Έρευνα από την Κτηνιατρική Ηπείρου για παράνομες σφαγές ζώων και πωλήσεις κρέατος

provata

Παράπονα και καταγγελίες από πολίτες φτάνουν στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής Ηπείρου που αφορούν σε παράνομες σφαγές ζώων και πωλήσεις κρέατος απευθείας σε καταναλωτές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας οι καταγγελίες  αυτές διερευνώνται από στελέχη της.

Η Κτηνιατρική με αφορμή τις καταγγελίες αυτές τονίζει ότι τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος πρέπει να σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία και  υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής και επεξεργασίας.

Απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων στο στάβλο.

«Με σκοπό την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, ως πρωταρχική αποστολή της Υπηρεσίας, μας οι έλεγχοι θα ενταθούν και αυστηροποιηθούν  με σκοπό την παραδειγματική τιμωρία όσων με τις πράξεις τους θέτουν σε κίνδυνο την Δημοσία Υγεία. Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι οι σφαγές ζώων ακόμα και για ιδία κατανάλωση από τους κτηνοτρόφους μπορούν να γίνονται μόνο σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις (σφαγεία) και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

Καλούμε τους καταναλωτές να προμηθεύονται προϊόντα κρέατος μόνο από εγκεκριμένα σημεία πώλησης και να μην ρισκάρουν την δικιά τους υγεία και των οικείων τους με προϊόντα που έχουν παραχθεί, διατηρηθεί και διακινηθεί σε άγνωστες υγειονομικές συνθήκες χωρίς κανένα έλεγχο» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.