Αντ. Μπέζας: Προτείνει και ο Δήμαρχος ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη!

igm1

Ήταν στραβό το κλίμα με την επιχειρούμενη τροποποίηση του master plan του λιμανιού  Ηγουμενίτσας λίγους μήνες μετά την παραχώρησή του στον Ιταλικό Όμιλο Grimaldi το στράβωσε ακόμη περισσότερο ο Υφυπουργός Ναυτιλίας αποκαλύπτοντας τα σχέδια για την δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.

Η.. αποκάλυψη αυτή προκάλεσε ήδη την έντονη αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη που εξ αρχής αντιμετώπισε με σκεπτικισμό την παραχώρηση του λιμανιού και δεν συμμερίστηκε τους πανηγυρισμούς από διάφορες άλλες πλευρές.

Τώρα έρχεται ο πρώην Υπουργός και επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για την Ηγουμενίτσα» Αντώνης Μπέζας για να κάνει μία ακόμη αποκάλυψη.

Κάνει γνωστό ότι και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής εισηγείται την δημιουργία μικρής ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης όπως ακριβώς επιδιώκει και ο ιδιώτης!

Το θέμα του λιμανιού και της σύμβασης παραχώρησης έχει συζητηθεί ήδη στο Δημοτικό Συμβούλιο  Ηγουμενίτσας μετά από πρωτοβουλία της παράταξης του Αντώνη Μπέζα.

Εκεί αποσαφηνίστηκε ότι στη σύμβαση παραχώρησης προβλέπεται μεταξύ άλλων η  υποχρέωση του Ομίλου Grimaldi να εκπονήσει και να υποβάλλει για έγκριση   το λεγόμενο Αρχικό Προγραμματικό Σχέδιο Ανάπτυξης εντός 9 μηνών από την έναρξη της παραχώρησης, δηλαδή έως το τέλος Ιουνίου.

Από τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας έγινε γνωστό ότι ο ΟΛΗΓ έχει λάβει παράταση για την υποβολή  του Σχεδίου Ανάπτυξης  γιατί παράλληλα  θα καταθέσει και πρόταση  τροποποίησης του χωροταξικού σχεδίου, του  master plan  δηλαδή  του Λιμανιού.

«Πρέπει να πω ότι η  ενέργεια αυτή ενέχει κινδύνους γιατί η τροποποίηση του χωροταξικού σχεδίου  ενός Λιμανιού μπορεί να γίνει, είτε για να απαλειφθούν  συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως η Μαρίνα της  Ηγουμενίτσας, είτε για να προστεθούν νέες που δεν προβλέπονται αρχικά, είτε και για τα δύο ταυτόχρονα. Και αυτό  σχετίζεται βέβαια με το Σχέδιο Ανάπτυξης που θα υποβάλλει ο ΟΛΗΓ.

Η σύμβαση προβλέπει επίσης ότι στα καθήκοντα  του ΟΛΗΓ είναι  και η διασφάλιση  της οικονομικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος των περιοχών και των κλάδων που εξυπηρετούνται από το Λιμένα. Δικαιούμαστε επομένως  ως Δημοτικό Συμβούλιο, ως κυρίαρχο δηλαδή όργανο δημοκρατικής αντιπροσώπευσης της τοπικής κοινωνίας, να υποβάλλουμε  προς τον παραχωρησιούχο – για να τις συμπεριλάβει στο επιχειρησιακό του Σχέδιο Ανάπτυξης των επόμενων 10 ετών-   και προς την Κυβέρνηση,  προτάσεις και αιτήματα για  τα παραπάνω καθήκοντα του ΟΛΗΓ αλλά και για να καλύψουμε, όπως ανέφερα προηγουμένως, τα  τεράστια κενά στη σύμβαση παραχώρησης.

Αυτή τη συζήτηση κάναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κατατέθηκαν δύο εισηγήσεις, μία από τον Δήμαρχο και μία από τον δική μας δημοτική παράταξη και ο κ. Νταής ανέλαβε να συγκεράσει τις δύο εισηγήσεις και τις επιπλέον προτάσεις που ακούστηκαν ώστε να καταλήξουμε σε ομόφωνη απόφαση του ΔΣ»  τόνισε ο Αντώνης Μπέζας.

Όχι σε  ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στον κόλπο της Ηγουμενίτσας

Ο Αντώνης Μπέζας ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός στα σχέδια για ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

«Την ώρα που γίνονταν αυτές οι συζητήσεις στο ΔΣ, ο νέος υφυπουργός κ. Γκίκας επισκεπτόμενος την  Ηγουμενίτσα αποκάλυψε ουσιαστικά  την πρόθεση του Ομίλου Grimaldi να δημιουργήσει ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη  στην  Ηγουμενίτσα. Κατ’ αρχάς θέλω να συμβουλέψω τον φίλο κ. Γκίκα, επειδή είναι νέος στην ανάληψη τέτοιων καθηκόντων, εκτός της εκλογικής του περιφέρειας να μην παρεμβαίνει σε ζητήματα που δεν είναι των αρμοδιοτήτων του στο Υπουργείο. Ούτε ο κ. Γιόγιακας έχει  εξουσιοδότηση να  κάνει τέτοιες συζητήσεις και να μας ανακοινώνει τις απαιτήσεις του ιδιώτη για δραστηριότητες που δεν προβλέπονται στο εγκεκριμένο χωροταξικό του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Μήπως εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Ομίλου Grimaldi; Αυτά είναι θέματα για τα οποία πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Δεν μπορεί  να λειτουργήσει ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στον κόλπο της Ηγουμενίτσας, ούτε με χωροταξικούς όρους  σε σχέση με τη φυσιογνωμία του Λιμανιού, ούτε με  όρους προστασίας  του περιβάλλοντος.

Το πρόβλημα είναι ότι και ο Δήμαρχος κ. Νταής έχει συμπεριλάβει  στην εισήγησή του «τη λειτουργία μικρής ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης σε χώρο εντός της χερσαίας ζώνης  αλλά εκτός του αστικού ιστού της πόλης». Δηλαδή, μας ζητάει  να προτείνουμε ως ΔΣ  αυτό που επιδιώκει ο ίδιος ο ιδιώτης. Θεωρώ ότι αυτό  είναι μεγάλο λάθος! Αν επιμείνει σ’ αυτή του την πρόταση, τότε εμείς θα διαχωρίσουμε τη θέση μας και δεν πρόκειται να υπάρξει  ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου».