Αγώνας για να κρατηθεί η τιμή του μανταρινιού σε αξιοπρεπή επίπεδα

Σημάδια υποχώρησης δείχνουν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές παραγωγού στο μανταρίνι σύμφωνα με ρεπορτάζ της agrotypos.gr.

Μάλιστα στην έναρξη της συγκομιδής, οι πρώτες τιμές διαμορφώνονταν στα 35 λεπτά το κιλό, σήμερα στην Θεσπρωτία έχουν πέσει κάτω από τα 30 λεπτά/κιλό (δείτε σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου στις 11/11). Ωστόσο, σε άλλες περιοχές όπως την γειτονική Άρτα, οι τιμές διατηρούνται στα 33 λεπτά/κιλό. Για την πορεία της φετινής χρονιάς ο παραγωγός και μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣ Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κιτσιλής μας αναφέρει: «η τιμή παραγωγού στην περιοχή μας έχει πέσει στα 25 – 26 λεπτά το κιλό. Η μείωση των τιμών οφείλεται κατά την γνώμη μου στην κακή οργάνωση των αγροτών που επιτρέπουν σε ορισμένους εμπόρους να εκμεταλλεύονται καταστάσεις».

Και προσθέτει: «Ήδη ο κόσμος έχει αρχίσει να αντιδρά και αρνείται να πουλήσει σε αυτές τις τιμές αφού και η παραγωγή στον κάμπο δεν είναι μεγάλη φέτος. Κατά μέσο όρο η συγκομιδή βρίσκεται στο 30%».

Στην Άρτα

Για την πορεία της φετινής χρονιάς στην περιοχή της Άρτας μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας, κ. Νικόλαος Γκίζας: «αν και είναι μειωμένη η παραγωγή μας, η συγκομιδή εξελίσσεται προς το παρόν καλά. Οι τιμές στην περιοχή μας είναι ικανοποιητικές και κυμαίνονται στα 33 λεπτά το κιλό. Ωστόσο υπήρξαν κάποια προβλήματα στην “γειτονία” μας και συγκεκριμένα στην Σαγιάδα Θεσπρωτίας που μαθαίνουμε ότι η τιμή κατρακύλησε κάτω από τα 30 λεπτά το κιλό με αποτέλέσμα να δημιουργεί πρόβλημα και σε εμάς».