Από Αλεξανδρούπολη ξεκινάνε οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών…

limani-igoumenitsa

Τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, εντός των επόμενων 24ωρων, ανακοίνωσε σήμερα από την Αλεξανδρούπολη ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος, ο οποίος προανήγγειλε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν “πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις που θ’ αναδείξουν τη διασύνδεση του λιμανιού, τόσο στο σιδηροδρομικό κομμάτι, όσο και τη διασύνδεση του λιμανιού με την Εγνατία Οδό”, στοιχεία που όπως είπε, θα προσδώσουν ένα σημαντικό βάρος και προοπτική στον Οργανισμό της Αλεξανδρούπολης.

Όπως είναι γνωστό, ανάμεσα στα δέκα περιφερειακά λιμάνια που ιδιωτικοποιούνται περιλαμβάνεται κι αυτό της Ηγουμενίτσας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης που είχε με τη διοίκηση του ΟΛΑ, ολοκληρώνοντας την τριήμερη περιοδεία του στα περιφερειακά λιμάνια, ο κ. Ξενόφος τόνισε για ακόμη μία φορά τη δυναμική και τις προοπτικές της πόλης και του λιμένα λέγοντας χαρακτηριστικά πως “η Αλεξανδρούπολη έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο και λόγω της προοπτικής ανάπτυξης που έχει το λιμάνι, με πολύ μεγάλες υποδομές και φυσικά και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, που προσδίδει στο λιμάνι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο. Ένας ρόλος ο οποίος ενισχύεται περαιτέρω και με πρωτοβουλίες παράλληλες που έχουμε τόσο από την πλευρά του Ταμείου, όσο και από ιδιωτικούς φορείς…”, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στην ενέργεια και ειδικότερα στην απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, έναρξης του διαγωνισμού για την αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης αερίου στην Καβάλα και την πρωτοβουλία κατασκευής πλατφόρμας FSRU, ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

“Άρα συνδυαστικά το ενεργειακό αποτύπωμα, οι ενεργειακές πρωτοβουλίες, μαζί με τις υποδομές του λιμανιού, προσδίδουν στο λιμάνι ένα σημαντικό ρόλο και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προσελκύσει κι ένα σημαντικό ενδιαφέρον στο διαγωνισμό ο οποίος πολύ σύντομα θ’ ανακοινωθεί”.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα και τα στάδια ολοκλήρωσης του διαγωνισμού υπάρχουν δύο φάσεις (market test) και ένα τελικό στάδιο.

Μετά την πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος, η οποία εκτιμάται ότι θα βγει στον αέρα την ερχόμενη Δευτέρα, ξεκινάει άμεσα η πρώτη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους επενδυτές, με τη διαδικασία των μη δεσμευτικών προσφορών. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2020.

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές, γίνεται ο έλεγχος των υποψηφίων σχημάτων από το ΤΑΙΠΕΔ και προκύπτει το τελικό σχήμα. Μεταξύ των δύο φάσεων, υπάρχει η δυνατότητα εμπλουτισμού του εταιρικού σχήματος, π.χ. με έναν νέο port operator, προκειμένου αυτό να ενισχυθεί, ενώ σε καμία περίπτωση οι επενδυτές δεν μπορούν να προχωρήσουν σε κοινοπραξία, αφ’ ης στιγμής έχουν ήδη λάβει ξεχωριστά μέρος στον διαγωνισμό.

Ακολουθεί ένα ακόμη στάδιο, το τελευταίο, με σημαντική γραφειοκρατία και κατά το οποίο έχουμε πλέον το σχήμα το οποίο προκρίνεται. Αυτό θα πρέπει να περάσει από ελεγκτικό συνέδριο και ίσως χρειαστεί και κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή. Καλώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου, ίσως εντός του καλοκαιριού του 2021 θα έχουμε νέο στρατηγικό επενδυτή, νέο πλειοψηφών μέτοχο, ο οποίος θα είναι και ο port operator του λιμένα, στον οποίο λιμένα, το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 33% των μετοχών, με τον πλειοψηφούντα μέτοχο να έχει το εκτελεστικό και το επιχειρησιακό κομμάτ”.