ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Πολυσχιδές το έργο της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου

kaxrimanisa

kaxrimanisaΣτο έργο που έχει να επιδείξει στην μέχρι σήμερα θητεία της η Περιφερειακή Αρχή, αναφέρθηκε σε σημερινή του συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης επιγραμματικά απαρίθμησε  ορισμένες από τις δράσεις της πολιτικής της Περιφερειακής Αρχής, που έχουν ως αποτέλεσμα: 

Ø   Τις  μεγάλες απορροφήσεις στο ΕΣΠΑ

Ø   Τις  ουσιαστικές παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος με την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ

Ø  Την  προώθηση της κατασκευής της μονάδας ΑΣΑ

Ø   Την  προετοιμασία για τη νέα προγραμματική περίοδο

Ø   Την προώθηση έργων βιολογικών καθαρισμών και υδρεύσεων

Ø   Την ουσιαστική βελτίωση των τουριστικών υποδομών

Ø   Ουσιαστικές παρεμβάσεις σε Αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία

Ø   Την ολοκλήρωση χρονιζόντων αρδευτικών έργων, όπως του Μαργαριτίου και αναδασμών όπως του Λίθινου.

Ø   Την  αποκατάσταση ζημιών από την κακοκαιρία

Ø   Την κατασκευή νέων οδικών αξόνων

Ø   Την αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων του αγροτικού τομέα

Ø   Την ανάληψη κοινωνικών δράσεων

Ø  Τη χρηματοδότηση των Περιφερειών μέσω του ΠΔΕ

Ø  Την  ουσιαστική συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου για το πρόγραμμα ενίσχυσης των ΜμΕ

Ø   Σε παρεμβάσεις για τον Αναπτυξιακό Νόμο και σε δεκάδες άλλα θέματα    που αφορούν τους Ηπειρώτες, και τα οποία εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας.

Ο Περιφερειάρχης στη συνέντευξή του έδωσε λεπτομερείς απαντήσεις στις αιτιάσεις του επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Τόπος να ζεις» κ. Ευ. Αργύρης, τονίζοντας ότι το ανωτέρω έργο, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκείται στην Περιφέρεια: «Επί 2 ½ χρόνια στην αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου, διαδραματίζεται το ίδιο σκηνικό: Η Περιφερειακή Αρχή να προσπαθεί να λύσει προβλήματα, να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις, να βοηθήσει τη θωράκιση του νέου θεσμού.  Και από την άλλη έχουμε μια μείζονα αντιπολίτευση,  να αναλώνεται σε δευτερεύοντα θέματα, να προβάλλει ακόμη και προσκόμματα με την εν γένει στάση της, τόσο στη λειτουργία της, αλλά και  υπονομεύοντας έμμεσα, ακόμη και τις προσπάθειες που γίνονταν για την εξασφάλιση πιστώσεων για οφειλές του κράτους προς αυτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί δύο χρόνια δεν έχει  εκφράσει καμία δήλωση  συμπαράστασης και διεκδίκησης αυτών των χρεών, θεωρώντας προφανώς ότι επενδύοντας στην «καταστροφή» και στη «μιζέρια», θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη».

«Κατέπεσε η αντιπολιτευτική γραμμή»

 

Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι σήμερα η παράταξη της Μείζονος Αντιπολίτευσης βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς κατέπεσε η  επί τρία χρόνια κεντρική της αντιπολιτευτική γραμμή περί χρεών της Περιφέρειας.  «Αυτά – τόνισε – με επίσημες αποφάσεις της Κυβέρνησης αναγνωρίζονται ότι  ήταν οφειλές της Πολιτείας και σήμερα  εξοφλούνται με ταχείς ρυθμούς. Από τότε που έγινε αυτό άλλαξαν «τροπάριο» και άρχισαν να υποστηρίζουν ότι «υπονομεύεται» το μέλλον της Περιφέρειας. Και σε αυτό όμως διαψεύδονται οικτρά, καθώς η Πολιτεία με το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπογράφτηκε, αναγνωρίζει ότι ήταν υποχρεώσεις της και οι πιστώσεις δεν συναρτώνται από τις μελλοντικές επιχορηγήσεις». 

Ελλιπής χρηματοδότηση

 

Απάντηση έδωσε ο Περιφερειάρχης και στο ζήτημα των παρατάσεων των έργων:

«Αναρωτιέται ο κ. Αργύρης, γιατί τόσες παρατάσεις σε έργα. Αγνοεί ή κάνει πως αγνοεί ότι επί δύο χρόνια δεν έχουν δοθεί Κ.Α.Π. σε καμία Περιφέρεια της Ελλάδος. Επειδή ίσως το αγνοεί, να το επαναλάβουμε  ότι μετά από επίμονο αγώνα της Ένωσης Περιφερειών και μετά από συνεχείς προσωπικές δικές μου παρεμβάσεις,  το πρόβλημα για το 2012 λύθηκε μέσω της μερικής χρηματοδότησης έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ένα είναι γεγονός: Ότι ο ίδιος (με τις δύο ιδιότητές του ως βουλευτής αρχικά και ως περιφερειακός σύμβουλος) και η παράταξή του και στο ζήτημα αυτό, που είναι ζωτικό για τη λειτουργία της Περιφέρειας επί δύο χρόνια σιωπούσαν».

«Καμία παρέμβαση υπέρ της ενίσχυσης του θεσμού της Περιφέρειας»

 

Ένα άλλο θέμα που έθιξε ο Περιφερειάρχης, αφορούσε τις αναφορές του κ. Ευ. Αργύρη, για έλλειψη σχεδιασμού, υποβάθμιση του θεσμού του Αιρετής Περιφέρειας κλπ.

«Μέχρι σήμερα  δεν τον έχουμε ακούσει να διαμαρτύρεται για την απαξίωση του θεσμού από συγκεκριμένα κέντρα αποφάσεων, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.  Βρέθηκε απέναντι στην Περιφερειακή Αρχή και εν γένει στο θεσμό που κλήθηκε να υπηρετήσει οσάκις τέθηκαν ζητήματα που έρχονταν σε αντίθεση με πολιτικές δεσμεύσεις του ιδίου, όπως είναι το ζήτημα των ΟΠΑΑΧ, για το οποίο αντί να στηρίξει τις Αναπτυξιακές Εταιρείες της Περιφέρειας, υπεράσπιζε την ανύπαρκτη ΑΣΗΚ».  

 

  Διάφανες και νόμιμες όλες οι αποφάσεις

«Λάθος πόρτα» χτυπά ο κ. Αργύρης εγείροντας δήθεν ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, αντικρούοντας αιτιάσεις του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, τις οποίες απέδωσε σε επιχείρηση «αποπροσανατολισμού των πολιτών». «Η Περιφερειακή Αρχή, και εγώ προσωπικά, – συνέχισε-  έχω δεχθεί πολλά χτυπήματα κάτω από τη μέση. Μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια. Ο νομοθέτης, η Πολιτεία έχει θεσπίσει συγκεκριμένους κανόνες για τη λειτουργία των Περιφερειών. Και αυτοί τηρούνται στο απόλυτο από την Περιφερειακή Αρχή. Σε διαφορετική περίπτωση, άλλωστε, είναι αδύνατη η πληρωμή των δαπανών. Όλες οι αποφάσεις δημοσιεύονται υποχρεωτικά στο «Διαύγεια». Στην Οικονομική Επιτροπή  και σε όλες τις Επιτροπές υπάρχουν μέλη και από την Αντιπολίτευση, οι οποίοι ελέγχουν, παρατηρούν, προτείνουν, συναποφασίζουν ή απορρίπτουν προτάσεις. Οι αποφάσεις ελέγχονται και από τις υπερκείμενες αρχές.  Κανείς δεν αρνήθηκε το ρόλο του «ελεγκτή» στον κ. Αργύρη. Οι υπηρεσίες όμως κινούνται βάσει των εγκυκλίων και των οδηγιών που δίνονται από τα Υπουργεία.  Ειδικότερα για την κατάσταση των ληξιπροθέσμων η Περιφέρεια εγγράφως έχει απαντήσει στην παράταξη «Ήπειρος Τόπος να ζεις», χορηγώντας αντίγραφο και του αιτήματος που υποβλήθηκε με όλα τα στοιχεία στο Υπουργείο Εσωτερικών.

 

Για την λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ενημερώθηκε προφορικά, στο γραφείο μου επίσης ο βουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης κ. Μιχάλης Κασσής. Όλες δε οι καταστάσεις παραδόθηκαν στον ίδιο, μέσω της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου. Νομίζαμε και νομίζουμε ότι υπάρχει μεταξύ τους συνεργασία σε επίπεδο Περιφερειακής παράταξης, όπως άλλωστε προέκυψε και από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Αργύρη».

 

Για σχεδιασμό και «ΔΩΔΩΝΗ»

Τέλος ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε άλλα δύο σημεία των δηλώσεων του κ. Αργύρη, για το σχεδιασμό και τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ».

«Είναι καλές – είπε- οι διακηρύξεις περί σχεδιασμού κλπ. Αρκεί βέβαια να τις πιστεύεις κιόλας. Και πρέπει να του θυμίσουμε ότι ο ίδιος ήταν «απών» από το πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο που οργάνωσε η Περιφέρεια, αλλά και από ημερίδες που έχουν διοργανωθεί για το σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου. Αναφέρθηκε επίσης και στη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ». Το θέμα είναι γνωστό: Ο κ. Αργύρης, ήταν εξ εκείνων που αντέδρασε στην προοπτική δημιουργίας εταιρίας Λαϊκής Βάσης, υπέρ της οποίας είχε ταχθεί το σύνολο σχεδόν των φορέων της Ηπείρου – πλην των Ενώσεων. Στην περίπτωση αυτή, η γνώμη της τοπικής κοινωνίας, πήγε «περίπατο». Εμείς στηρίξαμε και την επιλογή «ΒΙΚΟΣ». Σήμερα που βρισκόμαστε  σε ένα  μεταβατικό στάδιο αναζητούμε λύσεις για τους κτηνοτρόφους, για αυτό και χθες είχαμε συνάντηση με την Τράπεζα Πειραιώς».