Αποφάσεις Περιφερειακού Συμβουλίου

Από   τη   Γραμματεία    του   Περιφερειακού    Συμβουλίου    Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο στη  συνεδρίασή του που συνεχίσθηκε χθες :

 1)       Αποφάσισε,  εκτός ημερήσιας διάταξης, λόγω του επείγοντος του θέματος, την εκτέλεση των κάτωθι έργων:
Α) Αποκατάσταση αντλιοστασίου της υψηλής ζώνης Σκάλας  Φιλιατών, προϋπολογισμού 55.000,00 €  με Φ.Π.Α.
Β) Αποκατάσταση ζημιών στο Α4 αντλιοστάσιο Ροδοτοπίου, προϋπολογισμού   45.000,00 με Φ.Π.Α.
      Για την ταχεία ολοκλήρωσή των παραπάνω έργων, θα υπογραφούν οι απαραίτητες      Προγραμματικές Συμβάσεις με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας ,τους Δήμους κ.λ.π. και θα τηρηθεί η διαδικασία του διαγωνισμού με πρόσκληση περιορισμένου αριθμού εργοληπτών, μέσω των Συλλογικών Οργάνων Ε.Δ.Ε.
2)       Συμπλήρωσε την 2/5/31-1-2011 προηγούμενη απόφασή του, σχετικά με την έγκριση της       πρακτικής άσκησης των τελειόφοιτων τριτοβάθμιας  εκπαίδευσης στις Υπηρεσίες της  Περιφέρειας Ηπείρου, προκειμένου να επιτευχθεί η υλοποίησή της.
3)       Δεν ενέκρινε επιμέρους τροποποιήσεις  του ισχύοντος πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας του που προτάθηκαν.
4)       Μετά από εκτενή συζήτηση για τα θέματα  Υγείας  στην Ήπειρο και προτάσεις για την αναδιάρθρωση και βελτίωση του Χάρτη Υγείας, αποφάσισε την  υποβολή προς το αρμόδιο Υπουργείο των  σχετικών εισηγήσεων και προτάσεων που κατατέθηκαν.

Σε ισχύ ο Πρότυπος Κανονισμός

Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου

Χωρίς αλλαγές θα εφαρμοστεί ο Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, o oποίος  με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει δημοσιευτεί ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιο, στην οποία συζητήθηκε ως θέμα Ημερήσιας Διάταξης, ο Κανονισμός Λειτουργίας του, πρότεινε την ψήφιση επί μέρους τροποποιήσεων που  κατέθεσε  το Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ύστερα από διαβούλευση που είχε γίνει με τους επικεφαλής παρατάξεων.

«Με τους επικεφαλής των παρατάξεων συζητήσαμε και αποφασίσαμε    ορισμένες αλλαγές. Δεν μπορούμε να περιλάβουμε, ως τροποποιήσεις στο κανονισμό, ρυθμίσεις που αντίκειται στο Νόμο. Εμείς ξεκινάμε με τον κανονισμό που υπάρχει και με αυτά που προσέθεσε η Επιτροπή μετά τη διαβούλευση των παρατάξεων. Συνεχίζουμε και αν στην πορεία δημιουργηθεί θέμα, το ξανασυζητάμε», τόνισε ο Περιφερειάρχης, διευκρινίζοντας ότι από την πρόταση που είχε καταθέσει το Προεδρείο γίνονται δεκτές όλες οι αλλαγές, πλην της πρώτης, που ευθέως προσκρούει στη διάταξη του Νόμου για τον «Καλλικράτη» για τις αρμοδιότητες του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 Η πρόταση του Περιφερειάρχη ψηφίστηκε από τους 22 παρόντες συμβούλους της πλειοψηφούσας παράταξης, που ωστόσο δεν καλύπτουν τον απαιτούμενο αριθμό της απόλυτης πλειοψηφίας (26) του συνολικού αριθμού του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Κλείνοντας τη συζήτηση του θέματος ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Πέτσιος, δήλωσε ότι θα εφαρμοστεί ως έχει ο κανονισμός και αν υπάρχουν προβλήματα, αυτά μπορούν να διορθωθούν στο μέλλον.

Στο Υπουργείο Υγείας διαβιβάζονται οι προτάσεις για την αναδιάταξη των μονάδων Υγείας στην Ήπειρο

 Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Υγείας στην Ήπειρο, αλλά και οι προοπτικές που υπάρχουν, αναδείχτηκαν κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δευτέρας 6 Ιουνίου,  στη συζήτηση του θέματος για την αναδιάταξη των Υγειονομικών Μονάδων Υγείας που προωθεί το Υπουργείο Υγείας.  

Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Οδυσσέας Πότσης, στην εισήγησή του, υπογράμμισε ότι στα πλαίσια της σύνθεσης των προτάσεων που επιτάσσουν οι καιροί, στο διάστημα που μεσολάβησε από την διακοπείσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης (1-6-2011) μέχρι και χθες,  επιχειρήθηκε να συνταχθεί μια κοινή πρόταση, που ως διαπαραταξιακή θα είχε μεγαλύτερη ισχύ, κάτι που τελικά δεν επιτεύχθηκε.  

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ραγδαίες εξελίξεις που συμβαίνουν και οι οποίες, όπως είπε,  προκαταλαμβάνουν τις προτάσεις των φορέων.  Ενημέρωσε το Σώμα,  ότι μετά την σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Υγείας, από την Περιφέρεια ξεκίνησε μια επίπονη διαδικασία και έγιναν συζητήσεις ανά περιφερειακή ενότητα, «για να αντληθεί το μήνυμα από τον  τελευταίο φορέα, το φυσικό πρόσωπο έως το συλλογικό φορέα πέριξ της Υγείας, αλλά και του πρώτου και δεύτερου βαθμού της Αυτοδιοίκησης».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, επεσήμανε ότι ζητείται η γνώμη της Περιφέρειας για τις αλλαγές, η οποία όμως, όπως υπογράμμισε,  δεν εκπροσωπείται σε κανένα Δ.Σ. Νοσοκομείου ή Ιδρύματος.   «Ενώ έχει ζητηθεί η πρόταση για την αναδιάταξη των Μονάδων Υγείας, αυτή ουσιαστικά καταργήθηκε από μόνη της, με την ανακοίνωση από το Υπουργείο  της κατασκευής νέου  του Νοσοκομείου  στη Λευκάδα», πρόσθεσε ο κ. Οδ. Πότσης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ανέλυσε διεξοδικά όλες τις προτάσεις που έχουν γίνει ανά περιφερειακή ενότητα, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, το Υπουργείο Υγείας είναι ο μοναδικός φορέας χάραξης και άσκησης πολιτικής Υγείας και ότι οι υγειονομικές περιφέρειες θα συμπίπτουν απόλυτα με τις διοικητικές περιφέρειες: «Και τι είδατε παρακαλώ; Βάλαμε την Κέρκυρα και τη Λευκάδα και με τη λήξη του 2012 θα φτάσουμε και στη Δυτική Μακεδονία. Για αυτή την ενιαία διοίκηση μιλάμε; Αν θέλαμε ενιαία διοίκηση, αυτομάτως θα έπρεπε να οριοθετηθούν διοικητικά όρια της Υγείας σε επίπεδο Περιφέρειας «Καλλικράτη»», τόνισε ο κ. Πότσης. Κλείνοντας τη συζήτηση, είπε ότι από όσα ακούστηκαν δεν διαπίστωσε να υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές, πέραν της επέκτασης του νοσοκομείου Άρτας.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην παρέμβασή του,  τόνισε ότι υπάρχει αίτημα του Υπουργού Υγείας προς τις Περιφέρειες για την κατάθεση απόψεων για τις προτεινόμενες αλλαγές:  

«Είμαστε υποχρεωμένοι τις απόψεις που κατατέθηκαν  να τις διαβιβάσουμε  στο Υπουργείο, μήπως και τυχόν  γίνει   κάτι  διαφορετικό από ότι είχε κάνει το Υπουργείο Παιδείας», συμπλήρωσε.

 

Στη συζήτηση του θέματος έλαβαν το λόγο και τοποθετήθηκαν πολλοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις.