Ανακοίνωση Μ-Λ ΚΚΕ Θεσπρωτίας για τις Ευρωεκλογές

m-lKKE

m-lKKEΑνακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης του Μάη

1. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, εκφράζοντας τη συσσωρευμένη αγανάκτηση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και της υποτέλειας, αποδοκίμασε στις ευρωεκλογές της 26ης Μάη την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας την σε μεγάλη εκλογική και πολιτική  ήττα.

Ξεπερνώντας τις κάλπικες δημαγωγίες περί «δίκαιης ανά­πτυξης» και «εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια», καθώς και τον εμπαιγμό του «κοινωνικού μερίσματος» και της λεγόμενης «13ης σύνταξης», πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες ψη­φο­φόροι που είχαν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτέμβρη 2015, αποδεσμεύτηκαν από την επιρροή του.

Οι ευρωεκλογές προσέλαβαν το χαρακτήρα μιας οξύτατης, διχαστικής εσωτερικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που καθόρισε τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και υποχρέωσε τον Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δημιουργεί συνθήκες μεγαλύτερης πόλωσης και αστάθειας, προδιαγράφοντας πιο έντονες και οξυμμένες πολιτικές αναμετρήσεις την αμέσως επόμενη περίοδο μπροστά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μάη είναι αναμφίβολα δυσμενές για τα λαϊκά συμφέροντα και το λαϊκό, αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα. Γιατί σημειώνεται μετά από μια μακρά περίοδο εφαρμογής μιας αντιλαϊκής και υποτελούς πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που αμαύρωσε και δυσφήμισε τις αξίες και τα οράματα της Αριστεράς, και μετατόπισε σε πιο δεξιά κατεύθυνση το πολιτικό σκηνικό, ανοίγοντας το δρόμο για την επάνοδο της ΝΔ στην κυβερνητική εξουσία, που διακηρύσσει σε όλους τους τόνους τη βαθιά αντιδραστική της πολιτική.

2.  Η ΝΔ, στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν, πρόβαλλε ως το ευνοούμενο κόμμα της ντόπιας άρχουσας τάξης, των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το φούσκωμα των εκλογικών ποσοστών της ΝΔ και η εξασφάλιση της εκλογικής της νίκης, προκλητικά και μεθοδικά, πριμοδοτήθηκε από τα κυρίαρχα οικονομικά συμφέροντα και τα MME.

Στη μαύρη ατζέντα του Μητσοτάκη υπάρχει η συνέχιση της μακράς εξουθενωτικής λιτότητας στα πλαίσια των μνημονιακών, αντεργατικών επιλογών της EE.

O Μητσοτάκης έχει αμείλικτο πολιτικό παρελθόν. Και απ’ αυτό δεν πρόκειται να παρεκκλίνει ούτε κεραία. Ταυτίστηκε και ευθυγραμμίστηκε, όλα τα προηγούμενα χρόνια, με τα βάρβαρα μνημόνια και τις πλέον νεοφιλελεύθερες πολιτικές και υπήρξε πειθήνιος διεκπεραιωτής της ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Πανηγυρίζει η ΝΔ και δημιουργεί την αίσθηση του εκλογικού θριάμβου, καλλιεργώντας κλίμα παντοδυναμίας στο λαό, αλλά στην πραγματικότητα η διαφορά των 9,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν οφείλεται τόσο στο κέρδισμα νέων δυνάμεων από τη ΝΔ όσο στην καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ.

3. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μεταμορφώνεται συνεχώς για να ξεφύγει από την κατάσταση βαθιάς κρίσης. Το βαρύ αντιλαϊκό του όμως παρελθόν και η προσήλωσή του στο μνημονιακό μονόδρομο, μαζί με τις μυλόπετρες του νέου διπολισμού που το συνθλίβουν, το καθηλώνουν σε ρόλο κομπάρσου. Το δε Ποτάμι του Θεοδωράκη, που το δημιούργησαν πλασάροντάς το σαν το «νέο», το «φρέσκο», σύντομα φανέρωσε τη μπαγιάτικη νεοφιλελεύθερη ψυχή του, συρρικνώθηκε, και είναι πλέον σε κατάσταση τελικής αποσύνθεσης. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται οι ΑΝΕΛ και η Ενωση Κεντρώων, αφού διήνυσαν την τροχιά τους, υπηρετώντας από διαφορετικές θέσεις τις κυρίαρχες δυνάμεις.

Θετικό στοιχείο των ευρωεκλογών ήταν η μεγάλη μείωση της εκλογικής δύναμης της φασιστικής Χρυσής Αυγής, αν και οι ψηφοφόροι που αποδεσμεύτηκαν από αυτή κατευθύνθηκαν σε άλλα ακροδεξιά, εθνικιστικά και ρατσιστικά μορφώματα που ξεφυτρώνουν σ ολόκληρη τη χώρα.

Η ηγεσία του ΚΚΕ πληρώνει το αντίτιμο της σεχταριστικής της πολιτικής μέσα στο μαζικό κίνημα και τα κοινωνικά μέτωπα πάλης, που τη συγκαλύπτει με κούφιες «αντεπιθέσεις» και μια θορυβώδη αντικαπιταλιστική συνθηματολογία, εγκαταλείποντας τόσο την πάλη για τα άμεσα, φλέγοντα αιτήματα  των εργαζομένων, όσο και τους μεγάλους  αντιιμπεριαλιστικούς στόχους του αριστερού και κομμουνιστικού  κινήματος για την ανατροπή  της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και την κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας, εκχωρώντας στους κάθε λογής αντιδραστικούς  εθνικιστές και πατριδοκάπηλους το δι­καίωμα να κάνουν λαθρεμπόριο, να καπηλεύονται τα πατριωτικά αισθήματα και διαθέσεις του λαού.

4. Το Μ-Λ ΚΚΕ έδωσε μια σκληρή πολιτική μάχη προβάλλοντας χωρίς περιστροφές το σύνολο της ιδεολο­γικο­πολιτικής του γραμμής πάνω στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και η χώρα και θέτοντας στο επίκεντρο της προεκλογικής του πάλης το σύνθημα: «εμπρός λαέ έξω από την ΕΕ, για μια Ελλάδα ειρηνική, δημοκρατική, ανεξάρτητη και σοσιαλιστική».

Το εκλογικό αποτέλεσμα των πάνω από 12.000 ψήφους του Μ-Λ ΚΚΕ και ποσοστό 0,22%, σε συνθήκες εκβιαστικών διλημμάτων «δημοψηφισμα­τι­κού» χαρακτήρα απ’ την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και μεγάλης πίεσης από τις θεωρίες του «μικρότερου κακού», της «χαμένης» ή της «χρήσιμης» ψήφου, μπροστά στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, θεω­ρούμε ότι είναι ένα καλό, θετικό αποτέλεσμα, που δείχνει τη δυνατότητα πλατύτερης απήχησης της γραμμής του Μ-Λ ΚΚΕ, όπως επίσης και τη σταθεροποίηση της πολιτικής και εκλογικής του επιρροής σε ένα τμήμα εργα­ζομένων, κόσ­μου της Αριστεράς, διά­σπαρ­του σε ολό­κληρη τη χώρα.

Σε συνθήκες δεξιάς μετατόπισης του πολιτικού σκηνικού, το Μ-Λ ΚΚΕ κατάφερε να αυξήσει κατά 20% περίπου τις ψήφους του από τις ευρωεκλογές του 2014 και κατά 40% περίπου από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτέμβρη 2015 που είχε πάρει η εκλογική συνεργασία του Μ-Λ ΚΚΕ και ΚΚΕ (μ-λ).

Το πολιτικό βάρος αυτής της ψήφου πρέπει να εκτιμηθεί ανάλογα, αν λάβουμε υπόψη πως το Μ-Λ ΚΚΕ δε μάσησε τα λόγια του, μίλησε ανοιχτά και καθαρά, έθεσε στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα το κεντρικό του σύνθημα «Έξω  η Ελλάδα από ΕΕ – ΝΑΤΟ» που καμιά άλλη δύναμη δεν πρόβαλε.

Και αποτελεί αυτός ο κόσμος μια βάση, ένα έρεισμα μέσα στο λαϊκό, αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα που πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, να μετασχηματιστεί από εκλογική στήριξη σε ενεργητική πολιτική παρέμβαση, να συσπειρωθεί ουσιαστικά, να διευρυνθεί και να δυναμώσει.

Το Μ-Λ ΚΚΕ δηλώνει «παρών», μάχιμο πάντα μπροστά τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, δίπλα στον κόσμο που το στήριξε και θα ανταποκριθεί στις άμεσες πολιτικές ανάγκες και απαιτήσεις που έχουν προκύψει, παλεύοντας να διαδώσει το δικό του μήνυμα μέσα στους αγώνες, το λαό και την Αριστερά, ενάντια σε κάθε είδους εκβιαστικά και κάλπικα διλήμματα.

 

Ηγουμενίτσα 27 Μάη 2019