Αιφνίδια απόφαση για κλείσιμο του ΧΥΤΑ Κορύτιανης-Αντιδράσεις από το Δήμο Σουλίου

xyta

xytaΤορπίλη στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων της Ηπείρου βάζει ο Δήμος Ηγουμενίτσας, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίασή του, χθες το απόγευμα, αποφάσισε το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Κορύτιανης.

Μάλιστα η συνεδρίαση ζητήθηκε να γίνει δια… περιφοράς, τηλεφωνικά και ενώ ο Δήμαρχος ήταν στα Ιωάννινα, πρόταση που αρνήθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δώρης Δήμας, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση το απόγευμα, χωρίς όμως να ειδοποιηθούν τα ΜΜΕ και χωρίς να εκδοθεί καμία ανακοίνωση για τη συνδρίαση έστω και εκ των υστέρων.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγτουμενίτσας, έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία και αλλάζει τα δεδομένα του περιφερειακού σχεδιασμού για ολόκληρη την Ήπειρο, ενώ εγείρει πολλά ερωτήματα ως προς την εφαρμογή της από τη στιγμή μάλιστα που συνοδεύεται από ένα δεύτερο σκέλος και αφορά στη μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου.

Ο ΧΥΤΑ Κορύτιανης λειτουργεί δύο μόλις χρόνια και το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν, αφού φαίνεται πως ο χώρος έχει ήδη κορεσθεί. Καλύπτει τις ανάγκες της Ηγουμενίτσας, του Παραποτάμου και του Δήμου Φιλιατών.

Μόλις πρότινος η Περιφέρεια Ηπείρου ενέκρινε το ποσό των 150 χιλιάδων για να γίνει η επέκταση του ΧΥΤΑ, όμως η διαδικασία αυτή της επέκτασης δεν προχώρησε, ενώ οι οφειλές στον εργολάβο που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, υπερβαίνουν το ποσό των 600.000 ευρώ.

Εν μέσω λοιπόν των αντδράσεων των κατοίκων και της αδυναμίας πληρωμής του εργολάβου, το Δημοτικό Συμβούλιο  αποφάσισε το κλείσιμο του ΧΥΤΑ και την μεταφορά των απορριμμάτων στο Καρβουνάρι. Στην ίδια απόφαση προχώρησε σε έκτακτη συνδρίασ του και ο ΦΟΣΔΑ Κορύτιανης.

Στο Καρβουνάρι, σήμερα τα απορριματοφόρα του Δήμου Φιλιατών, συνάντησαν τις αντιδράσεις και των εκεί κατοίκων αλλά και της Δημοτικής Αρχής, αφού δεν ρωτήθηκε καν η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, ούτε ο Δήμος Σουλίου για τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και χρειάστηκε η παρέμβαση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας, αλλά και του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη για να γίνουν δεκτά ορισμένα από τα απορριματοφόρα, με το… επιχείρημα ότι προέρχονται από τα Σύβοτα και το Μαργαρίτι που εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο ΧΥΤΑ. Πληροφορίες μάλιστα φέρουν τη δήμαρχο Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη έντονα ενοχλημένη από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας αλλά και αποφασισμένη να μην συναινέσει με δεδομένα τα προβλήματα που υπάρχουν στο Καρβουνάρι.

Στο κλίμα αυτό, συνεδρίασε σήμερα ο ΦΟΣΔΑ Καρβουναρίου, ο οποίος πήρε απόφαση να μην δεχτεί τα απορρίματα της Ηγουμενίτσας.