Ανυπολόγιστες οι ζημιές από τη θεομηνία στην Ήπειρο

BRYSELLA KAXRI

Το εύρος των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει από κοντά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, επισκεπτόμενος σήμερα περιοχές των Π.Ε. Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.

Μεταξύ άλλων επισκέφτηκε την Βρυσέλα Φιλιατών, την περιοχή Αμμουδιάς καθώς και περιοχές του Δήμου Ζηρού, όπου παραμένουν πλημμυρισμένες πεδιάδες και έχουν προκληθεί ζημιές σε αγροτικές υποδομές και σε καλλιέργειες.

Ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε ότι οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

“Οι υπηρεσίες των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων αντιμετώπισαν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που προέκυψαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Ήπειρο. Οι όγκοι του νερού όμως ήταν τεράστιοι και αδύνατο να αντιμετωπιστούν με όσα μέσα και αν διέθετε η Πολιτεία”, τόνισε, προσθέτοντας ότι έχει συνεχή συνεργασία με τους αντίστοιχους Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Θ. Πιτούλη και Στ. Ιωάννου, ώστε αμέσως μόλις υποχωρήσουν τα νερά, να αρχίσει η προσωρινή αποκατάσταση των ζημιών.

Πέραν αυτών, ο Περιφερειάρχης εξέτασε και προβλήματα που έχουν προκληθεί στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα αντιμετωπιστούν με τη βελτίωση της κατάστασης.

Στην Άρτα

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που αποκαλύπτονται μέρα με τη μέρα στο Νομό Άρτας από τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή.

Όσο η στάθμη των νερών υποχωρεί τόσο οι εικόνες προκαλούν σοκ και δέος. Σπίτια, μονάδες, επιχειρήσεις καλύφθηκαν κάτω από τα νερά, ενώ χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων έγιναν λίμνη.

Η περιοχή που επλήγη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη είναι αυτή του Δήμου Νικολάου Σκουφά.ARTA PL2

Εκτεταμένες οι ζημιές στους Κεραμάτες, στις Συκιές, στο Λουτρότοπο και στον Ανθότοπο. Μάλιστα στον Ανθότοπο το σύνολο των κατοικιών έχει υποστεί ζημιές.

«Περίπου 400 σπίτια και 70 επιχειρήσεις έχουν πάθει μεγάλες ζημιές. Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες έχουν πνιγεί. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να επιλύσουμε προβλήματα» σημείωσε μιλώντας στο Epiruspost ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Στάθης Γιαννούλης.

Υπολογίζονται σε πάνω από 100.000 τα στρέμματα των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές στον κάμπο της Άρτας.

Ο δήμαρχος Νικολάου Σκουφά ζητά να καταβληθεί άμεσα το επίδομα που προβλέπεται ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν να ανακουφιστούν προσωρινά ενώ τονίζει ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου το συγκεκριμένο επίδομα δεν μπορεί να καλύψει ούτε το ελάχιστο των ζημιών που έχουν προκληθεί.

ARTA PL1Η υποχώρηση της στάθμης των νερών αποκαλύπτει εκατοντάδες νεκρά οικόσιτα ζώα. Συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και των Δήμων προχωρούν στην απομάκρυνσή τους και την υγειονομική ταφή ενώ ακολουθεί απολύμανση σε όλους τους χώρους.

Παράλληλα δεκάδες κτηνοτρόφοι έχουν μείνει χωρίς ζωοτροφές καθώς παρασύρθηκαν από τα νερά που πλημμύρισαν τα πάντα ενώ για ορισμένες μονάδες δεν υπάρχει ακόμη καμία πρόσβαση με μεγάλους κινδύνους για τα ζώα.

Επικοινωνία Περιφερειάρχη με Αν. Υπ. Πολιτισμού για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Νίκο Ξυδάκη ενημέρωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του,  για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης – σύσκεψης που  έγινε με τα κλιμάκια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Υπουργείου Πολιτισμού για το ζήτημα της αναστήλωσης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας.

Ο Περιφερειάρχης, μετέφερε στον Αναπληρωτή Υπουργό την ομόθυμη θέση Περιφέρειας και Δήμου Β. Τζουμέρκων για την ανάθεση στο Ε.Μ.Π. της μελέτης αποκατάστασης  και τη σύμφωνη γνώμη όλων, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες  για  να μη χαθεί καθόλου χρόνος.

Επίσης τον ενημέρωσε για το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει και εκδηλώνεται μέσω της Περιφέρειας από επιχειρηματίες, φορείς και ιδιώτες για να συνδράμουν στην αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού, προτείνοντας τη δημιουργία υπό την “σκέπη” του Υπουργείου ενός συντονιστικού Φορέα που θα αναλάβει την αξιοποίηση όλων αυτών των δυνάμεων και προσφορών. 

 Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Ν. Ξυδάκης,  τόνισε  ότι θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της Περιφέρειας, η οποία θα έχει ενεργό ρόλο στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν.