Οι διαδικασίες για τον αναδασμό του κάμπου Μαργαριτίου-Καταβόθρας-Ελευθερίου στην Π.Ε. Θεσπρωτίας βρίσκονται στο στάδιο ελέγχου των κτηματολογικών στοιχείων που παρέδωσε η ανάδοχος εταιρεία στις 8 Νοεμβρίου 2024, σύμφωνα με δελτίο τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου για την ενημέρωση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη, κατά την Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Όπως αναφέρει το γραφείο τύπου της Περιφέρειας, ο Περιφερειάρχης ανέφερε αναλυτικά τις ενέργειες που έγιναν από το 2018 και μετά, όπως η συγκρότηση Επιτροπής Αναδασμού (29-6-2018) και Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (5-4-2022), οι συνεδριάσεις, οι διορθώσεις στα παραδοτέα του αναδόχου και η εξέταση των 532 ενστάσεων που έχουν συνταχθεί σε 12 πρακτικά. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη χρονοβόρα διαδικασία της ανάρτησης διαγραμμάτων και πινάκων, ενώ επεσήμανε ότι η καθυστέρηση εξετάσεων αντιρρήσεων επί του Δασικού Χάρτη από τη Διεύθυνση Δασών παραμένει σημαντικό εμπόδιο.
Ωστόσο, ο κ. Καχριμάνης δεν παρείχε διευκρινίσεις για τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν από το 2010 έως το 2018, χρονική περίοδο κατά την οποία το έργο βρισκόταν υπό τη δικαιοδοσία της Περιφέρειας Ηπείρου. Παρόλο που αυτή η οκταετία είναι κρίσιμη για την πορεία του έργου, δεν δόθηκαν στοιχεία σχετικά με τις πιθανές καθυστερήσεις ή παρεμβάσεις που έγιναν εκείνη την περίοδο.
Ο αναδασμός, που ξεκίνησε το 1998, αποτελεί τροχοπέδη λόγω των παρατεταμένων καθυστερήσεων και των διοικητικών εμποδίων.
Ολόκληρο το δελτίο τύπου της Περιφέρειας:
Στο στάδιο ελέγχου των κτηματολογικών στοιχείων που στάλθηκαν από την ανάδοχο εταιρία στις 8 Νοεμβρίου 2024, βρίσκονται οι διαδικασίες για τον αναδασμό του κάμπου Μαργαριτίου- Καταβόθρας- Ελευθερίου του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Τη σχετική ενημέρωση έκανε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην τελευταία Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες που έγιναν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας από το 2018 και εντεύθεν, με τη συγκρότηση αρχικά της Επιτροπής Αναδασμού (29-6-2018) και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (5-4-2022), τις συνεδριάσεις που έγιναν, τα σφάλματα που είχαν εντοπιστεί στα παραδοτέα του αναδόχου, επισημαίνοντας και τις δυσχέρειες που υπήρξαν στην εκδίκαση ενστάσεων λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την πανδημία Covid.
Μέχρι σήμερα, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, εξετάστηκαν ήδη 532 ενστάσεις (για τις οποίες έχουν συνταχθεί 12 πρακτικά), με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να έχει κάνει την κατηγοριοποίηση των εδαφών και την ανάρτηση διαγραμμάτων και πινάκων.
Γενικά πρόκειται για μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία, η οποία δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν εξεταστεί, από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών, οι αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί επί του αναρτημένου Δασικού Χάρτη.