Έως τα τέλη Μαϊου η προθεσμία για τους δασικούς χάρτες

Παρατείνεται έως τις 30 Μαϊου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες σε 13 περιοχές της χώρας, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή. 

Παράλληλα, προβλέπεται επιστροφή του ειδικού τέλους για τις υποβληθείσες αντιρρήσεις σε περιοχές, που οι αρμόδιοι δήμοι δεν έχουν υποβάλει τα όρια των οικιστικών πυκνώσεων. 

Ειδικότερα, με την τροπολογία που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, παρατείνεται τόσο για τους κατοίκους εσωτερικού όσο και του εξωτερικού η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τις περιοχές, στις οποίες αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες σταδιακά από τις 30 Οκτωβρίου έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2017. 

Η καταληκτική ημερομηνία αντιρρήσεων κυμαινόταν από τις 26 Φεβρουαρίου για τις πρώτες περιοχές έως και τις 12 Απριλίου, με το υπουργείο να μεταθέτει για τις 30 Μαϊου την σχετική προθεσμία για όλες αυτές τις περιοχές. Πρόκειται για την Πέλλα, την Καβάλα, τη Θεσπρωτία, Ξάνθη, την Αρκαδία, τις Κυκλάδες, τη Φλώρινα, τη Λέσβο, το Κιλκίς, την Θάσο, τα Χανιά, τις Σέρρες και την Ζάκυνθο. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο βασικός λόγος που δίνεται αυτή η παράταση είναι η μη ανταπόκριση των δήμων όσον αφορά την υποχρέωσή τους να οριοθετήσουν τους οικισμούς και τις οικιστικές πυκνώσεις και να διασφαλίσουν το δικαίωμα μη υποβολής αντίρρησης των πολιτών. 

Έτσι, για τους αναρτημένους χάρτες, των οποίων η διαδικασία ανάρτησης ξεκίνησε στις 30.10.2017, καθώς και για τους υπό κατάρτιση και επικαιροποίηση, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, δασικούς χάρτες, οι αρμόδιοι Δήμοι έχουν την υποχρέωση, μέχρι τις 15.05.2018, να οριοθετήσουν τα εγκεκριμένα σχέδια πόλεως, άλλα διαθέσιμα σχέδια πόλεως και τις οικιστικές πυκνώσεις.

Τυχόν αντιρρήσεις που εκκρεμούν κατά των δασικών χαρτών για τις ανωτέρω περιοχές, θεωρούνται ως μη υποβληθείσες και το καταβληθέν ειδικό τέλος επιστρέφεται στους δικαιούχους, σύμφωνα με το dimosio.gr.

Όσον αφορά στις νέες αναρτήσεις δασικών χαρτών, στις 9 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν στην Ημαθία, στις 23 Φεβρουαρίου στη Χίο και στις 2 Μαρτίου στην Ανατολική Αττική (Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Συκάμινου, Νέων Παλατιών, Καλάμου, Ωρωπού, Σκάλας Ωρωπού και Μαρκόπουλου Ωρωπού).