Αντιδράσεις μετά την αιχμηρή δήλωση του Αντώνη Μπέζα για την ΕΤΑΔ

Δεκαοκτώ μήνες πριν από το τέλος της θητείας του στην Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου, ο Αντώνης Μπέζας αποχώρησε από τη θέση του προέδρου της ΕΤΑΔ, δίνοντας στην δημοσιότητα μια αιχμηρή δήλωση για τα όσα συμβαίνουν στην εταιρεία.

Η δήλωση αυτή, προκάλεσε μια σειρά αντιδράσεων και δημοσιευμάτων τόσο από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό είναι το podcast στο antinews του Αργύρη Ντινόπουλου, δημοσιογράφου, πρώην υπουργού Εσωτερικών, το οποίο τιτλοφορείται: “Σαπίλα! Έφαγαν τον Μπέζα από την ΕΤΑΔ όταν επιχείρησε να σταματήσει το τρελό πάρτι διασπάθισης του δημοσίου χρήματος” και αναλυτικά αναφέρει:

“Τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Μπέζα «καθάρισαν» με συνοπτικές διαδικασίες από την θέση του (μη εκτελεστικού) Προέδρου της ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου) θυγατρικής του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ).

Ο «αποκεφαλισμός» έγινε με εντολή του Μεγάρου Μαξίμου σήμερα (9 Μαρτίου) την ίδια ώρα που στο εδώλιο του Πλημμελειοδικείου Αθηνών καθόταν ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ Στέφανος Βλαστός κατηγορούμενος για «παράβαση καθήκοντος».

Σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα του ΑΣΕΠ ο Βλαστός έκανε πάνω από 350 παράνομες προσλήψεις στην ΕΤΑΔ συγγενών και φίλων με μισθούς που σε ορισμένες περιπτώσεις έφταναν τα 5.000 ευρώ μηνιαίως.

Για το «πάρτι» του Βλαστού στην ΕΤΑΔ έχει διαταχθεί διαχειριστικός έλεγχος από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος πρόκειται να ξεκινήσει μεθαύριο (11/03).

Ο Αντώνης Μπέζας που επιχείρησε να βάλει φρένο σε αυτό το ξέφρενο «πάρτι κολλητών» του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) και κάποιων θυγατρικών του (ο Βλαστός αγόρασε μέχρι και μοτοσυκλέτα με λεφτά της ΕΤΑΔ) απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον παρέπεμψε στον Γρηγόρη Δημητριάδη.

Όχι στον ανεψιό του, αλλά στον «άλλο» Γρηγόρη Δημητριάδη, αυτόν που είναι διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) και ο οποίος καλύπτει τον Βλαστό!

Τα Golden Boys του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) τα οποία θα διαχειριστούνε και τα 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης (μέσω ιδιωτών συμβούλων που θα προσλάβουν με… δικά τους κριτήρια) έχουν ένα και μοναδικό… εφιάλτη.

Τον έλεγχο του Δημοσίου!

Επιμένουν να λειτουργούν με… ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια προκειμένου να είναι ανεξέλεγκτοι στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος!

Αυτό επιχείρησε να διορθώσει ο Αντώνης Μπέζας και τον έφαγαν με τις ευλογίες του Μεγάρου Μαξίμου τοποθετώντας στην θέση του στέλεχος που, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, προέρχεται από το… ΠΑΣΟΚ!”

Ο Αντώνης Μπέζας, όμως βρήκε συμμάχους και στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μετά τον Παύλο Πολάκη, τόσο η Αυγή, όσο και το Documento, με σχετικά δημοσιεύματα δείχνουν ότι οι καταγγελίες Μπέζα, αποκάλυψαν το κάτι σάπιο που επικρατεί στο βασίλειο του υπερταμείου:

“To παρασκήνιο της αντικατάστασης Μπέζα από την ΕΤΑΔ” τιτλοφορείται το ρεπορτάζ που υπογράφει ο Άγγελος Προβολισιάνος για το Documento και αναφέρει:

Η αντικατάσταση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών από την προεδρία της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Γνωρίζοντες όσων λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της θυγατρικής του Υπερταμείου κάνουν λόγο για αναμενόμενο γεγονός εξαιτίας της αρωγής του Αντώνη Μπέζα στην έρευνα των ελεγκτικών Αρχών για τις ρουσφετολογικές προσλήψεις, τις οποίες είχε αποκαλύψει το Documento από τον Μάιο του 2020.

Άλλωστε, ο κ. Μπέζας ήταν σαφής στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αφήνοντας αιχμές κατά της διοίκησης του ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο) για την πρόωρη λήξη της θητείας του και, μάλιστα, την ημέρα που θα ξεκινούσε η δίκη (σ.σ. πήρε αναβολή για τις αρχές Ιουνίου) για τις πελατειακές πρακτικές του οργανισμού.

Διόλου τυχαία δεν ήταν και η κατακλείδα της δήλωσης του καραμανλικού στελέχους για το έλλειμμα διαφάνειας και νομιμότητας που επικρατεί στην διοικητική κορυφή του «υπερκοστοβόρου σε συμβούλους και στελέχη ΕΕΣΥΠ».

Εκτός από τον χρονισμό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος της αντικατάστασης του κ. Μπέζα. Καλά ενημερωμένες πηγές μιλούν για εξόφθαλμη μεθόδευση, η οποία βασίστηκε σε «δόλια αξιολόγηση» που δρομολογήθηκε από το Δ.Σ. του Υπερταμείου και οδήγησε στην «εκπαραθύρωση» του πρώην πλέον προέδρου της ΕΤΑΔ.

«Μόνο το γεγονός ότι ο υπόδικος διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος – Διονύσιος Βλαστός, παρέμεινε στη θέση του και αντικαταστάθηκε ο πρόεδρος, ο οποίος ήταν μη εκτελεστικό μέλος, αρκεί για να καταλάβει κανείς τις πραγματικά συνέβη» αναφέρουν με νόημα οι πηγές, συμπληρώνοντας πως ακριβώς έναν μήνα πριν η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποφάσισε τη συγκρότηση ελεγκτικής ομάδας, η οποία θα ελέγξει τη διαχείριση του προϋπολογισμού της ΕΤΑΔ για το 2020.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές περιγράφουν με μελανά γράμματα την απουσία «κανονισμού προσλήψεων, καθορισμού μισθολογίου και παροχών» στο Υπερταμείο, ενώ σημειώνουν με νόημα πως οι επίμαχες προσλήψεις δεν αποτελούν τη μόνη σκανδαλώδη υπόθεση που αφορά τον οργανισμό, αφού -σύμφωνα πάντα με τις πηγές- υπάρχουν ύποπτες περιπτώσεις αναθέσεων και κατατμήσεων έργων.

Το documentonews.gr επικοινώνησε με το αρμόδιο τμήμα του Υπερταμείου, το οποίο απάντησε πως δεν επιθυμεί να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για τη συγκεκριμένη υπόθεση.”

Τη σκυτάλη στη σειρά των δημοσιευμάτων παρέλαβε η ΑΥΓΗ σε ρεπορτάζ με τίτλο: Αντώνης Μπέζας / Έδωσα στις ελεγκτικές αρχές στοιχεία και με απομάκρυναν από την ΕΤΑΔ, στο οποίο αναλυτικά αναφέρει:

“Ο πρόεδρος της ΕΤΑΔ απομακρύνθηκε ενώ διενεργείται διαχειριστικός έλεγχος στην Εταιρεία και ο ίδιος αναφέρει ότι έδωσε στοιχεία για παράνομες προσλήψεις

Εύλογα ερωτήματα προκύπτουν από την απόφαση της διοίκησης της ΕΕΣΥΠ να προχωρήσει στην απομάκρυνση του Αντώνη Μπέζα από την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ενώ την ίδια ώρα, ο πρώην πλέον πρόεδρος της εταιρείας αφήνει σαφείς αιχμές.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, σημειώνει ότι η αντικατάστασή του έγινε «γιατί έδωσα στις ελεγκτικές αρχές στοιχεία που μου ζητήθηκαν και απαίτησα να υπάρχει στην Εταιρεία διαφανής διαδικασία προσλήψεων».

Σημειώνεται ότι σήμερα εκδικάζεται η παραπομπή εκτελεστικών Διοικήσεων της ΕΤΑΔ για παράνομες προσλήψεις ενώ παράλληλα, διενεργείται διαχειριστικός έλεγχος στην ΕΤΑΔ από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του ΥΠΟΙΚ.

Παράλληλα, ο Αντώνης Μπέζας χαρακτηρίζει την ΕΕΣΥΠ ως «υπερκοστοβόρα σε συμβούλους και στελέχη», ξεκαθαρίζει αναφορικά με την απομάκρυνσή του ότι «δεν πτοούμαι από τέτοιες πρακτικές» και υπογραμμίζει ότι θα δώσει στο ΥΠΟΙΚ όσα πρόσθετα στοιχεία του ζητηθούν ή χρειαστούν.

«Πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι επειδή διαχειρίζονται δημόσια περιουσία εγώ θα συνεχίσω να επιμένω πως οφείλουν να υπόκεινται σε δημόσιο και κοινοβουλευτικό έλεγχο και να λειτουργούν τηρώντας τις αρχές της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της νομιμότητας και βέβαια να ενεργούν μόνο προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου» καταλήγει ο Αντ. Μπέζας”.

Αναλυτικά η δήλωση του Αντώνη Μπέζα:

«Στον κάθε καλοπροαίρετο πολίτη δημιουργείται εύλογα το ερώτημα γιατί τη χρονική περίοδο που στην ΕΤΑΔ διενεργείται διαχειριστικός έλεγχος από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του ΥΠΟΙΚ και την ημέρα που εκδικάζεται η παραπομπή εκτελεστικών Διοικήσεων της ΕΤΑΔ για παράνομες προσλήψεις, η Διοίκηση της ΕΕΣΥΠ επέλεξε να προχωρήσει εσπευσμένα στη πρόωρη λήξη της θητείας μου ως μη εκτελεστικού Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, είναι, γιατί έδωσα στις ελεγκτικές αρχές στοιχεία που μου ζητήθηκαν και απαίτησα να υπάρχει στην Εταιρεία διαφανής διαδικασία προσλήψεων. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν στη Διοίκηση της υπερκοστοβόρου σε συμβούλους και στελέχη ΕΕΣΥΠ, ότι δεν πτοούμαι από τέτοιες πρακτικές και θα δώσω στο ΥΠΟΙΚ όσα πρόσθετα στοιχεία μου ζητηθούν ή χρειαστούν. Πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι επειδή διαχειρίζονται δημόσια περιουσία εγώ θα συνεχίσω να επιμένω πως οφείλουν να υπόκεινται σε δημόσιο και κοινοβουλευτικό έλεγχο και να λειτουργούν τηρώντας τις αρχές της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της νομιμότητας και βέβαια να ενεργούν μόνο προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου».

Και έπεται συνέχεια, καθώς ο πρώην υφυπουργός δεν είναι από κείνους που σωπαίνουν όταν οι περιστάσεις απαιτούν την καθαρή θέση και άποψη….