ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Προς τους Αντιπροσώπους και τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων της δύναμης  του ΕΚΘ, 

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ

Σωματείο Συνταξιούχων ΟΕΕ

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Φιλιατών

Σωματειακή Επιτροπή Νοσοκομειακών Γιατρών

Σωματείο εργαζομένων ΟΤΑ

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας

Εμπορικούς Συλλόγους Ηγουμενίτσας – Παραμυθιάς – Φιλιατών

Σύλλογο Δακάλων Θεσπρωτίας

Σύλλογο Καθηγητών Θεσπρωτίας

Σύλλογο εργαζομένων στην Εφορία

Αγροτικούς και κτηνοτροφικούς Συλλόγους

Σύλλογο Ιδιοκτητών ΤΑΧΙ

Σύλλογο κρεοπωλών

Σύνδεσμο Ηλεκτρολόγων

Σύνδεσμο Υδραυλικών

Σύλλογο μηχανικών αυτοκινήτων

 και όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματοβιοτέχνες, φτωχούς αγρότες.

 

Συναδέλφισες, συνάδελφοι

Τα στοιχεία και οι επίσημες εκθέσεις που δημοσιεύονται το τελευταίο διάστημα και αφορούν την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, τους σχεδιασμούς που υπάρχουν για το μέλλον των συντάξεων, δείχνουν πως η κατάσταση για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι ανησυχητική και το μέλλον για τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους αλλά και τις επόμενες γενιές που ακολουθούν, αβέβαιο. Η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για την καταβολή των συντάξεων στο άμεσο μέλλον, οδηγεί χιλιάδες συνταξιούχους και ασφαλισμένους στην ανέχεια και την εξαθλίωση.

Από το 1950 και μετά οι κυβερνήσεις λεηλάτησαν για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου τα αποθεματικά των ταμείων. Το μέγεθος της λεηλασίας ξεπέρασε τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Στις δεκαετίες του 90 και του 2000 τα αποθεματικά παίχτηκαν και «εξαφανίστηκαν» στον χρηματιστηριακό τζόγο. Τα ασφαλιστικά ταμεία μετά από την διαδικασία του πρόσφατου «κουρέματος» έχασαν το 53,50% των αποθεματικών τους. Την  ίδια στιγμή, η εισφοροδιαφυγή, η ανεργία, οι συνεχείς εισφοροαπαλλαγές και οι συνεχόμενες χαριστικές ρυθμίσεις προς τις επιχειρήσεις επιδεινώνουν την ήδη βαριά κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος.

Η τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας και οι αποφάσεις στην ΕΕ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΠΑΜΕ, ότι η κατάσταση όχι μόνο δεν πρόκειται να ανακοπεί αλλά θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που στόχο έχουν την καπιταλιστική ανάπτυξη και την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και ειδικά στον τομέα υγείας και ασφάλισης.

Συναδέλφισες – οι,

σήμερα η πλειοψηφία των συνταξιούχων και των οικογενειών τους, έχει βυθιστεί στην φτώχεια και την ανασφάλεια, αφού παίρνουν σύνταξη κάτω από 500 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι συντηρούν και τα άνεργα παιδιά τους.

Οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και σε εξοπλισμό στο νοσοκομείο Φιλιατών και τα Κέντρα Υγείας του νομού μας, οι μειωμένες παροχές των ασφαλιστικών ταμείων, τα αυξανόμενα χαράτσια στα νοσοκομεία για εξετάσεις και φάρμακα, έχουν οδηγήσει σε τραγική κατάσταση τους εργαζόμενους, τους άνεργους που στην πλειοψηφία τους είναι ανασφάλιστοι.

Απέναντι σ΄αυτήν την κατάσταση, είναι επιτακτική ανάγκη η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων όλων των λαϊκών στρωμάτων, να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα να καλυφτούν άμεσα οι ανάγκες όλων των ταμείων από το κράτος και την μεγαλοεργοδοσία.

  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Aυξήσεις στις συντάξεις και όχι περικοπές.
  • Να εξασφαλιστεί δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια για τους συνταξιούχους, τους άνεργους και τις οικογένειες τους.
  • Θεώρηση των βιβλιαρίων Υγείας σε όλους τους άνεργους.
  • Εμβολιασμός όλων των παιδιών στα Δημοτικά σχολεία.  

Σ΄αυτήν την κατεύθυνση η Διοίκηση του ΕΚΘ σας καλεί σε Σύσκεψη την Δευτέρα 17 Ιούνη στις 8 το απόγευμα στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου, με θέμα την υπεράσπιση των συντάξεων και της Κοινωνικής Ασφάλισης, για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με δεδομένο ότι η βάρβαρη αντεργατική – αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης, Ε.Ε. και μονοπωλιακών ομίλων θα συνεχιστεί και η κατάσταση θα χειροτερεύσει δραματικά για όλα τα εργατικά λαϊκά στρώματα.

 

Το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Ν. Θεσπρωτίας