Ανακοινώσεις για την Επέτειο του Πολυτεχνείου

Ανακοινώσεις από το ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ και το Σύλλογο Φοιτητών ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, ΕΛΜΕ Θεσ/τίας, Σύλλογος υπαλλήλων Π. Ε. Θεσ/τίας, Πρωτοβουλία εργαζομένων

Σύλλογος Φοιτητών ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, ΕΛΜΕ Θεσ/τίας, Σύλλογος υπαλλήλων Π. Ε. Θεσ/τίας, Πρωτοβουλία εργαζομένων:

38 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου

Ζωντανό και επίκαιρο το εξεγερτικό, αντιϊμπεριαλιστικό μήνυμά του

H φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου βρίσκει το λαό και τη χώρα μπροστά σε νέα δεινά. Η κυβέρνηση Παπαδήμου, εκλεκτού των τραπεζών, του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών, που επιβλήθηκε, με αφόρητες πιέσεις και πραξικοπηματικού χαρακτήρα επεμβάσεις, από την μαύρη συμμαχία ΕΕ-ΗΠΑ-ΔΝΤ, με το συμβιβασμό του ντόπιου υποταγμένου πολιτικού προσωπικού και με τη συμμετοχή των παρακρατικών νοσταλγών της χούντας, είναι η κυβέρνηση των νέων μνημονίων και της πιο άγριας δανειακής σύμβασης.

Το Νοέμβρη του ’73 κορυφώθηκε ο αγώνας της νεολαίας και του λαού ενάντια στη χούντα, την αμερικανοστήριχτη στρατιωτικοφαστική δικτατορία, ενάντια στους αμερικάνους πάτρωνες και στους συμβιβασμένους υποτακτικούς της αστικής τάξης, κόντρα στις ηττοπαθείς λογικές και τις τάσεις συνδιαλλαγής με την δήθεν «φιλελευθεροποίηση Μαρκεζίνη». Κεντρικά συνθήματα εκείνου του αγώνα : «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ», «ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ». Όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν η νεολαία και ο λαός τιμούν την κορυφαία εκδήλωση με συγκεντρώσεις και πορείες στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, κρατώντας ζωντανό το νόημα του αγώνα.

Σήμερα η παγκόσμια γενικευμένη καπιταλιστική κρίση, οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών, φορτώνουν μεγάλα βάρη στις πλάτες των λαών – και του δικού μας – με όργανα, τα συνήθη υποταγμένα αστικά επιτελεία. Η νέα μνημονιακή κυβέρνηση, ετοιμάζεται να βάλει ακόμη πιο βαθιά το μαχαίρι στις κατακτήσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων, των σπουδαστών και της νεολαίας,

• κάνοντας, το σύνθημα «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ,

ν’ ακούγεται συχνότερα και δυνατότερα απ’ όλο το λαό,

• φέρνοντας στο προσκήνιο τους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων,

σ’ Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία,

• φέρνοντας «στην ημερήσια διάταξη» απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις,

εξεγέρσεις και όλες τις μορφές αγώνα που διαλέγουν οι καταπιεσμένοι.

ενάντια στα δεινά που τους φορτώνει το απάνθρωπο σύστημα του ιμπεριαλισμού και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης,

ενάντια στην πολιτική της πείνας, της φτώχειας, της ανεργίας, των περικοπών, της εφεδρείας και των απολύσεων, που επιβάλλουν ΕΕ-ΗΠΑ-ΔΝΤ-ΝΑΤΟ κλπ. και υλοποιεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, συντρίβοντας τη ζωή και τα δικαιώματα της νεολαίας και των εργαζομένων.

Στον δρόμο του Πολυτεχνείου λοιπόν ξανά και ξανά, στον δρόμο του αγώνα, η νεολαία και ο λαός θ’ ανοίξουν τη λεωφόρο της ελπίδας, της αντίστασης, της ανατροπής, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, φέρνοντας ένα νέο κόσμο ανθρωπιάς, ενάντια στη βαρβαρότητα και στο νέο μεσαίωνα.

Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία!

Όλοι την Πέμπτη, 17/11, ώρα 6μμ, στην Πλατεία Δημαρχείου

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η 38η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Εργαζόμενοι – ες, νέοι και νέες, συνταξιούχοι, άνεργοι

Ο εορτασμός της 38ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, αποκτά φέτος ιδιαίτερη σημασία, αφού βρίσκει και πάλι την ανθρωπότητα σε μια περίοδο που συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Λιβύη, με την συνεχιζόμενη κατοχή στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και τις σφαγές και τις βαρβαρότητες στην Παλαιστίνη να ρίχνουν βαριά την σκιά τους.

Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι μετά από 38 χρόνια τα οράματα και συνθήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε.

Συναδέλφισες – οι,

ο ξεσηκωμός του λαού και της νεολαίας τον Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, αποτελεί το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης.

Χάλασε τα σχέδια της χούντας να μεταμφιεστεί με την κυβέρνηση Μαρκεζίνη, κατέδειξε την αντίθεση του εργαζόμενου λαού και σήμανε την αρχή του τέλους της. Τον δρόμο τον είχαν ανοίξει οι καταλήψεις της Νομικής σχολής τον Φλεβάρη και

τον Μάρτη του ίδιου χρόνου.

Στο Πολυτεχνείο το 1975 ισχυρή και καθοριστική ήταν η συμμετοχή εργατών, με πρωτοπορία τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους νυχτερινούς μαθητές.

Ο μαζικός ηρωϊσμός, τα αντιϊμπεριαλιστικά συνθήματα που κυριάρχησαν, αποτελούν και σήμερα πηγή έμπνευσης για την νεολαία και τον λαό.

Προσφέρονται για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Το 1967, η στρατιωτική χούντα για την επίτευξη των σχεδίων της, αξιοποίησε τον αντικομμουνισμό τον οποίο κατοχύρωνε και το αστικό νομικό πλαίσιο που είχε θέσει εκτός νόμου το Κ.Κ.Ε. και που το είχαν συνδιαμορφώσει τα αστικά κόμματα, συντηρητικά, κεντρώα κ.λ.π. για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώθηκε ότι ο αντικομμουνισμός είναι πάντα προπομπός για την περιστολή των αστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, για την επιβολή γενικότερων αντιλαϊκών μέτρων που βίαια πλήττουν τα συμφέροντα όλου του λαού.

Ο αιφνιδιασμός του λαϊκού κινήματος και η αδυναμία να αντιτάξει ισχυρή αντίσταση, ώστε να ματαιώσει την επιβολή της δικτατορίας, αποδεικνύει ότι είναι αδήριτη ανάγκη για τον λαό, προκειμένου να αντιμετωπίζει και να ματαιώνει αντιδραστικά σχέδια σε βάρος του, να είναι οπλισμένος με ένα οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, που έχει σταθερά στο στόχαστρο του την εξουσία των μονοπωλίων.

Σήμερα, είναι επιτακτική ανάγκη το εργατικό λαϊκό κίνημα να υιοθετήσει πιο προωθημένα συνθήματα και στόχους από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και του αντιδικτακτορικού κινήματος.

Το ΠΑΜΕ και οι άλλες ταξικές συσπειρώσεις σαλπίζουν και μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις, για να συγκροτηθεί η λαϊκή συμμαχία της αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντιδραστικής αστικής συγκυβέρνησης της πλουτοκρατίας και της Ε.Ε. που οδηγεί τον λαό στην φτώχεια, στην εξαθλίωση.

Το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα, η λαϊκή συμμαχία, μπορεί να εμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, να επιβάλει εξελίξεις προς όφελος του εργαζόμενου λαού, μόνο αν έχει στόχο να ανατρέψει την εξουσία και την κυριαρχία των μονοπωλίων και να αποδεσμεύσει την Ελλάδα από τις ιμπεριαλιστικές Ενώσεις (Ε.Ε. –ΝΑΤΟ).

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, την φτωχή αγροτιά, τους νέους και τις νέες σε συμπόρευση, για να οργανώσουμε την καθημερινή λαϊκή πάλη και αντεπίθεση στους χώρους δουλειάς, στις συνοικίες, στα σχολεία, στις γειτονιές, στα χωριά.

Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα Σωματεία τους, στους Συλλόγους τους, έτσι που κανένας να μην είναι μόνος του, έρμαιο και εκτεθειμένος στις κάθε λογής ορέξεις του μαύρου μετώπου της πλουτοκρατίας, Ε.Ε., συγκυβέρνησης.

Ένας για όλους και όλοι για έναν.

Οργανωμένη άρνηση πληρωμής στα κάθε λογής φοροχαράτσια.

Οργανωμένη αντίσταση, πάλη και δράση.

Να απορρίψουμε του εκβιασμούς, τις απειλές και τα ψευτοδιλήματα που μας θέλουν «ευρώ η δραχμή».

Το συμφέρον μας, μας επιβάλλει να απαιτήσουμε:

Αποδέσμευση από την Ε.Ε. με λαϊκή εξουσία που θα διαγράψει το χρέος μονομερώς.

Κάτω η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας και της Ε.Ε., συμπόρευση με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο για το μεγάλο λαϊκό Μέτωπο της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, για την λαϊκή εξουσία.

Με αυτό το περιεχόμενο η Διοίκηση του ΕΚΘ καλεί τους εργαζόμενους του Νομού ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους, την φτωχή αγροτιά, την νεολαία, τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος μαζικά στο συλλαλητήριο και στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που διοργανώνουν τα ταξικά Σωματεία ΕΚΘ –Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων – Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ – Σωματείο Χειριστών Μηχανημάτων – Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 6μ.μ.

Στον ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ μπροστά στον ΟΤΕ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΤΑΞΙΚΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ

ΤΗΣ 38ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ

ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Η Διοίκηση του ΕΚΘ