφορμή για την ανωτέρω επισήμανσή του στάθηκε το οξύ πρόβλημα που παρουσιάζεται εκ νέου με το ζήτημα των βοσκοτόπων που απασχολεί το σύνολο σχεδόν των κτηνοτρόφων.

Όπως είπε ο Περιφερειάρχης, με νόμο που ψηφίστηκε από τον προηγούμενο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθαν. Τσαυτάρη, το πρόβλημα λύθηκε από το 2015 και μετέπειτα, ωστόσο δεν αντιμετωπίστηκε  η εκκρεμότητα που υπάρχει για το 2014. “Έχω κάνει αλλεπάλληλες παραστάσεις στους αρμόδιους Υπουργούς και στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να βρεθεί λύση. Εκείνο που πετύχαμε ως τα σήμερα, είναι να αναγνωρίσουν και να αντιληφθούν όλοι την ουσία του προβλήματος. Ελπίζω οι αρμόδιοι Υπουργοί, να προχωρήσουν έστω και καθυστερημένα στην εξεύρεση λύσης που προτείναμε. Σε διαφορετική περίπτωση, η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων θα υποστεί τεράστιες μειώσεις στις επιδοτήσεις τους, που αντανακλούν ευθέως στη βιωσιμότητα του ζωικού τους κεφαλαίου”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης.