Απόσπασμα από την ομιλία του Δώρη Δήμα υποψήφιου Δήμαρχου Ηγουμενίτσας στην Πέρδικα

laiki

laiki«……  Στην κεντρική πολιτική σκηνή προωθείται η αναμόρφωση πολιτικού σκηνικού για αυτό έχουμε τα  «ποτάμια» και τις «ελιές»

Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με τους συνδυασμούς στις δημοτικές εκλογές. Για αυτό τόσοι συνδυασμοί οι οποίοι δηλώνουν όλοι εκτός από την «Λαϊκή Συσπείρωση»  «ανεξάρτητοι». Έχουμε λοιπόν:

  1. Τον συνδυασμό «Δύναμη Προοπτικής» με επικεφαλής τον Γιάννη Λώλο, πρώην Δήμαρχο Μαργαριτιου εκλεγμένου με την Ν.Δ..Στο ψηφοδέλτιο αυτό συμμετέχουν η συντριπτική πλειοψηφία των εκλεγμένων με την Ν.Δ. δημοτικών συμβούλων στις προηγούμενες εκλογές και 3 από τους εν ενεργεία αντιδημάρχους εκλεγμένους το 2010 με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Αυτός ο συνδυασμός γιατί είναι ανεξάρτητος; Είναι φανερό ότι στηρίζεται από την Ν.Δ. Την ίδια σύνθεση δεν έχει άλλωστε και κεντρικά η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ; Σε τι μπορεί να διαφοροποιηθεί από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική; Τι άλλο μπορεί να προσφέρει στον λαό και στον τόπο εκτός από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής και στον Δήμο;
  2. Συνδυασμός  «Χρώμα στην ζωή» με επικεφαλής τον Θωμά Παππά πρώην πρόεδρο του Δ.Σ. εκλεγμένου με το ΠΑΣΟΚ το  2010.Αυτός το έχει και στο λογότυπο ότι είναι ανεξάρτητος. Το χρώμα όμως που κυριαρχεί είναι το πράσινο αλλά με μπόλικο μπλε. Στον συνδυασμό συμμετέχουν επίσης οι Δ.Σ Σπύρος Κώστας πρώην αντιδήμαρχος από το ΠΑΣΟΚ και Σπύρος Βαλάκος εκλεγμένος  με τον συνδυασμό της Ν.Δ. το 2010. Η διαφορά από τον προηγούμενο συνδυασμό είναι ότι εδώ επικεφαλής είναι ΠΑΣΟΚ και φαίνεται να έχει την στήριξη του επίσημου ΠΑΣΟΚ.
  3. Τον συνδυασμό «Δημοτική Συνεργασία» με επικεφαλής τον Ανδρέα Νταή συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό. Στο ψηφοδέλτιο αυτό συμμετέχουν 2  εν ενεργεία εκλεγμένοι με το ΠΑΣΟΚ αντιδήμαρχοι, ( ό ένας από αυτούς μάλιστα ο Γιάννης Γόγολος ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του2012),ο εκλεγμένος επίσης με το ΠΑΣΟΚ πρόεδρος του Π.Α.Κ.Π.Π.Ο του Δήμου αλλά και μία δημοτική σύμβουλος εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. για να μην αναφέρουμε τι γίνεται παρακάτω στα τοπικά συμβούλια. Έχουμε δηλαδή συνεργασία του κατά δήλωση «αντιμνημονιακού»  Ανδρέα Νταή με αυτούς που ψηφίζουν αλλά και υλοποιούν τις πολιτικές του «μνημονίου» στον Δήμο μας. Τι πολιτική μπορεί να περιμένει κάποιος από μια τέτοια συνεργασία; Αν αυτή η καιροσκοπική συνεργασία δεν λέγεται πολιτικός τυχοδιωκτισμός, τότε ονομάζεται ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο.
  4. Τον συνδυασμό «κίνηση Ενεργός Πολίτης» με επικεφαλής την Δήμητρα Γούλα. Και αυτός τονίζει την ανεξαρτησία του κύρια από τα κόμματα και φτιάχτηκε λίγο πριν τις εκλογές. Ωστόσο και αυτός δεν προέκυψε από «παρθενογένεση». Μικρός ο τόπος και γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά. Άλλωστε στο ψηφοδέλτιο συμμετέχει και πολιτευτής της ΑΝΕΛ, υποψήφιος βουλευτής το 2012.

Πέρα όμως από την κομματική γεωγραφία των συνδυασμών πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα. Οι συνδυασμοί αυτοί δηλώνουν ανεξάρτητοι, από τι είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ.

Από ποιόν; Από ποια πολιτική;

Είναι ανεξάρτητοι από την πολιτική της Ε.Ε. που καθορίζει και την πολιτική των Δήμων;

Οι Δήμοι σήμερα μετά τον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» και τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» αποτελούν ένα από τα γρανάζια του αστικού κράτους. Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους είναι ασφυκτικό καθορισμένο σαφέστατα από τους παραπάνω νόμους.

Ποια είναι η  θέση τους για αυτό ;Πόσο ανεξάρτητοι είναι από αυτή την πολιτική; Τι διάθεση έχουν να αντισταθούν, να συγκρουστούν με αυτή; Προφανώς καμία για αυτό και δεν αναφέρονται σε αυτήν άλλα μιλάνε για καλύτερη διαχείριση, αλληλεγγύη, εθελοντισμό κλπ .

Για αυτό και τους είναι τόσο εύκολο να μεταπηδούν από το ένα ψηφοδέλτιο στο άλλο με σχετική ευκολία μια και δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές.

Για αυτό και μετατρέπουν την εκλογική μάχη σε μάχη προσώπων και όχι πολιτικών. Γιατί θέλουν να κρύψουν την πολιτική τους θέση υπέρ του ΕΥΡΟΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ. Επιδιώκουν με την ψήφο σας σε πρόσωπα ,στον συγγενή, στον γείτονα, στο κολλητό, να υφαρπάξουν την ψήφο για αντιλαϊκές πολιτικές που ξέρουν καλά ότι αποδοκιμάζετε.

Είναι άραγε ανεξάρτητοι από οικονομικά συμφέροντα; Πως θα μπορούσαν αφού υπηρετούν συγκεκριμένη πολιτική;  Να θυμίσουμε ότι με την ψήφο τους στο Δ.Σ. αποφασίστηκαν η μετατροπή του καταφυγίου της Πλαταριάς σε τουριστικό κατά εντολή της ΟΛΗΓ ΑΕ, η παραχώρηση έκτασης στην θέση «Γωνιά» σε ιδιώτες για κατασκευή ανεμογεννητριών η την παραχώρηση εκτάσεων για εξόρυξη μαρμάρων κλπ. Ποιοι από τους εν ενεργεία Δ.Σ. τα καταψήφισαν; Ποιες είναι οι διαφορές τους; Που αυτές φανήκανε στο Δ.Σ. της Ηγουμενίτσας;

Πόσο μετράνε οι διάφορες θέσεις και δεσμεύσεις τους όταν στους συνδυασμούς τους φιγουράρουν άτομα με αντίθετα συμφέροντα; (π.χ. δεξαμενές καυσίμων στην «Γωνιά», τραπεζοκαθίσματα, πεζόδρομος..).

Θα σας μοιράσουν με ιλουστρασιόν χαρτάκια τα προγράμματα τους, το «όραμα» τους για τον Δήμο. Εδώ πρέπει να τους ρωτήσετε συγκεκριμένα όχι τι θα κάνουνε, ΑΛΛΑ ΠΩΣ.

Επιμελώς και κανένας συνδυασμός δεν αναφέρει ότι για το 2014 η κρατική χρηματοδότηση στους δήμους έχει περικοπεί κατά 60%. Άρα με τι χρηματοδότηση θα γίνουν τα όποια έργα; Θα ακούσετε περί οικονομικά αυτοδύναμου Δήμου που δεν θα χρειάζεται κρατικό χρήμα. Ρωτήσετε συγκεκριμένα τι σημαίνει αυτός ό όρος. Γιατί οι εντολές της Ε.Ε. είναι σαφείς και ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»  ακόμα πιο σαφής για το πώς θα προκύψουν οι οικονομικοί πόροι στους Δήμους. Οι πόροι αυτοί μπορούν συμφώνα με τον νόμο να προκύψουν από την Δημοτική φορολογία, από ξεπούλημα δημοτικής περιουσίας, από ΣΔΙΤ, από ιδιωτικοποίηση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, από την μετατροπή του δήμου σε Α.Ε. παροχής υπηρεσιών.

Ρωτήστε τους ΟΛΟΥΣ αυτούς πόσο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ είναι από αυτήν την πολιτική.

Εμείς η «Λαϊκή Συσπείρωση»  δηλώνουμε ανεξάρτητοι από αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική την εκπορευόμενη από την Ε.Ε. κατά εντολή των μονοπωλιακών ομίλων.

Δηλώνουμε ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟΙ στον αγώνα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Δηλώνουμε ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟΙ στον αγώνα ενάντια σε αυτήν την  βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, με σκοπό την ανατροπή της. Ξέρετε ότι μας διακρίνει η  συνέπεια λόγων και έργων

 Γιατί και αυτά τα τέσσερα χρόνια σταθήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα λαϊκά συμφέροντα. Το ΚΚΕ, η “Λαϊκή Συσπείρωση”, τα μέλη και οι φίλοι δεν υποχωρήσαμε μπροστά στις δυσκολίες. Είμαστε η μόνη δύναμη που δεν σου είπε ψέματα. Παλέψαμε και παλεύουμε με συνέπεια για την απόκρουση της βάρβαρης επίθεσης που ζούμε σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Δώσαμε και δίνουμε μάχες στις πύλες των εργοταξίων, στους καταπέλτες των καραβιών, στα μπλόκα των αγροτών, στα σχολεία και το ΤΕΙ, στις εφορίες, στο νοσοκομείο, το ΙΚΑ, τη ΔΕΗ και τον ΟΑΕΔ, για ν’ αποσπάσουμε κατακτήσεις, να σταθούμε αλληλέγγυοι σε συνανθρώπους μας, να ανατρέψουμε συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική και το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

Για αυτό σας ζητάμε και σ’ αυτές τις εκλογές να μας εμπιστευτείτε.

Σας καλούμε να ενισχύετε τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στο Δήμο Ηγουμενίτσας και στην Περιφέρεια, να δυναμώσει παντού το ΚΚΕ για να ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, στην περιφέρεια ,στο ΕΥΡΟΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ και παντού, απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, την πολιτική της Ε.Ε. έτσι όπως εκφράζεται εκεί και σε κάθε πλευρά της ζωής. Για να αποτελέσουμε ισχυρή λαϊκή- εργατική αντιπολίτευση σε όλους αυτούς.»

                                                                 Ηγουμενίτσα 03/05/2012