Αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες στη Θεσπρωτία

perifereia

perifereiaΑποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για έργα αποκατάστασης ζημιών κ.ά. στις Π.Ε.

 

Αποφάσεις για έργα αποκατάστασης των ζημιών σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου, καθώς και για άλλες παρεμβάσεις πήρε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, που συνεδρίασε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη. Αναλυτικά:

1. Εγκρίθηκε η δημοπράτηση των έργων της Π.Ε. Θεσπρωτίας

«Αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες στην επαρχιακή οδό Αγ. Θεόδωροι – Γκρίκα Δήμου Σουλίου», προϋπολογισμού 160.000 ευρώ,

– «Αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες στην επαρχιακή οδό Καρτέρι-Πέρδικα Δήμου Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 81.000 ευρώ,

«Αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες στην επαρχιακή οδό Βρυσέλλα – Αετός Δήμου Φιλιατών», προϋπολογισμού 76.000 ευρώ.

2. Εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου «Αποκατάσταση οδού Θεοδώριανα προς Θεσσαλία», Π.Ε. Θεσπρωτίας προϋπολογισμού 40.000 ευρώ

3. Αναδείχτηκε ανάδοχος (Κ/Ξ Καραμπιτιάνης Ι. – Κώστας Κ. – Μάκης Ι. & ΣΙΑ Ο.Ε.» του έργου «Συντήρηση Εθνικού, Επαρχιακού και βασικού οδικού δικτύου Ν. Πρεβέζης», προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. 

Άλλες αποφάσεις

 Η Οικονομική Επιτροπή ανάδειξε  επίσης αναδόχους για:

 

Ø  «Σύνδεση αποχετευτικού δικτύου ΤΕΠ Ηγουμενίτσας με αποχέτευση Δήμου Ηγουμενίτσας», ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία Β. Καπρινιώτης & ΣΙΑ Ε.Ε.. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 31.200 ευρώ.

Ø   «Προμήθεια πλέγματος για τις ανάγκες του ιχθυοτροφείου Λογαρού, αλιευτικού Συνεταιρισμού Κορωνησίας – Καλογερικού», προϋπολογισμού 20.100 ευρώ. (Ανάδοχος Αφοί Δουκάκη και ΣΙΑ Ο.Ε.)

Ø  «Παρεμβάσεις Βελτίωσης στο Επαρχιακό Δίκτυο στο Τ.Δ. Κεραμίστας Δήμου Φιλιατών», προϋπολογισμού 14.937 ευρώ  (Κόντης Πέτρος του Αθανασίου).

Ø  «Καθαρισμός και διαχείριση στερεών αποβλήτων του ΧΥΤΑ Ελληνικού», προϋπολογισμού 20.000 ευρώ.  (Τεχνογνωσία Ηπείρου Ο.Ε. Ζιώρης Λάμπρος).

Προσωρινή λύση για το θέμα των βοσκοτόπων

Προσωρινή λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει με τη μίσθωση βοσκοτόπων στις ορεινές περιοχές, δόθηκε μετά από χθεσινή επικοινωνία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μόσχο Κορασίδη και σε συνέχεια της αλληλογραφίας και των αιτημάτων που  είχε  υποβάλλει η Περιφερειακή Αρχή από αρχές του Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, αναδείχτηκαν τρία ζητήματα:

1ον: Το Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε εμβαδομέτρηση – αποτύπωση όλων των εκτάσεων

2ον: Υπάρχει μεγάλη ανάγκη βοσκήσιμων εκτάσεων για κτηνοτρόφους σε ορεινές – δυσπρόσιτες περιοχές

3ον: Είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν επιδοτήσεις μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συνεκτιμώντας όλα τα ανωτέρω ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης παρέσχε τη δυνατότητα στον Περιφερειάρχη να προχωρήσει στις μισθώσεις των εκτάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα και τυχόν αυξομειώσεις στο ζωικό κεφάλαιο.

Για το θέμα αυτό υπήρξε σήμερα συνεργασία του Περιφερειάρχη με το βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Αντώνη Μπέζα, που επικοινώνησε μαζί του, μεταφέροντας την απάντηση που έδωσε  στον ίδιο και ο Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης κ. Αθαν. Τσαυτάρης. Ο κ. Μπέζας ενημέρωσε επίσης τον Περιφερειάρχη για την  ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους του, προκειμένου να προωθηθεί   νομοθετική ρύθμιση για την οριστική επίλυση του ζητήματος. Ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης,  από την πλευρά του,   ανέφερε στο  βουλευτή, (ο οποίος είχε ζητήσει και είχε παραλάβει όλη την αλληλογραφία Περιφέρειας – Υπουργείου),  για τις επόμενες ενέργειες στις οποίες θα προβεί η Περιφέρεια και τις οποίες ήδη – σε επίπεδο Π.Ε. Θεσπρωτίας – προωθεί μέσω του Αντιπεριφερειάρχη  κ. Θ. Πιτούλη.

Εισήγηση του Περιφερειάρχη στην

ΕΝ.ΠΕ. για τα κτηνιατρικά τέλη

Την εισήγηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,  προκειμένου να μεταφερθούν οι πόροι των κτηνιατρικών τελών στις Περιφέρειες ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (μειοψηφούντος ενός συμβούλου) στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Τα τέλη αφορούν ελέγχους ζώντων ζώων και τροφίμων ζωικής προέλευσης που πραγματοποιούν οι Υπηρεσίες Κτηνιατρικής των Περιφερειών.

Η διάθεση των τελών από τις Περιφέρειες προτείνεται να είναι ανταποδοτική και να καλύπτονται έξοδα ελέγχων των κτηνιατρικών υπηρεσιών καθώς και για εξηλεκτρισμό κτηνοπτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Επίσης η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος με άλλη απόφασή της θέτει προς το Υπουργείο Εσωτερικών το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών για τη σχολική περίοδο 2013-2014. Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι η μεταφορών των μαθητών αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και ότι «η μη εισέτι έκδοση της σχετικής ΚΥΑ και μάλιστα σύμφωνα με τις αναγκαίες βελτιώσεις και τροποποιήσεις που προτείνουμε, σε συνδυασμό με την μη κατανομή των αναγκαίων πιστώσεων στους προϋπολογισμούς των Περιφερειών μας οδηγεί να σας δηλώσουμε την αδυναμία μας να εκτελέσουμε τις υποχρεώσεις μας, στα πλαίσια της νομιμότητας και των υποχρεωτικών χρονοδιαγραμμάτων».

Υπόμνημα στον Περιφερειάρχη από

τους  Δημάρχους Κόνιτσας – Ζαγορίου

Τον Περιφερειάρχη επισκέφτηκαν σήμερα οι Δήμαρχοι Κόνιτσας Π. Γαργάλας  και Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου, συνοδευόμενοι από αντιδημάρχους τους, οι οποίοι του επέδωσαν ψήφισμα κατά της «σχεδιαζόμενης εκτροπής του Αώου». Ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και  ενημέρωσε την αντιπροσωπεία ότι με τα σημερινά δεδομένα και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί κατά το παρελθόν από τη Δ.Ε.Η. έναντι του Δήμου Μετσόβου, το έργο είναι αδύνατο να κατασκευαστεί. Για  τον εμπλουτισμό της ύδρευσης στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, επανέλαβε ότι έχει ήδη εκπονηθεί από την Περιφέρεια (πρώην Ν.Α.Ι.) μελέτη για μεταφορά νερών από τον Αμάραντο, ενώ για τον εμπλουτισμό της Παμβώτιδας, πρόσθεσε ότι μπορεί να γίνει με τις υπάρχουσες σήμερα πηγές που έχουν αποκλειστεί από τη λίμνη.

 Συνάντηση για τα Δημοτικά Σφαγεία Κεφαλοβρύσου Δ. Πωγωνίου

 

Τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη επισκέφτηκε σήμερα αντιπροσωπεία του Δήμου Πωγωνίου, με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Κων. Καψάλη, στον οποίο και έθεσε το ζήτημα της προσωρινής επαναλειτουργίας του Δημοτικού Σφαγείου Κεφαλόβρυσου. Στη συνάντηση παρευρίσκονταν επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος Οδυσσέας Πότσης και ο Προϊστάμενος της  Κτηνιατρικής  Π.Ε. Ιωαννίνων Κων. Ζευγολάς.

Κατά τη διάρκεια της εκτενούς συζήτησης, αναφέρθηκε από τον Προϊστάμενο της Κτηνιατρικής, ότι η τρίμηνη προθεσμία που είχε δοθεί από την Περιφέρεια τον Ιανουάριο του 2012 για τις συμπληρωματικές εργασίες που απαιτούνται, έληξε χωρίς εκ μέρους του Δήμου να γίνουν όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, όπως διαπιστώθηκε σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2012. Παρά ταύτα και προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το Σφαγείο για την κάλυψη των αναγκών της Πασχαλινής περιόδου, από τον Περιφερειάρχη δόθηκε εντολή  και έγινε σήμερα νέος έλεγχος της Κτηνιατρικής, από τον οποίο διαπιστώθηκαν και πάλι ελλείψεις που έρχονται σε αντίθεση με τις Κοινοτικές Οδηγίες.

Επισημαίνεται ότι η λειτουργία των Σφαγείων ανήκει αποκλειστικά στην ευθύνη, κατά περίπτωση, είτε των Δήμων, είτε των ιδιωτών, ενώ στις Υπηρεσίες των Περιφερειών ανήκει η ευθύνη των ελέγχων και η τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις και κανονισμούς που είναι υποχρεωμένη να τηρεί η χώρα μας. 

 

Απαγόρευση αλιείας σε όλα τα ποτάμια μέχρι τις 31 Μαΐου

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται η απαγόρευση αλιείας ψαριών (εκτός πέστροφας) και όλων των υδρόβιων οργανισμών, με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο, σε όλα τα ποτάμια, τους παραποτάμους και τις πηγές αυτών, καθώς και σε όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα εσωτερικών υδάτων της Ηπείρου από 1η Μαΐου έως 31 Μαΐου 2013.

Η απόφαση αποσκοπεί στην προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών και λοιπών υδρόβιων οργανισμών που διαβιούν στα παραπάνω υδάτινα οικοσυστήματα. Οι παραβάτες τιμωρούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν (άρθρο 11 και άρθρο 17 του Ν.Δ. 420/70, όπως αντικαταστάθηκαν και ισχύουν με το άρθρο 9 παρ.2 και του 3 του Ν. 2040/92). Για τις παραβάσεις των αλιευτικών διατάξεων ή αποφάσεων επιβάλλονται διοικητικές ποινές και ποινικές κυρώσεις, όπως επιβολή προστίμου, αφαίρεση άδειας αλιείας, κατάσχεση και εκποίηση των παράνομων αλιεμένων προϊόντων, κατάσχεση και εκποίηση ή καταστροφή (ανάλογα με την περίπτωση) αλιευτικών εργαλείων και συσκευών.

 

Ημερομηνίες εξετάσεων φυσικού Νοσοκομείου – Ακτινοφυσικού, και φυσικού Νοσοκομείου εκτός περιοχής ιοντιζουσών ακτινοβολιών

Η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για συμμετοχή στις εξετάσεις:

α) Φυσικού Νοσοκομείου-Ακτινοφυσικού Ιατρικής και

β) Φυσικού Νοσοκομείου εκτός περιοχής Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών

Ιουνίου 2013  είναι από Πέμπτη 25-04-2013 έως και Παρασκευή 24-05-2013.

Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στις κατά τόπους Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας και  Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων. Για κάθε επάγγελμα απαιτείται ξεχωριστή αίτηση συνοδευόμενη με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στα παρακάτω εξεταστικά κέντρα και στις εξής ημερομηνίες:

Α. ΦΥΣΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ-ΑΚΤΙΝΟΦΥΣΙΚΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

         Οι εξετάσεις  θα πραγματοποιηθούν  στην Ιατρική Σχολή Αθηνών-Εργαστήριο  Ιατρικής Φυσικής –κτίριο Ανατομίας   (Μικράς Ασίας 75,  Γουδί) την Δευτέρα 10-06-2013 και ώρα 10.00π.μ

Β. ΦΥΣΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ

    Οι εξετάσεις  θα πραγματοποιηθούν  στην Ιατρική Σχολή Αθηνών-Εργαστήριο  Ιατρικής Φυσικής –κτίριο Ανατομίας   (Μικράς Ασίας 75, Γουδί) την Τρίτη  11-06-2013 και ώρα 10.00 π.μ.

Υποψήφιοι, που επιθυμούν να συμμετέχουν στις εξετάσεις και είχαν γίνει δεκτοί για εξετάσεις κατά τη δημοσίευση του Ν. 4058/2012 και είχαν δοκιμασθεί με επιτυχία έστω και σε ένα μάθημα, δεν θα καταθέσουν εκ νέου δικαιολογητικά. Απαιτείται η υποβολή μόνο σχετικής αίτησης συμμετοχής στις εξετάσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνούν με τα παρακάτω τηλέφωνα:

  1. 1)     Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Ιωαννίνων

               –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26510-87130

            2) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Άρτας

                –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26813-63512

  1. 3)     Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Θεσπρωτίας –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26650-99986 & 99984
  2. 4)     Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Πρέβεζας

                  –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26823-62113& 62112

  1. 5)     Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δ/νση Επαγγελμάτων Υγείας &Πρόνοιας   210-5230406.