Ήπειρος τόπος να ζεις: Ο απόηχος της συζήτησης στη Βουλή

τελευταία ενημέρωση 2011-02-05 21:38:07

Ήπειρος τόπος να ζεις: Ο απόηχος της συζήτησης στη Βουλή

 

Στη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011 αποδείχθηκε περίτρανα πως για τα μεγάλα και σοβαρά θέματα των τοπικών κοινωνιών η διαβούλευση είναι το σημαντικότερο εργαλείο για την λήψη των καλύτερων δυνατών αποφάσεων.

Έτσι, για το θέμα του φυσικού αερίου , όπως απ’ τον Σεπτέμβριο του 2010 είχαμε ζητήσει με έγγραφό μας , πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και προέκυψαν τα γνωστά αποτελέσματα τόσο για την αλλαγή χωροθέτησης του εργοστασίου συμπίεσης αλλά και για την χρήση του φυσικού αερίου από τους Ηπειρώτες.

Είναι πραγματικά ενδεικτικό των προθέσεων του Περιφερειάρχη Ηπείρου το περιεχόμενο των δηλώσεων σχετικά με τη διέλευση του Αγωγού Φυσικού Αερίου από την Ήπειρο.

Σε ένα θέμα που πρέπει να είναι κοινή διεκδίκηση και επιδίωξη, ο κ. Καχριμάνης , για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η αυτοπροβολή και η απόδοση στον εαυτό του ρόλου του Μαυρογυαλούρου με λογικές «κατόπιν ενεργειών μου».

 

• Να του υπενθυμίσουμε πως με το υπ. Αρ. 3391/6.5.09 έγγραφο της Δ/σης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΑ Ιωαννίνων με συνημμένο το Νο 27/2009 Πρακτικό ΝΕΧΩΠ (Απόφαση 82/09), είχε δοθεί θετική γνωμοδότηση στην προκαταρκτική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για μια χάραξη που τώρα ζητά να αλλάξει.

• Να του υπενθυμίσουμε τον αρχικό σχεδιασμό του έργου, το 2007, που προέβλεπε διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου απ’ τον Σταυρολιμένα Ηγουμενίτσας χωρίς καμία αντίδραση των μελών της παράταξής του.

• Να του υπενθυμίσουμε πως τον Οκτώβριο , απαντώντας σε επιστολή του συνδυασμού μας προς την Υπουργό Περιβάλλοντος για διάλογο στο θέμα της χωροθέτησης και εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης και του πρωταγωνιστικού ρόλου της Νέα Αιρετής Περιφέρειας, δήλωσε πως «πρέπει να χωροθετηθεί τώρα ο αγωγός».

 

Σήμερα, εμφανίζεται ως προασπιστής των Θεσπρωτών και των δίκαιων αιτημάτων τους και παρουσιάζει μία εικόνα πως έδωσε το «βηματισμό» για συλλογικές διαδικασίες όλων των φορέων της Ηπείρου.

Παρακάμπτοντας την αλαζονεία και την προσπάθεια εκμετάλλευσης του θέματος, θεωρούμε πως επιτέλους ο κ. Περιφερειάρχης αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως η «ενός ανδρός αρχή» πρέπει να λάβει τέλος.

Ελπίζουμε ότι αυτό δεν το κάνει ως ελιγμό αλλά θα είναι η πρακτική του σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη του τόπου μας και ήδη έχουμε ζητήσει συλλογικές διαδικασίες σε επίπεδο Περιφέρειας , όπως έχουμε ανακοινώσει.

Το θέμα του αγωγού του Φυσικού αερίου και η διέλευση από την Ήπειρο αλλά και η έλευσή του στην περιοχή μας, είναι πολύ σοβαρό για να δικαιούται ο οποιοσδήποτε να το κάνει αντικείμενο προσωπικής ή κομματικής εκμετάλλευσης.

Εμείς ταυτιζόμαστε με τις τεκμηριωμένες επιστημονικές προτάσεις του ΤΕΕ που ζητούν επαναχωροθέτηση και αλλαγή της υφιστάμενης πρότασης και επιμένουμε στην ανάγκη ουσιαστικού, συντονισμένου και αποδοτικού διαλόγου.

Ο κ. Περιφερειάρχης γνωρίζει, αλλά αποκρύπτει το γεγονός ότι ο διάλογος αυτός αναπτύχθηκε επειδή οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ Ηπείρου μετά από συνεννόηση με τον Υφυπουργό κ.Μανιάτη και τον πρόεδρο της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ζήτησαν να παρευρεθούν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και το ΤΕΕ.

Εύλογα αναρωτιέται κάθε σκεπτόμενος πολίτης για ποιον λόγο ο Περιφερειάρχης δεν επιθυμεί τη διαβούλευση για τα μεγάλα θέματα της αρμοδιότητας της αιρετής Περιφέρειας;

 

Φοβάται κάτι;

Αισθάνεται τόσο επαρκής που πιστεύει ότι θα τα καταφέρει μόνος του;

Τι θα γίνει όταν φανερωθεί η ανεπάρκειά του και η ‘Ήπειρος θα χάσει τις ευκαιρίες που της δίνονται;