Ανακοίνωση για τα κατολισθητικά φαινόμενα σε Μέτσοβο – Ανήλιο

perifereia

perifereiaΗ αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων στους οικισμούς Μετσόβου, Ανηλίου, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου, απαιτεί χρόνο, ειδικές τεχνικές μελέτες και βεβαίως τη διάθεση πιστώσεων από την Πολιτεία.

Είναι θετικό γεγονός το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται το τελευταίο διάστημα, από διάφορες πλευρές, για την περιοχή Μετσόβου καθώς με τη συνεργασία, όλων όσοι μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά μπορεί να επιτευχθεί η επίλυση τέτοιων σοβαρών ζητημάτων.

Ωστόσο δημιουργείται η αίσθηση ότι τα κίνητρα είναι περιστασιακού και επικοινωνιακού χαρακτήρα, καθώς – εκτός του Αν. Υπουργού Στ. Καλογιάννη –  δεν υπήρξε ως σήμερα εκδήλωση ενδιαφέροντος,  από όσους προβαίνουν σε δημόσιες τοποθετήσεις,  προκειμένου να ενημερωθούν για τις ενέργειες και τις δράσεις  στις οποίες έχει προχωρήσει ως τώρα η Περιφέρεια.

Οφείλουμε λοιπόν να τονίσουμε ότι  οι γεωτεχνικές μελέτες, εκπονούνται από το ΙΓΜΕ, βάσει της ανάθεσης που έγινε από την Περιφέρεια με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, ενώ η παρακολούθηση του φαινομένου γίνεται από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., επίσης μετά από αίτημα της Περιφέρειας.

Παράλληλα  και ύστερα από υποδείξεις του ΙΓΜΕ, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ήδη δημοπρατήσει έργο ύψους 300.000 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών εντός του οικισμού Μετσόβου, ενώ ενέταξε στο ΕΣΠΑ έργο για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στο Μέτσοβο, προϋπολογισμού 8.500.000 εκ. ευρώ, ώστε να αποκλειστούν διαρροές που επιδεινώνουν τα κατολισθητικά φαινόμενα.

Υπάρχει άμεση συνεργασία με το Δήμο Μετσόβου και είναι ευνόητο ότι  όποιες άλλες παρεμβάσεις υποδειχθούν από το ΙΓΜΕ και μπορούν να  υλοποιηθούν από την Περιφέρεια, θα γίνουν, τόσο στο Μέτσοβο, όσο  και στο Ανήλιο.   Ωστόσο οι αρμοδιότητες της είναι συγκεκριμένες και για την ολοκληρωμένη παρέμβαση απαιτείται γενναία χρηματοδότηση από την Πολιτεία, η οποία και είναι αρμόδια για την αποκατάσταση των πληγέντων και σειρά άλλων δράσεων.

Η Περιφερειακή Αρχή είναι στη διάθεση όλων για να παράσχει πληροφορίες και παράλληλα εξαντλεί όλα τα περιθώρια άσκησης πίεσης προς τα Υπουργεία, για την εξασφάλιση πιστώσεων αντιμετώπισης όλων των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τα αλλεπάλληλα ακραία καιρικά φαινόμενα που τα τελευταία τρία χρόνια πλήττουν την Ήπειρο.

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Συντονιστικό

Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων

Την Τετάρτη 3 Απριλίου και ώρα 12 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου συνεδριάζει το Συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων με θέμα: «Σχεδιασμός και μέτρα Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών 2013».