Ήπειρος Ανατροπής: Πληθώρα νόμων και νέες τεχνολογίες ταλαιπωρούν και εμπαίζουν φοροτεχνικούς και φορολογούμενους πολίτες

Με τον πρόεδρο των Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Ιωαννίνων  Παντελή Ζαρβαλιά  συναντήθηκε στις 24/11/2014  αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης  «Ήπειρος Ανατροπής»  αποτελούμενη από τους Βασίλη Τσίκαρη, Κώστα Μπασιούκα και Γιάννη Ντάλλα  προκειμένου να ενημερωθούν για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Φοροτεχνικών αλλά και για τη μεταφορά της εμπειρίας από την επαφή τους με τους φορολογούμενους.

Ο νομοθετικός λαβύρινθος που διαρθρώνεται από την πληθώρα νόμων , τροπολογιών και εγκυκλίων  δημιουργούν ένα δύσκολο εργασιακό περιβάλλον για τους Φοροτεχνικούς και  επιβαρύνουν με πρόσθετα οικονομικά βάρη τους φορολογούμενους.  Από τη συζήτηση αναδείχθηκε η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει σημαντικά τμήματα της κοινωνίας ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών και της υπερφορολόγησης.  Σειρά «μεταρρυθμιστικών» παρεμβάσεων,  όπως η ηλεκτρονική  εξυπηρέτηση  των πολιτών, που κατά κόρον διαφημίζονται από την Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν διευκόλυναν τη ζωή  των φορολογουμένων αλλά, η έλλειψη υποδομών (δικτύων ελεύθερης πρόσβασης κλπ ) και εκπαίδευσης-εξοικείωσης  με τις νέες τεχνολογίες σημαντικών τμημάτων του πληθυσμού, συχνά τους επιβαρύνει, λόγω και της αδυναμίας πρόσβασης στην πληροφόρηση, με πρόσθετες προσαυξήσεις σε βεβαιωμένες οφειλές.

Σε ότι αφορά στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα οι Φοροτεχνικοί καλούνται να εξυπηρετήσουν τους φορολογούμενους να υποβάλλουν την σχετική αίτηση γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι, βάσει των κριτηρίων που έχουν τεθεί από την Κυβέρνηση, ελάχιστοι από αυτούς θα πάρουν τελικά τα χρήματα. Η προοπτική αυτή καταδεικνύει,  την υπερβολικά επικοινωνιακή προβολή της δράσης αυτής, ως μια ακόμα προεκλογική φούσκα της κυβέρνησης που στηρίζεται στο εμπόριο ελπίδας των εξαθλιωμένων πολιτών που δημιούργησε η πολιτική της. Στην πρόταση των Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών προς τον Δήμο Ιωαννιτών να βοηθήσουν, οργανωμένα και εθελοντικά τους συμπολίτες  μας,  στηρίζοντας τις υπηρεσίες του Δήμου,  δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ανταπόκριση. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι δεν έχει διασαφηνιστεί ακόμα, από τα αρμόδια Υπουργεία, εάν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα φορολογηθεί ή όχι.

Κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε, με ιδιαίτερα έντονο τρόπο, η απουσία συγκεκριμένου αριθμού επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που διατίθενται μέσω προγραμμάτων  για την περιοχή της Ηπείρου, όπου τα ποσοστά ανεργίας είναι τα μεγαλύτερα σε Πανελλαδικό επίπεδο. Η διαδικασία που έχει επιλεγεί από την Κυβέρνηση φαίνεται να λειτουργεί ικανοποιητικά για τους έχοντες πρόσβαση στην πληροφόρηση και ιδιαίτερα για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αντίθετα ελάχιστοι άνεργοι της Ηπείρου επωφελούνται  έστω και από τα ψίχουλα των προγραμμάτων αυτών. 

Η παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής» με επικεφαλής την Όλγα Γεροβασίλη, προτίθεται να φέρει άμεσα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου τις προτάσεις τόσο των Φοροτεχνικών όσο και άλλων φορέων  για τα παραπάνω προβλήματα.  Επισημαίνει όμως, για μια ακόμα φορά, ότι απαιτείται συνολική αλλαγή πολιτικής για την ουσιαστική αντιμετώπισή τους  και καλεί τους άνεργους, τους εργαζόμενους  και τους νέους, να μην εγκλωβίζονται  στις επικοινωνιακές εξαγγελίες της Συγκυβέρνησης και να παλέψουν από κοινού για να μπει τέλος στην πολιτική της εξαθλίωσης.

Ιωάννινα 25/11/2014

Το Γραφείο Τύπου της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ»