Απειλούνται με λουκέτο οι μικροί Δήμοι

igmdimarxeio

igmdimarxeioΜε νύχια και με δόντια κρατάνε ανοιχτά τα δημαρχεία οι περισσότεροι μικροί Δήμοι λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει.

Οι τακτικοί πόροι όχι μόνο έχουν μειωθεί κατά 40% σε σύγκριση με το 2010 αλλά καθίστανται μέχρι τώρα μόνο….ονομαστικοί.

Το Υπουργείο Οικονομικών δηλαδή έχει ανακοινώσει την κατανομή τους αλλά χρήματα στα ταμεία των Δήμων δεν έφτασαν μέχρι τώρα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Ηγουμενίτσας στον οποίο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Βασίλης Τσώλης έκανε γνωστό ότι βρίσκεται μισό βήμα πριν την λήψη απόφασης να μπει λουκέτο στο Δημαρχείο.

Κι αυτό ως ένδειξη διαμαρτυρίας αλλά και από αδυναμία καθώς πρακτικά ο Δήμος έχει «κηρύξει» στάση πληρωμών και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε καμία από τις υποχρεώσεις του.

Η κατάσταση στο Δημαρχείο είναι ιδιαίτερα ασφυκτική αφού οι προμηθευτές στους οποίους ο Δήμος χρωστάει είναι μικρές επιχειρήσεις της πόλης οι οποίες βιώνουν την ίδια τραγική οικονομική κατάσταση.

Τα έσοδα του Δήμου είναι ούτως ή άλλως ελάχιστα κι από αυτά, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας με περισινή του απόφαση ανέλαβε την τροχονομιακή αστυνόμευση της παραλιακής ζώνης, αποστέρησε τα πενιχρά έσοδα για να τα εκχωρήσει στον πλεονασματικό ΟΛΗΓ.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας δεν είναι ο μοναδικός στην Ήπειρο που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα. Παρόμοια και χειρότερη ίσως είναι η κατάσταση και σε άλλους μικρούς Δήμους οι οποίοι έχουν ελάχιστα ίδια έσοδα και το κράτος έχει κλείσει τις κάνουλες της χρηματοδότησης.

πηγή: epiruspost.gr