Αναβλήθηκαν για τις 17 Σεπτεμβρίου οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

Tην αναβολή της διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κατά μία εβδομάδα δηλαδή στις 17 και 24 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα αποφάσισε ομόφωνα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Σχετική εισήγηση πραγματοποίησε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ενώ ανάλογο ήταν το κλίμα στη συνεδρίαση μεταξύ των δύο Γραμματέων και των πέντε υποψηφίων για την Προεδρία του κόμματος, η οποία προηγήθηκε.

Νωρίτερα, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας είχαν ταχθεί δημόσια υπέρ της αναβολής, ενώ ανάλογη θέση εξέφρασε και η Έφη Αχτσιογλου, με τους Ευκλειδη Τσακαλώτο και Στέφανο Κασσελάκη να συμφωνούν μεν, αλλά να παραπέμπουν τη λήψη της σχετικής απόφασης στο ανώτατο κομματικό όργανο.

Έτσι, νωρίς απόψε το βράδυ ξεκίνησε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που άναψε οριστικά το «πράσινο» φως για την αναβολή κατά μία εβδομάδα.

Αναλυτικά η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

«Η χώρα ζει μια βιβλική καταστροφή από την κακοκαιρία. Η Θεσσαλία έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί, με ανθρώπινες απώλειες, αγνοούμενους και εγκλωβισμένους, με ανυπολόγιστες καταστροφές σε κρίσιμες υποδομές και δίκτυα και τραγικές συνέπειες στην τοπική οικονομία, σε επιχειρήσεις, κτηνοτροφική και γεωργική παραγωγή.

Εκφράζουμε τη βαθιά οδύνη μας για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους και την αγωνία μας για τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού. Παράλληλα, δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται και σε όλους όσοι επιχειρούν στο πεδίο.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι δεδομένες και είναι εγκληματικές. Και δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες. Δεν απορροφήθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν προχώρησαν ώριμες αντιπλημμυρικές μελέτες και έργα. Δεν κατανεμήθηκαν όπως έπρεπε οι υλικοί και οι ανθρώπινοι πόροι. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, το δήθεν επιτελικό κράτος απέτυχε και στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πλημμυρών, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις, παραβλέποντας ακόμα και τις σχετικές προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των Σχεδίων Κινδύνου Πλημμύρας, που παρέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019. Για άλλη μια φορά, τονίζουμε την ανάγκη της ουσιαστικής ενίσχυσης της πολιτείας, προκειμένου να είναι ανθεκτική απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές, δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται. Ήδη έχει οργανωθεί επιχείρηση αλληλεγγύης από την “Αλληλεγγύη για όλους” με αποστολή μιας πρώτης βοήθειας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα υπάρξει ενημέρωση τις αμέσως επόμενες ημέρες για τα είδη πρώτης ανάγκης και τα σημεία συγκέντρωσης. Παράλληλα, καλούμε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλουν με όλες τους δυνάμεις στις δράσεις αλληλεγγύης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με αίσθημα ευθύνης, αποφασίζει την αναβολή των εκλογών ανάδειξης Προέδρου για τις 17 Σεπτεμβρίου και εφόσον υπάρξει επαναληπτική εκλογή για τις 24 Σεπτεμβρίου».