Αρχείο

Συνέντευξη με τον κ.Ερρίκο Μητσιώνη

2010-07-30 20:43:59

 

Συνέντευξη με τον κ.Ερρίκο Μητσιώνη , Δικηγόρο , Νομικό Σύμβουλο της Αυτοδιοίκησης στο Νομό Θεσπρωτίας .

 

——————————————————————————————————

 

Ο Καλλικράτης μας δίνει την ευκαιρία για αλλαγές εκ βάθρων σε μια χώρα που πορεύεται χωρίς πυξίδα

 

Ο Έρρικος Μητσιώνης, δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της ΤΕΔΚ Θεσπρωτίας είναι ένας από τους υποψήφιους για την Δημαρχεία στον Καλλικρατικό Δήμο Παραμυθιάς. Σήμερα όμως μας μιλάει με την ιδιότητα ενός πολιτικά συνειδητοποιημένου πολίτη με χρόνια επαγγελματική θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση τοποθετείται και παίρνει θέση όχι μόνο για το νέο αυτοδιοικητικό τοπίο, αλλά για την γενικότερη πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας προχωρώντας σε διαπιστώσεις και προτάσεις που αφορούν το σύνολο του πολιτικού σκηνικού όπως αυτό παρατηρείται σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 1η : Καλλικράτης προς των πυλών, τι θα αλλάξει πλέον στο αυτοδιοικητικό τοπίο με τον Καλλικράτη;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το Πρόγραμμα “Καλλικράτης” αποτελεί πλέον Νόμο του Κράτους . Δικαιώνονται πλέον οι πολυετείς διεκδικητικοί αγώνες ( διακομματικά ) όλων των συλλογικών οργάνων αυτοδιοίκησης της χώρας που ζητούσαν τομές στο πολιτικοδιοικητικό σύστημα του Κράτους και στους θεσμούς της τοπικής δημοκρατίας . Με το πρόγραμμα “Καλλικράτης ” το αυτοδιοικητικό τοπίο αλλάζει εκ βάθρων , αφού δικαιώνονται κυρίως οι προσδοκίες της κοινωνίας των Πολιτών για υπηρεσίες ποιότητας στο πλησιέστερο στον Πολίτη επίπεδο , για περιορισμό της γραφειοκρατίας , για καθιέρωση ουσιαστικών θεσμών και διαδικασιών διαφάνειας , λειτουργικού ελέγχου και συστηματικής αξιολόγησης του τρόπου διαχείρισης και αξιοποίησης των εθνικών και των Ευρωπαικών – Κοινοτικών πόρων. Με τον “Καλλικράτη” οι νέες Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και οι νέοι Δήμοι αναδεικνύονται σε ουσιαστικά κέντρα αναπτυξιακών παρεμβάσεων . Το πλήθος των μεταβιβαζόμενων αρμοδιοτήτων και συνοδευτικών πόρων ενισχύουν την αρχή της εγγύτητας και κατοχυρώνουν τον αποφασιστικό χαρακτήρα των τοπικών και περιφερειακών αρχών και την αποκεντρωμένη λειτουργία τους , ανοίγοντας μια νέα εποχή για την πολιτική και τη διοικητική οργάνωση της χώρας. Εισάγονται νέοι ουσιαστικοί θεσμοί διαβούλευσης και συμμετοχής του Πολίτη και εμπεδώνεται ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και των τοπικών αρχών . Καθιερώνεται για πρώτη φορά πολιτική και επιχειρηματική διαμεσολάβηση σε τοπικό επίπεδο με την ανάπτυξη νέων μορφών παροχής διοικητικού έργου στην εργασία , στην παραγωγή και στο σπίτι. Με τον ” Καλλικράτη ” το αυτοδιοικητικό τοπίο της χώρας αλλάζει ριζικά στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός σύγχρονου , αποτελεσματικού και αποκεντρωμένου κράτους με αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του λαού και της χώρας.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 2η : Οι εκλογές μας δίνουν την ευκαιρία να ανανεώσουμε το πολιτικό προσωπικό σε κεντρικό επίπεδο και περιφερειακό επίπεδο. Τι αέρα θεωρείται μας φέρνουν αυτές οι εκλογές και ποια η δική σας εκτίμηση;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Η εκλογική διαδικασία είτε σε τοπικό είτε σε Περιφερειακό , είτε σε Κεντρικό Πολιτικό επίπεδο αποτελεί κορυφαία λειτουργία της Δημοκρατίας μας και δίνει την δυνατότητα στον λαό ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ και ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ . Στη σημερινή δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά συγκυρία η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών ξεπέρασε τα όρια και αυτής ακόμη της υπερβολής και φυσικά απόλυτα δικαιολογημένα λόγω της οικονομικής , κοινωνικής και αξιακής κρίσης που βιώνει καθημερινά ο Έλληνας πολίτης κάθε διαστρωμάτωσης και τάξης , για την οποία σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται οι Πολιτικοί όλων των αποχρώσεων που είχαν διαχρονικά την ευθύνη στη διακυβέρνηση της χώρας. Είμαι αισιόδοξος ότι η Πολιτική που ακολουθείται στην οικονομία αποδίδει και θα αποδώσει και στο ορατό μέλλον τα αποτελέσματα για την έξοδο από την κρίση. Όμως σήμερα που είμαστε στο μάτι του κυκλώνα καθίσταται σαφές ότι στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου αλλά και στις Εθνικές εκλογές όποτε και εάν γίνουν , θα υπάρξει αντίδραση σε υποψηφιότητες που κουβαλούν βαρίδια του παλαιοκομματικού παρελθόντος και έχουν φθαρεί λόγω της πολύχρονης διαχείρισης με τα κοινά η έχουν δείξει δείγματα επιρρέπειας στη διαφθορά , στην αδιαφάνεια , στην αμετροέπεια και σε καταχρηστικές συμπεριφορές . Η ανανέωση του Πολιτικού προσωπικού – η οποία σημειωτέον δεν είναι κατ ανάγκη πάντα ηλικιακή – πάντοτε υπήρξε το ζητούμενο σε κάθε εκλογική διαδικασία και πάντοτε αποτελούσε αναγκαιότητα , ειδικά δε σήμερα μέσα στην κρίση , αποτελεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για να εμπιστευθούν – με επιφυλάξεις πάντα – οι πολίτες τους πολιτικούς η τους υποψήφιους πολιτικούς . Σε κάθε περίπτωση όμως το ζητούμενο είναι ότι η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού θα φέρνει πάντα φρέσκες ιδέες , νέα οράματα , θα διασφαλίζει καλύτερα και αποτελεσματικότερα την αναπτυξιακή προοπτική κάθε τοπικής κοινωνίας ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ κάθε μεταρρυθμιστικής προσπάθειας – όπως αυτή του Καλλικράτη – και στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως της πιο πλησιέστερης προς τον Πολίτη τοπικής εξουσίας .

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3η : Ως συνήθως τα τελευταία χρόνια στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει πλήθος προτάσεων για τους υποψήφιους Δημάρχους . Ποια διεργασία οφείλει να δρομολογήσει το κίνημα ώστε να συγκεραστούν τάσεις και απόψεις ;;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το ΠΑ.ΣΟ.Κ ως κίνημα λαού και όχι απλά ως ένα ακόμη κόμμα της Αστικής Δημοκρατίας μας , έχει την ιδιαιτερότητα σε σχέση με τους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς των κομμάτων από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά του Πολιτικού συστήματος , να αντλεί την νομιμοποίησή του από τον λαό ως έκφραση ενός πλειοψηφικού ρεύματος της κοινωνίας των Πολιτών που διαχρονικά αρνείται να υποταχθεί στα στεγανά των κομμάτων εξουσίας , η του αριστερίστικου ακτιβισμού η του δογματικού αριστερισμού και δίνει πάντα τον αέρα της εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ όταν διαβλέπει ότι μπορεί το Κίνημα να εκφράσει τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις του και να κάνει την υπέρβαση στο τρόπο άσκησης της εξουσίας , με μορφές συμμετοχικής δημοκρατίας και με ανάταση της αναπτυξιακής διαδικασίας στο τόπο μας .

 

Σε αιτιώδη συνάφεια με την παραπάνω αναφερόμενη νομιμοποίηση του ΠΑΣΟΚ από τα λαϊκά στρώματα , βρίσκεται και ο βαθμός κατάκτησης της εσωκομματικής δημοκρατίας με την έννοια ότι όσες φορές το ΠΑΣΟΚ αποκόπηκε κατά την διάρκεια των Κυβερνητικών θητειών του από τα λαϊκά στρώματα τόσο μειώθηκε αντίστοιχα και η νομιμοποίησή του από τη βάση και κατ επέκταση και η έκταση και το βάθος της εσωκομματικής του δημοκρατίας .

 

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχοντας επανασυνδεθεί εν μέρει και παρά την τρέχουσα οικονομική κρίση , με τα λαϊκά στρώματα , βιώνει παράλληλα και μία άνθηση των εσωκομματικών του δημοκρατικών διαδικασιών που μεταφράζεται σε σημαντική εκδήλωση ενδιαφέροντος πολλών και ” νέων” υποψηφίων για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές της 7ης του Νοέμβρη και την επιθυμία όλων , τόσο σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικών διαδικασιών , όσο και σε επίπεδο Νομαρχιακών Επιτροπών του Κινήματος , να μην περιοριστεί η αξιολόγηση και τελική επιλογή των υποψηφίων Δημάρχων , αντιπεριφερειαρχών κλπ στα στενά κομματικά στεγανά και τα παρασκήνια των οργάνων του κόμματος αλλά να επικεντρωθεί κατά περίπτωση σε διαφανείς και απολύτως διασφαλισμένες καταμετρήσεις της κοινής γνώμης ( Δημοσκοπήσεις ) η ακόμη καλύτερα και με προσφυγή σε ανοιχτές εκλογικές διαδικασίες από την βάση των μελών και των φίλων του κινήματος σε αναλογία και αντιστοίχηση με την πρωτόγνωρη διαδικασία εκλογής του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση.

 

Συμπερασματικά θεωρώ ότι οι πολλές υποψηφιότητες και κυρίως οι πολλές νέες υποψηφιότητες και οι πολλές τάσεις και απόψεις που είναι λογικό να εκφράζονται μέσα από αυτές , είναι δείγμα πολιτικής υγείας και Δημοκρατίας στο ΠΑΣΟΚ και κατά την άποψή μου όσο λιγότερο παρέμβουν τα κεντρικά κομματικά όργανα στις διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής και όσο περισσότερο εμπιστευθούμε το πολιτικό αισθητήριο των μελών και των φίλων του κινήματος δηλαδή της βάσης μας τόσο περισσότερο θα βγούμε ενωμένοι υποψήφιοι και πολίτες αλλά θα βγούμε και ενισχυμένοι όλοι μας στο μετερίζι των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών που έρχονται.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4η : Το πολιτικό τοπίο στη χώρα μας είναι ρευστό, τα προβλήματα και η παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας βαθιά ριζωμένη πως εκτιμάται εσείς το πολιτικό σκηνικό στην κεντρική πολιτική σκηνή και με ποιο τρόπο θα καταφέρουμε τελικά να δούμε φως στο βάθος του τούνελ…;;;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης και οι συνένοχοι Ευρωπαίοι Εταίροι μας , ενώ γνώριζαν ότι το Ελληνικό Οικονομικό Θαύμα της ΟΝΕ και των Ολυμπιακών αγώνων ήταν εικονικό και πλασματικό και ότι η ανάπτυξη και η ευημερία του Έλληνα στηρίζονταν σε ξύλινα πόδια δηλαδή στον υπέρμετρο και ασύστολο δανεισμό , δεν είχαν την Πολιτική βούληση και το θάρρος να πούν στον Ελληνικό λαό την αλήθεια ότι δηλαδή την πρόσκαιρη ευημερία θα την πληρώσουμε εμείς και τα παιδιά μας , εάν δεν αλλάξει το Πολιτικό σκηνικό και δεν παρθούν ριζοσπαστικά μέτρα και δεν γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις . Θέλησαν δηλαδή οι πολιτικοί μας όλα αυτά τα χρόνια να φτιάξουν ομελέτα χωρίς να σπάσουν αυγά και τελικά ήρθε η στιγμή και τα αυγά να σπάσουν αλλά και η ομελέτα να καεί . Πιστεύω ότι η σημερινή οικονομική κρίση θα ξεπεραστεί σε μια 5ετία από σήμερα εάν ακολουθήσουμε κατά γράμμα τόσο το Πρόγραμμα Σταθερότητας όσο και το Μνημόνιο της τρόικας , θεωρώ όμως ότι θα γίνει σίγουρα το 2013 επαναδιαπραγμάτευση του Δημόσιου χρέους (χρονική επιμήκυνση αποπληρωμής χρέους ) μέσα από μια ελεγχόμενη και “σιωπηρή” χρεωκοπία . Το πρόβλημα είναι ότι κανείς σήμερα δεν μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική στον Έλληνα. Ο λαός πορεύεται χωρίς πυξίδα για το αύριο και δεν ξέρει τι τον περιμένει . Διαβλέπω ότι η μόνη ελπίδα που εχει ο κόσμος σήμερα είναι ο Πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου και σε αυτόν αποκλειστικά και στις άοκνες προσπάθειές του στηρίζει ελπίδα για ανάκαμψη και προκοπή, πουθενά αλλού . Νομίζω – εάν μπορώ να κάνω μία πρόβλεψη – ότι το πολιτικό σκηνικό θα διεμβολιστεί από την δημιουργία μικρών κομμάτων που θα προέλθουν από την διάσπαση μεγαλύτερων σχηματισμών της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς και το πολιτικό σκηνικό της ερχόμενης δεκαετίας θα χαρακτηριστεί από πολυκομματικές κυβερνήσεις συνεργασίας. Πιστεύω ότι ο δικομματισμός της τελευταίας 30ετίας από εδώ και στο εξής πνέει πλέον τα λοίσθια. Ο Γιώργος Παπανδρέου και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα χρεωθούν το πολιτικό κόστος της βόμβας της οικονομικής κρίσης που έσκασε στα χέρια τους αλλά και θα πιστωθούν με επιτυχία το τίμημα της μόνης πραγματικής και αποφασιστικής πολιτικής διεξόδου της χώρας από την οικονομική και κοινωνική κρίση που την μαστίζει και μάλιστα συντομότερα από ότι υπολογιζόταν μέχρι σήμερα . Το ισοζύγιο και το που θα κλείνει περισσότερο η πλάστιγγα θα κρίνουν και τον χρόνο παραμονής τους στην εξουσία.

 

Κύριε Μητσιώνη σας ευχαριστούμε

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εγώ σας ευχαριστώ

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοναδικές Εκκλησιάζουσες

2010-07-30 20:40:30

 

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Γρ. Αθανασίου

 

Όταν υπάρχει διάθεση για πολιτισμό και στόχους που θέλουν να βάλουν το θέατρο στη ζωή των παιδιών, ως βασικό εφόδιο παιδείας, τότε το αποτέλεσμα είναι μάλλον θεαματικό.

 

Έτσι μόνο περήφανοι μπορούν να είναι ο Πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Παραμυθιάς Κυριάκος Τσόδουλος και το Δ.Σ για το αποτέλεσμα που έχει κατορθώσει αυτή η θεατρική ομάδα των μικρών και απαράμιλλών ηθοποιών της παιδικής θεατρικής ομάδας του συλλόγου.

 

Υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση και θεατρική διδασκαλία του Θωμά Λιώλιου, τις χορογραφίες της Ελένης Ντέτσικα και τη μουσική επένδυση του Βασίλη Δόση και τέλος τις εξαιρετικές ερμηνείες των μικρών ηθοποιών που κέρδισαν τις εντυπώσεις, έπαιξαν και ταξίδεψαν το κοινό στον κόσμο της παιδικής ψυχής και της μυθοπλασίας με την αθωότητα και την πειθώ του παιδιού που όλοι γνωρίζουμε και κουβαλάμε μέσα μας, το αποτέλεσμα ήταν άριστο και απολύτως αρεστό κερδίζοντας επάξια το όλο ενθουσιασμό χειροκρότημα του κοινού.

 

 

 

 

 

 

Θεατρικές παραγωγές άλλου τύπου από το Θεατρικό &

2010-07-30 20:38:09

 

Η γοητευτική εφηβεία μιας …τελετής…

 

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Γρ. Αθανασίου

 

Το Θέατρο είναι εργαστήρι ψυχής, εκεί δοκιμάζεσαι σε συναισθήματα εξωτερικεύοντας τα σε λόγο και κίνηση επί σκηνής….

 

Ακόμα και να το θέμα του έργου βαραίνει είναι τέχνη να το κάνεις αρεστό στο κοινό και να παίξεις με την ιδέα…

 

Εκεί που ο θάνατος και ζωή σμίγουν παλιές γνώριμες σε μια …τελετή…

 

Σε μια τελετή ….ματαιοτήτων….που θέλουν να κρύψουν μια τον πόνο και μια την υποκρισία….

 

Με τέτοια προσέγγιση ανέβηκε η μονόπρακτη κωμωδία του Παύλου Μάτεση «Η τελετή» σε διδασκαλία – σκηνοθεσία Φωτεινής Χριστάκη στον θεατρικό χώρο του εργαστηρίου.

 

Σε μια τελετή…θεατρική…με τις νεαρές ηθοποιούς του εργαστηρίου να καταφέρνουν με μαεστρία να δώσουν στοιχεία του ανθρώπινου παραλόγου και διακριτικής σάτιρας με τις ερμηνευτικές τους προσεγγίσεις…

 

Έτσι μια …τελετή φέρνει ανθρώπου κοντά αποκαλύπτει αδυναμίες…αλλά και δυναμικές…μα η καλύτερη δυναμική που ανακαλύψαμε είναι ότι το θέατρο σε αυτή την πόλη ριζώνει σε πολλές εκδοχές και επίπεδα και διαμορφώνει μια νέα αντίληψη στην εγχώρια παραγωγή πολιτισμού.

 

Έπαιξαν οι ηθοποιοί:

 

Μαιτρ: Φωτεινή Τούση

 

Μαρία: Αλεξάνδρα Πανταζή

 

Μαίρη: Χριστίνα Αθανασίου

 

Χρυσάνθη: Ναταλία Κυριάκη

 

Όλγα: Κατερίνα Μπόλωση

 

Ελένη: Αναστασία Γεωργίου

 

Κική: Εύη Κάτσιου

 

Αντιγόνη: Ιωάννα Πάσχου

 

Οδέττη: Κλάουντια Ντούνη

 

Διδασκαλία – Σκηνοθεσία: Φωτεινή Χριστάκη

 

 

 

 

 

 

 

 

Από το γραφείο διοργάνωσης εκδηλώσεων Ε&Ε

2010-07-30 20:36:07

 

Συνέντευξη: Η Ελευθερία Πλιάτσικα και η Ειρήνη Λάγκαρη μιλούν στον Βαγγέλη Αθανασίου για τις διαφυγές μας στον κόσμο του παιδιού αλλά και για το πλαίσιο δράσεων της Ε & Ε…

 

 

 

 

 

Φαίνεται πως το γραφείο διοργάνωσης εκδηλώσεων Ε & Ε ήρθε για τα καλά να ταράξει τα ήρεμα και στάσιμα νερά σε ότι αφορά την ποικιλία των δραστηριοτήτων μας στη Θεσπρωτία.

 

Έτσι για άλλη μια φορά προσφέρουν τόσο τη λύση όσο και τη δυνατότητα απόδρασης σε μικρούς και μεγάλους με τρόπο δημιουργικό και ουσιαστικό βάζοντας τη φαντασία τους εν δράσει.

 

Έτσι και με ευκαιρία το νέο Event των Ε& Ε μιλήσαμε μαζί τους , τις κυρίες του γραφείου Ελευθερία Πλιάτσικα και Ειρήνη Λάγκαρη, τόσο για τις επιμέρους δραστηριότητες της συγκεκριμένης εκδήλωσης όσο και για το γενικότερο πλαίσιο των δράσεων που προσφέρουν και αναπτύσσουν.

 

 

 

Ερ. Μια νέα δράση δρομολογείται στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στο παλαιό λιμάνι στις 4 Αυγούστου από την Ε & Ε. Πείτε μας λίγα λόγια για το σκεπτικό της όλης εκδήλωσης

 

 

 

Ε&Ε: Το σκεπτικό μας βασίζεται στο ότι αυτή η πόλη δεν διαθέτει διαφυγές για τα παιδιά, δεν αναπτύσσονται τέτοιες δραστηριότητες που να τα βοηθούν ν’ αλλάξουν παραστάσεις να ξεφύγουν από τα στενά όρια του σπιτιού αλλά και της μονοτονίας που αντιμετωπίζουν ακριβώς λόγω της έλλειψης των συγκεκριμένων χώρων.

 

Σκεφτήκαμε λοιπόν έστω για λίγες ώρες να προσφέρουμε μια εναλλακτική λύση που θα ενέχει αυτή την έννοια της απόδρασης αλλά και του δημιουργικού παιχνιδιού ώστε τα παιδιά μας να νιώσουν διαφορετικά να νιώσουν χαρούμενα. Παράλληλα και οι γονείς θα ξεφύγουν για λίγο από το άγχος της επίβλεψης αλλά και από τη στενοχώρια να βρεθεί ένας τρόπος το παιδί τους να φύγει από στάσιμες συνήθειες της καθημερινότητας.

 

 

 

Ερ. Μιλάμε για πλούσιες δραστηριότητες ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά

 

 

 

Ε&Ε: Ναι ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Καταρχήν μέσα στο παλαιό λιμάνι θα υπάρχει ένας χώρος ασφαλής για τα παιδιά που θα τους δίνει ελευθερία κινήσεων. Σε αυτό τον χώρο που εμείς θα διαμορφώσουμε έτσι ώστε είναι ελκυστικός και φιλικός στα παιδιά και τους γονείς θα αναπτύξουμε ποικιλία δράσεων που θα θυμούνται θετικά και θα αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία γι’ αυτά.

 

Έτσι θα έχουμε αθλητικό τραμπολίνο, μεγάλα φουσκωτά με τσουλήθρες, τοξοβολία και δημιουργικά εργαστήρια.

 

Όπως καταλαβαίνετε από το παραπάνω όλα θα είναι μια γλυκιά γιορτή γεμάτη ενέργεια και χαρά και κάθε παιδί μπορεί να ασχοληθεί με το σύνολο των προσφερόμενων δράσεων.

 

Θέλουμε να σταθούμε λίγο παραπάνω στα δημιουργικά εργαστήρια που θα είναι εργαστήρια κοσμημάτων, ζωγραφικής σε μακό μπλουζάκια και ζωγραφικής σε γλαστράκια, έτσι κάθε παιδί θα έχει το αποτέλεσμα της προσπάθειας του δικό του, θα το πάρει σπίτι του, θα το δείξει στους φίλους του και ίσως αυτό σταθεί μια καλή αφετηρία δημιουργικότητας στη ζωή τους.

 

Γι’ αυτό σας περιμένουμε όλου για να περάσουμε ζωντανές στιγμές σαν παιδιά και εμείς.

 

 

 

Ερ. Ωραία όλα αυτά, ποιο είναι όμως το γενικότερο πλαίσιο των δράσεων της Ε&Ε;

 

 

 

Ε&Ε: Εμείς ως γραφείο διοργάνωσης εκδηλώσεων προσφέρουμε λύσεις ουσιαστικές και ποιοτικές σε ένα συνολικό πλαίσιο δραστηριοτήτων. Είτε πρόκειται για γάμο, η βάπτιση, η τα εγκαίνια μιας επιχείρησης, ένα πολιτιστικό γεγονός, συνέδριο ή ακόμη και πολιτική εκδήλωση, το γραφείο μας διαθέτει πληθώρα λύσεων για την επιτυχία της εκδήλωσης απαλάσσοντας τους φορείς και τους ενδιαφερόμενους από επίπονες και χρονοβόρες διαδικασίες.

 

Γι’ αυτό και πάντα καλούμε τους φίλους επαγγελματίες, τους φορείς αλλά και τις επιχειρήσεις να μας καλέσουν και εμείς θα αναζητήσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις για τις δράσεις που θέλουν να διοργανώσουν.

 

 

 

Κυρίες μου σας ευχαριστούμε

 

 

 

Εμείς σας ευχαριστούμε και να ευχηθούμε σε όλους καλό καλοκαίρι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έργα πολιτισμού 3,6εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ

2010-07-27 09:39:35

 

Την ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου υπέγραψε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, με την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ. Έτσι με τα έργα που θα ξεκινήσουν αρχαιολογικοί χώροι αναδεικνύονται και γίνονται προσβάσιμοι και επισκέψιμοι για το κοινό.

 

Πρόκειται για την:

 

• «Ανάδειξη-Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων αρχαίας Αμβρακίας: Δυτική Νεκρόπολη – Ναός Απόλλωνα – Μικρό Θέατρο»,

 

• «Ανάδειξη κάτω πόλης Γιτάνων Θεσπρωτίας»,

 

• «Βελτίωση του δρόμου πρόσβασης & επέκταση δικτύου διαδρομών επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου Κασσώπης» συνολικού προϋπολογισμού 3,6εκατ. ευρώ.

 

Υπενθυμίζεται, πως και τα τρία έργα είχαν προταθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και είχαν συμφωνηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τη Διαχειριστική Αρχή.

 

Η χρηματοδότηση των πράξεων γίνεται από τον Άξονα Προτεραιότητας 6 «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου» και τον κωδικό θεματικής προτεραιότητας 58 «Προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς», του Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013».

 

«Η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του ΕΣΠΑ στην Ήπειρο γίνεται συνεχώς πράξη. Με τα τρία αυτά έργα διαθέτουμε 3,6 εκατ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια για τη βιώσιμη ανάπτυξη του πολιτισμού και τη σύνδεσή του με την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών και την τοπική οικονομία. Στόχος μας είναι επίσης η ενίσχυση των βασικών υποδομών και η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς», τονίζει η Γενική Γραμματέας.

 

Το έργο για την «Ανάδειξη-Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων αρχαίας Αμβρακίας: Δυτική Νεκρόπολη-Ναός Απόλλωνα-Μικρό Θέατρο» προϋπολογισμού 2.000.000,00 ευρώ προβλέπει την υλοποίηση έργων έρευνας, ανάδειξης και ανάπλασης στα σημαντικότερα ορατά μνημεία της Αμβρακίας, της αρχαίας πόλης που βρίσκεται θαμμένη κάτω από τη σημερινή Άρτα. Συγκεκριμένα : σε τμήμα της δυτικής νεκρόπολης κατά μήκος μνημειακής λεωφόρου, η οποία ξεκινούσε από τη νότια πύλη του τείχους και οδηγούσε στο επίνειο της πόλης Άμβρακο, το Μικρό Θέατρο, το μικρότερο από τα αρχαία ελληνικά θέατρα που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα, και τoν ναό -ύστερων αρχαϊκών χρόνων- του Πύθιου Απόλλωνα, προστάτη θεού της Αμβρακίας. Το έργο θα υλοποιηθεί από τη ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.

 

Το έργο για την «Ανάδειξη κάτω πόλης Γιτάνων Θεσπρωτίας» προϋπολογισμού 1.000.000,00 ευρώ επικεντρώνεται στη διερεύνηση και ανάδειξη της περιοχής που εκτίνεται στα νότια και νοτιοανατολικά της Αγοράς (δυτικό τμήμα «Κάτω πόλης»), και με την ολοκλήρωσή του θα καταστεί επισκέψιμο και θα αποδοθεί στο κοινό ένα σημαντικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου των Γιτάνων, το οποίο δεν ήταν μέχρι σήμερα προσβάσιμο. Το έργο θα υλοποιηθεί από τη ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Νομού Θεσπρωτίας.

 

Τέλος με το έργο «Βελτίωση δρόμου πρόσβασης & επέκταση δικτύου διαδρομών επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου Κασσώπης» προϋπολογισμού 600.000 ευρώ προτείνεται η βελτίωση του δρόμου πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο, η επέκταση των υφιστάμενων διαδρομών και η διαμόρφωση νέων που θα χρησιμοποιούν το αρχαίο οδικό δίκτυο. Έτσι Θα γίνει επισκέψιμο ένα ακόμη μέρος του αρχαιολογικού χώρου της Κασσώπης, στην Πρέβεζα. Το έργο θα υλοποιηθεί από τη ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.

 

Να σημειωθεί, πως τα τρία παραπάνω έργα έρχονται να προστεθούν στα έργα διάσωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων συνολικού προϋπολογισμού 1,6εκατ. ευρώ την ένταξη των οποίων είχε εγκρίνει η Γενική Γραμματέας στις αρχές Ιουλίου με στόχο την ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας της Ηπείρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χρήστος Κατσούρας:

2010-07-27 09:29:46

 

Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, η κοινωνία στη χώρα μας έχει υποστεί πολλαπλά σοκ τους τελευταίους μήνες. Ζούμε μία περίοδο σύγχυσης όπου η έκφραση κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και εκρήξεων θα εντατικοποιηθεί. Όμως ιστορικά η οικονομική ανισότητα και η πολιτική πόλωση πάνε μαζί. Και αυτό δεν θα αργήσει να φανεί και στην ελληνική πολιτική σκηνή. Στον όποιο δημόσιο χώρο επικρατήσει – ελπίζω μη αυθαίρετο – τα ζητήματα των ανισοτήτων θα είναι πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.

 

Δυστυχώς σήμερα, ακόμα και στην Ευρώπη, στρεβλώσεις, υπεραπλουστεύσεις κι ένας συντηρητισμός, που επικρατεί, οδηγούν τελευταία σε περιορισμό ακόμα και μικρής δυνατότητας οικονομικής αναδιανομής, ενώ όλο και περισσότεροι στην πορεία του χρόνου υποστηρίζουν ότι ο όρος «ισότητα» θα πρέπει να συνδεθεί με τις παρεχόμενες ευκαιρίες και υπηρεσίες στη γνώση, την αγορά εργασίας και την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Αυτός ο στόχος των ίσων ευκαιριών σήμερα δεν είναι καθήκον μόνο κάθε προοδευτικού. Είναι και ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας, αν θέλει να περάσει στην επόμενη φάση, την μετά την κρίση, χωρίς την εξαθλίωση στρωμάτων, αλλά και χωρίς τη συσσώρευση της οργής των μη προνομιούχων, που όλοι ότι άμεσα θα μεγαλώσουν αριθμητικά. Οι πραγματικά φτωχοί δεν κινδυνεύουν από χρεοκοπία, αφού δεν έχουν πλέον τίποτα να χάσουν. Έχουν όμως την ανάγκη να νιώσουν ότι δεν εμπαίζονται και ότι δεν υποθηκεύεται το μέλλον των παιδιών τους.

 

Στις μη ομαλές συνθήκες του σήμερα η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με κύριο χαρακτηριστικό την προσπάθεια για μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση υπηρεσιών. Σ’ αυτό το συμβόλαιο η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο. Γνωρίζουμε όλοι αυτό που υπάρχει σήμερα και αυτό που χαρακτηρίζεται από διάφορες εκθέσεις, όπως από τον ΟΟΣΑ, ότι πλέον είναι ένα σύστημα γραφειοκρατικό, πολύπλοκο, σπάταλο, υπερσυγκεντρωτικό, άδικο, αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο. Η κατάσταση είναι σοβαρή τόσο από την ιατρική όσο και από την οικονομική σκοπιά. Αν προσθέσουμε και την κατάσταση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, την ενδονοσοκομειακή εκπαίδευση, τον τρόπο έναρξης της ειδικότητας στους γιατρούς, την ταλαιπωρία του κόσμου, τη διαφθορά και την έλλειψη συχνά σωστής σχέσης γιατρού και ασθενούς, έχουμε μία εικόνα του σημερινού συστήματος.

 

 

 

Τι πρέπει να γίνει σήμερα, κατά τη γνώμη μου; Το πρώτο σημαντικό βήμα νομίζω ότι είναι να καταλάβουμε ότι η βελτίωση του ίδιου του συστήματος είναι ένα εθνικό ζήτημα. Είναι ζήτημα κοινωνικής συνοχής, σεβασμού των δικαιωμάτων του Έλληνα πολίτη και οικονομικής επιβίωσης της χώρας. Απαιτείται να είναι πρώτο και όχι συμπληρωματικό στην εκάστοτε πολιτική ατζέντα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Απαιτείται η δημιουργία ενός ινστιτούτου ιατρικής οικονομίας, κατά αντιστοιχία των ινστιτούτων φαρμακοοικονομίας που υπάρχουν σε διάφορα κράτη. Στην Ελλάδα όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο το φάρμακο, αλλά το σύστημα στο σύνολό του. Η διενέργεια απλών οικονομικών ερευνών και η διάθεση των πληροφοριών θα πρέπει να είναι σκοπός του ινστιτούτου, το οποίο θα λειτουργεί ανεξάρτητα από οποιοδήποτε Υπουργείο ή άλλη δομή. Για παράδειγμα, να είναι σε θέση να εξηγεί και να συγκρίνει τιμές φαρμάκων και τιμές υλικών ιατρικής τεχνολογίας με την υπόλοιπη Ευρώπη ή τιμές μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου φορέα.

 

Απαιτείται να αναβαθμιστούν οι ελληνικές ιατρικές εταιρείες και να αναλάβουν τον επιστημονικό τους ρόλο, καθώς και την κοινωνική τους ευθύνη. Απαιτείται μια εθνική καταγραφή μέσω όλων αυτών των ιατρικών πράξεων. Απαιτούνται ενοποιήσεις σε διοικήσεις νοσοκομείων σε περιφερειακό επίπεδο, έλεγχος αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας σε όλη τη χώρα, σύγκριση νοσοκομείων. Παραδείγματος χάρη, ενοποιήσεις κλινικών και νοσοκομείων στην ίδια πόλη θα οδηγήσουν σε καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας με λιγότερο κόστος. Απαιτείται αναγνώριση της σημασίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κέντρα αναφοράς, προγράμματα καταγραφής, βάρος στην πρωτοβάθμια. Για παράδειγμα, δεν ξέρω αν υπάρχει ένα εθνικό πρόγραμμα καταγραφής για μια σύγχρονη μάστιγα, όπως ο διαβήτης ή, όπως ανέφερε κάποιος συνάδελφος, αν υπάρχει κάποιο ουσιώδες πρόγραμμα για παρέμβαση σε δύο άλλες μάστιγες, το κάπνισμα και την παχυσαρκία. Απαιτείται ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων, ενιαίος φορέας υγείας, υγειονομικός χάρτης.

 

Σε μία περίοδο που τα περισσότερα συστήματα υγείας περνούν κρίση, η ασφάλεια υγείας πράγματι είναι ένα βασανιστικό πρόβλημα παντού. Ελάχιστη ασφάλιση είναι αποτελεσματική εκ των προτέρων. Η υπερβολική ασφάλιση είναι αναποτελεσματική εκ των υστέρων. Ίσως είναι καιρός να δούμε εάν η καθολικότητα των παροχών είναι δίκαιη γι’ αυτούς που δεν έχουν, για τους μη έχοντες.

 

Λύνει αυτά τα προβλήματα το νομοσχέδιο; Προφανώς και όχι. Τότε γιατί είναι αναγκαίο; Γιατί αποτελεί μια αρχική προσπάθεια εξορθολογισμού σε διάφορα αναγκαία ζητήματα της καθημερινότητας και αποτελεί το πρώτο βήμα για να ακολουθήσουν – ελπίζω – τα επόμενα και πιο σημαντικά. Ρυθμίζει την ολοήμερη λειτουργία, εκτός ημερών εφημερίας, των νοσοκομείων, δίνει κίνητρα για την περιφέρεια, ρυθμίζει – μάλλον δίκαια – το ζήτημα των επικουρικών γιατρών, δίνει τη δυνατότητα για παραμονή αγροτικού γιατρού σε απομακρυσμένες περιοχές μέχρι την κάλυψη της θέσεως, καθορίζει έναν ετήσιο κυλιόμενο πίνακα κατάταξης, μειώνοντας έτσι το χρόνο για την κάλυψη των κενών θέσεων. Στηρίζει το γραφείο υποστήριξης του πολίτη, θέτει μητρώο εθελοντών και εθελοντικών ομάδων, θεσπίζει συμβούλιο διαβούλευσης, διαφάνειας και λογοδοσίας υγείας και κοινωνικής φροντίδας σε κάθε δήμο. Έχει διάφορες σωστές προτάσεις, όπως την ενοποίηση δημόσιων φορέων για προνιακές δράσεις. Επιβάλλει την ολική απαγόρευση του καπνίσματος.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει ακουστεί κατά καιρούς σε αυτή την Αίθουσα ότι στα ζητήματα υγείας πρέπει να υπάρχει συναίνεση, αν και ιστορικά και παγκόσμια αυτή η συναίνεση έχει ταλαιπωρηθεί αρκετές φορές. Είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε ότι μπορούμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, αρκεί με πραότητα να δείξουμε ότι και το Υπουργείο ακούει προτάσεις από τα υπόλοιπα κόμματα και τους Βουλευτές, όπως συχνά κάνει, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα να μην μείνουν σε ένα πλαίσιο στείρας αντιπαράθεσης.

 

Το σημερινό νομοσχέδιο ελπίζω να είναι μόνο η αρχή. Νομίζω ότι μέσα στους επόμενους μήνες στο ζήτημα της υγείας θα κριθεί και η Κυβέρνηση και το ίδιο το πολιτικό σύστημα, αφού θα κληθεί να απαντήσει εάν είναι ικανό να διαχειριστεί ένα από τα σημαντικά καθημερινά προβλήματα του τόπου και όχι εκείνα που εμφάνιζε κατά καιρούς ως σημαντικά.

 

Ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

 

 

 

Φωνή Λαού Οργή Θεού

2010-05-05 18:22:10

 

Η Δημοκρατία οφείλει να λειτουργήσει, η κυβέρνηση να πει την αλήθεια και το πολιτικό μας μοντέλο και σύστημα να αλλάξει νοοτροπία πριν είναι …αργά…

 

Με τρεις νεκρούς, μάχες έξω από τη Βουλή και με φλεγόμενο τον τέταρτο όροφο;;;;;;; του Υπουργείου Οικονομικών κορυφώθηκαν οι σημερινές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα σκληρά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

 

Η πορεία και η απεργία καθήλωσε στην κυριολεξία τη χώρα, είχε τον μαζικότερο και βιαιότερο χαρακτήρα των τελευταίων είκοσι ετών όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης αν εξαιρεθούν τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008.

 

Είναι άλλη μια απόδειξη, ότι η οργή των πολιτών έχει ξεχειλίσει, όπως και ο εμπαιγμός τους από το σύνολο της πολιτικής ζωής και μόνο από τύχη γλίτωσαν οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι την εισβολή της εξεγειρόμενης μάζας των διαδηλωτών στο κτίριο της Βουλής, εντός του οποίου οι 300 εθνοπατέρες συνεδρίαζαν.

 

Αυτές ακριβώς οι κινητοποιήσεις είναι και ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση πως τα βάρη και τα μέτρα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας δεν μπορούν να κατανέμονται μόνο στους κοινωνικά αδύνατους ενώ όσοι ευθύνονται για την κατάσταση συστηματικά να φοροδιαφεύγουν.

 

Είναι ένα μήνυμα πως οι εργαζόμενοι, αυταπασχολούμενοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι χαμηλόμισθοι και υπερχρεωμένοι, έχουν φτάσει στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης και πλέον έχοντας χάσει κάθε ελπίδα και προοπτική για βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης δεν έχουν τίποτα πλέον να χάσουν πέρα από το να διεκδικήσουν στους δρόμους καλύτερες συνθήκες ζωής.

 

Είναι ένα μήνυμα πως αν δεν λειτουργήσουν, ως οφείλουν σε μια ευνομούμενη πολιτεία, οι πυλώνες της δημοκρατίας σύμφωνα με τον συνταγματικό τους ρόλο τότε το η εξεγειρόμενη μάζα στην επόμενη κινητοποίηση δεν θα ελέγχεται και τότε η κατάσταση στην χώρα μας θα εκτραπεί παντελώς.

 

Είναι ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση πρώτα και τους πολιτειακούς θεσμούς έπειτα πως πρέπει να επικρατήσει η αίσθηση δικαίου και να ανατραπεί το καθεστώς της ατιμωρησίας όλων αυτών που οδήγησαν τη χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά στο τραγικό αυτό οικονομικό αδιέξοδο κατασπαταλώντας δημόσιο χρήμα και διακυβεύοντας το μέλλον των νεότερων γενιών γιγαντώνοντας το εξωτερικό χρέος.

 

Είναι το μήνυμα της νεότερης γενιάς που πλέον έχει κουραστεί να έχει στον τιμόνι της χώρας ξεπουλημένες ηγεσίες που δεν έχουν καμία επίγνωση της πραγματικότητας που τους θέλει κοινωνικά αποκλεισμένους και στο περιθώριο της κοινωνίας.

 

Δυστυχώς τα θύματα και αυτής της κινητοποίησης ήταν αθώοι, ήταν εργαζόμενοι που είχαν την τύχη ή την ατυχία να εργάζονται σε μία τράπεζα.

 

Δυστυχώς ο όχλος και η οργή του κόσμου άγονται και φέρονται από επιτηδείους και ενίοτε αυτή η οργή δύσκολα ελέγχεται.

 

Όμως αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά στη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος με λίγα λόγια αν δεν λειτουργήσουν οι πυλώνες της δημοκρατίας μας σύμφωνα με τον θεσμικό τους ρόλο η κατάσταση θα εκτραχυνθεί και πολύ φοβόμαστε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή με απρόβλεπτα επακόλουθα.

 

‘’Φωνή Λαού, Οργή Θεού’’ λέει ο θυμόσοφος λαός μας και όντως στη βάση της κοινωνίας υπάρχει οργή και αγανάκτηση για ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα εξουσίας και απαιτεί ραγδαίες αλλαγές που θα εξωραΐσουν την ελληνική κοινωνία και θα δώσουν διέξοδο στη δημιουργικότητα της.

 

Και αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνο με σκληρά εισπρακτικά μέτρα που αφαιρούν και τη τελευταία ικμάδα από το εργαζόμενο πολίτη αλλά με σοφές και στοχευμένες πολιτικές, αυτό γίνεται με το άνοιγμα της νεολαίας στο αύριο και τη νομή της εξουσίας και του πλούτου, αυτό επιτυγχάνεται με την λειτουργία της αξιοκρατίας και της ισονομίας, αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την αποκατάστασης του αισθήματος δικαίου και τη γλώσσα της αλήθειας.

 

Η κυβέρνηση χρωστά στο λαό την αλήθεια την οποία οφείλει να πει και έπειτα να ζητήσει τη συνδρομή στη λύση του προβλήματος που έχει να αντιμετωπίσει, γιατί η προτεινόμενη λύση δεν αποτελεί μονόδρομος όταν ο κόσμος δεν γνωρίζει την πραγματική κατάσταση και όταν δεν έχει επί της αρχής και επί της ουσίας συμφωνήσει στις προτεινόμενες λύσεις.

 

Ίσως αυτή η εξέγερση να είναι η ευκαιρία του πολιτικού συστήματος να πει την αλήθεια και να βάλει τα θεμέλια ενός νέους πολιτικού γίγνεσθαι στον τόπο μας, αν δεν το κάνει τότε οι συνέπειες και εξελίξεις ενδεχομένως να είναι απρόβλεπτες και κανείς να μην μπορεί να τις προδικάσει…

 

 

 

 

 

 

Δ.Ν.Τ τι μας μένει;

2010-04-24 12:18:37

 

Μια προσέγγιση στο …σήμερα…

 

Του Βαγγέλη Γρ. Αθανασίου

 

Φτάσαμε λοιπόν σε εκείνο το σημείο που εδώ και μήνες μεθοδεύονταν από την κυβέρνηση από κοινού με τον συρφετό των κεντρικών μέσων ενημέρωσης.

 

Φτάσαμε να ομολογήσουμε κοινώς αυτό που «ο κόσμος το’ χε τούμπανο κι’ εμείς κρυφό καμάρι».

 

Τι αλλάζει όμως στην καθημερινότητας μας, στις οικονομικές μας σχέσεις και συναλλαγές από τη στιγμή που αυτές ήδη έχουν πάρει την κατιούσα;

 

Σίγουρα το οικονομικό τοπίο δεν είναι ίδιο με χθες και δεν μπορεί να είναι…

 

Η κυβέρνηση θα κάνει σφιχτή εισοδηματική πολιτική, αν καταφέρει βέβαια να εισπράξει από τη μη έχοντα μικρομεσαίο αυτοαπασχολούμενο, εργαζόμενο και δημόσιο υπάλληλο αλλά και ο τελευταίος που έμοιαζε τα τελευταία χρόνια να είναι προνομιούχος θα πάψει να έχει τα ίδια προνόμια και ένα μέρος αυτών μάλλον θα πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

 

Αποτέλεσμα τα χαμηλά εισοδήματα θα γίνουν χαμηλότερα, η ανεργία θα χτυπήσει κόκκινο και η κοινωνία θα είναι καζάνι έτοιμο να εκραγεί, εκτός και αν το σοκ των επιδράσεων της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης την οδηγήσει στην απόλυτη απάθεια και αποδοχή, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά ούτε για το ένα, ούτε για το άλλο σενάριο.

 

Για ποιο πράγμα όμως μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά;

 

Σίγουρα η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ως προς το ευπρεπέστερο, αλλιώς προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν είναι το τέλος του κόσμου, ούτε το τέλος της αγοράς και της οικονομίας, μάλλον είναι αρχή νέων οικονομικών δεδομένων και σχέσεων που θα δομηθούν και πρέπει να αντιληφθούμε τάχιστα.

 

Άλλωστε οι ανάγκες δεν θα πάψουν να υπάρχουν, ο άνθρωπος δεν σταματά να ζει, εκείνο που αλλάζει, τι πιο λογικό, είναι τα μεγέθη, και ως προς αυτά τα μεγέθη πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε και να επαναπροσδιορίσουμε το πεδίο δράσης μας.

 

Το πως θα το πετύχει αυτό ο καθένας από εμάς, δεν είναι θέμα μαζικής συνταγής και πολιτικών συνταγογραφήσεων αλλά επιλογών που ο κάθε επαγγελματίας και εργαζόμενος δια της νοοτροπίας και αντίληψης του θα δομήσει πρώτα για τον εαυτό του κι’ έπειτα για το κοινωνικό σύνολο.

 

Είναι ίσως και η ευκαιρία η κοινωνία η ίδια όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από τις σχέσεις μεταξύ μας να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο που να προστατέψει την υποτυπώδη παραγωγικότητα όπως και αγορά μας, όχι επειδή έτσι οφείλει να κάνει αλλά επειδή οι καθημερινές ανάγκες του καθενός από εμάς θα το επιβάλλουν.

 

Με λίγα λόγια και χωρίς πολλές φανφάρες, τα πράγματα θα είναι δύσκολα, όμως το αύριο, οι επιλογές, οι στρατηγικές και οι τακτικές που θα ακολουθήσουμε για να βγούμε από το αδιέξοδο το οποίο δια της ανοχής μας έχουμε συνδιαμορφώσει υπηρετώντας με συνέπεια ένα σαθρό πελατειακό – πολιτικό σύστημα από τη μεταπολίτευση κι’ έπειτα, είναι δικές μας στο χώρο που αναπτύσσουμε ως άτομα και «πολιτικές οντότητες» δράση, είναι δικές μας όπως και στο χέρι μας είναι να μην επιτρέψουμε ξανά αυτός ο έλεγχος που έχουμε τώρα, ακόμα και αν είναι ο έλεγχος του «κάρου που σπρώχνουμε να βγει από τη λάσπη» να φύγει από τα χέρια μας.

 

Εν συντομία, το κράτος είμαστε όλοι εμείς και το αποτέλεσμα των δράσεων μας είναι η εικόνα του…εμείς διαμορφώσαμε την παρούσα, εμείς μπορούμε να διαμορφώσουμε και την μελλοντική εικόνα έχοντας τώρα και την εμπειρία του τι δεν πρέπει πλέον να κάνουμε λάθος.

 

 

 

 

Αρχαιοκάπηλοι έπεσαν πάνω σε Αστυνομικό

2010-04-09 14:02:20

 

Προσπάθησαν να πουλήσουν δύο χάλικινα αγαλματίδια έναντι 10.000 Ευρώ

 

Νέα επιτυχία της Αστυνομικής Δ/νσης Θεσπρωτίας αυτή τη φορά με τη σύλληψη τριανταεξάχρονου αρχαιοκάπηλου ο οποίος αποπειράθηκε να πουλήσει σε αστυνομικό που παρίστανε τον αγοραστή δύο χάλκινα αγαλματίδια έναντι του ποσού των δέκα χιλιάδων ευρώ.

 

Τα αγαλματίδια κατασχέθηκαν και από έρευνα αρμόδιου αρχαιολόγου διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για αγαλματίδια της μινωϊκής περιόδου τα οποία απεικονίζουν μία γυναικεία και μία ανδρική μορφή σε στάση δέησης και εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου «Περί Αρχαιοτήτων».

 

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων Θεσπρωτίας, από την Υ.Α Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένας Αλλοδαπός 27 ετών

2010-04-06 13:08:42

 

Πτώση νεαρού άνδρα από πλοίο βόρεια της νήσου «Πρασούδι»

 

Ένας αλλοδαπός 27 ετών, ο οποίος επέβαινε στο πλοίο «ΕΛΕΝΗ», έπεσε το Μεγάλο Σάββατο το απόγευμα στη θάλασσα, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί μέχρι στιγμής οι συνθήκες του περιστατικού.

 

Για το συμβάν, που σημειώθηκε βόρεια της νήσου ΠΡΑΣΟΥΔΙ και ενώ το πλοίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Κέρκυρα προς Ηγουμενίτσα, ενημερώθηκε από τον Πλοίαρχο η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας.

 

Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες από το ίδιο το πλοίο, δύο πλωτά περιπολικά και Ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος, ιδιωτικά σκάφη, καθώς και παραπλέοντα πλοία, χωρίς όμως να εντοπιστεί ο 27χρονος.

 

Οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, με τη συμμετοχή, πλωτού περιπολικού Λ.Σ., πλωτού του Πυροσβεστικού Σώματος, ενός ιδιωτικού σκάφους, παραπλεόντων και ιδιώτη δύτη.

 

Προανάκριση για να διαπιστωθούν οι συνθήκες κατά τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας

 

 

 

 

 

 

Καλλιεργούσε στο μπαλκόνι

2010-03-31 22:13:28

 

53 δενδρύλλια κάνναβης στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καστρίου του Δήμου Ηγουμενίτσας

 

53 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσε στο μπαλκόνι του ένας 30χρονος άνδρας στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καστρίου του Δήμου Ηγουμενίτσας.

 

Συγκεκριμένα, ο 30χρονος, συνελήφθη το απόγευμα της Τρίτης να καλλιεργεί σε γλάστρες στον εξώστη νεοανεγειρόμενης οικοδομής, ιδιοκτησίας του αδεργού του, ο οποίος διαμένει μόνιμα στη Γερμανία, τα δενδρύλια ύψους 3-5 εκατοστών, με σκοπό να τα μεταφυτέψει.

 

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ενώ τα δενδρύλλια εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν από το τμήμα δίωξης ναρκωτικών Ηγουμενίτσας το οποίο διενεργεί και την προανάκριση.

 

 

 

 

 

 

Επίσκεψη στο ΤΕΠ και Νοσοκομείο Φιλιατών

2010-03-31 22:09:55

 

Από το Νομάρχη Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα και τον Βουλευτή Χρήστο Κατσούρα

 

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30-3-2010, επίσκεψη του Νομάρχη Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακα Βασιλείου και του Βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Κατσούρα Χρήστου, στο Τ.Ε.Π στη Νέα Σελεύκεια του Δήμου Ηγουμενίτσας.

 

Κατά την επίσκεψη ενημέρωσε τον βουλευτή Θεσπρωτίας για την πορεία του έργου ο ανάδοχος εργολάβος κ. Θεοδώρου Ηρακλής, η ολοκλήρωση του οποίου προβλέπεται για τον Ιούλιο του 2010. Πρόκειται για ένα έργο υψηλών προδιαγραφών και πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα. Μέλημα πλέον είναι ο ιατρικός και ξενοδοχειακός εξοπλισμός, καθώς επίσης και το οργανόγραμμα με τις υψηλές απαιτήσεις που χρειάζεται αυτό το κόσμημα για τον τόπο.

 

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την επέκταση του Νοσοκομείου Φιλιατών η οποία εξίσου προχωρά με ταχείς ρυθμούς και μέσα σε δυο χρόνια θα ολοκληρωθεί. Είναι ένα εξίσου σημαντικό έργο 7.500 τμ, που θα δώσει στο νομό Θεσπρωτίας πλήρη ιατρική κάλυψη.

 

Ο νομάρχης Θεσπρωτίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των δυο σημαντικών έργων και διατύπωσε την αγωνία του να γίνουν όσο το δυνατό πιο σύντομα το οργανόγραμμα του ΤΕΠ καθώς επίσης και της επέκτασης του νοσοκομείου Φιλιατών έτσι ώστε σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία να καλυφθούν οι θέσεις και να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να προσφέρουν στους συμπατριώτες μας αλλά και στους επισκέπτες.

 

 

 

 

 

 

Και στην Λευκάδα

2010-03-31 22:06:40

 

Και στην Λευκάδα

 

Έλεγχοι στην Αγορά και την Μεγάλη Εβδομάδα

 

Συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό και την Μεγάλη Εβδομάδα, το εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχου στην αγορά, που εφαρμόζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λευκάδας, υπεύθυνος του οποίου είναι ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Στ. Ρόκκος.

 

Οι Υπηρεσίες των Δ/νσεων Κτηνιατρικής, Υγείας-Πρόνοιας και Εμπορίου σε συνεργασία με άλλες συναρμόδιες Υπηρεσίες ελέγχουν καθημερινά σε ολόκληρο το Νομό την ποιότητα των αγαθών, και ιδιαίτερα των αμνοεριφίων.

 

Στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνουν προϊόντα και εμπορικές συμπεριφορές που μπορεί να απειλήσουν τη Δημόσια Υγεία και να παραπλανήσουν τους καταναλωτές.

 

 

 

 

 

 

Δήμος Φαναρίου

2010-03-31 22:01:18

 

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα το σχέδιο «Καλλικράτης»

 

Στηρίζει την πρόταση για συνένωση με το Δήμο Πάργας

 

 

 

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα το σχέδιο «Καλλικράτης» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Μαρτίου στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Φαναρίου. Παρόντες, εκτός από τον Δήμαρχο κ. Νάστα Αντώνη και τους Δημοτικούς Συμβούλους, ήταν ο βουλευτής Πρέβεζας κ. Τσουμάνης Δημήτρης, η αντινομάρχης κα Ζέρβα Μαρία, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Στύλος Νικόλαος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας, κ. Γιάγιας Γρηγόρης. Δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση ο βουλευτής του Νομού κ. Παπαχρήστος καθώς και ο Νομάρχης Πρέβεζας κ. Ιωάννου, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

 

 

 

 

 

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος κ. Νάστας, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στο σχέδιο «Καλλικράτης». Οι στόχοι του Καλλικράτη, ανέφερε, είναι οι νέοι Δήμοι να αποτελέσουν ισχυρά κέντρα ανάπτυξης και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά, όλες τις υπηρεσίες που αφορούν στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Σημείωσε ότι, ο λόγος για τον οποίο θα γίνουν συνενώσεις Δήμων, είναι ότι οι περισσότεροι Δήμοι δεν έχουν οικονομική αυτονομία, καθώς επίσης και την ικανότητα να απορροφούν πόρους και να παράγουν έργο.

 

 

 

Σχετικά με τον Δήμο Φαναρίου ο κ. Νάστας ανέφερε τα εξής:

 

Ο Δήμος Φαναρίου έχει οργανωμένη Τεχνική και Οικονομική Υπηρεσία, Τμήμα Προγραμματισμού, Νομική Υποστήριξη, καθώς και Πολεοδομία.

 

Διαθέτει υπηρεσία ύδρευσης με συνεργεία ύδρευσης και καθαρισμού.

 

Διαθέτει μηχανήματα έργων και εκτελεί πολλά έργα χωρίς εξωτερικούς εργολάβους.

 

Στο προσωπικό του περιλαμβάνονται 15 επιστήμονες ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης (9 μηχανικοί, 2 οικονομολόγοι, 1 γεωπόνος και 3 απόφοιτοι ΤΕΙ).

 

Ο Δήμος Φαναρίου είναι ο πρώτος Καποδιστριακός Δήμος στην Περιφέρεια Ηπείρου και ενδεχομένως και στην Ελλάδα, που έλαβε πιστοποίηση για έργα του ΕΣΠΑ. Μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί 212 Δήμοι σε σύνολο 1.034 πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α., δηλαδή μόλις ένας στους πέντε Δήμους.

 

Υλοποιεί και σχεδιάζει πολλά έργα, μεταξύ των οποίων και η Σύνδεση του Καναλλακίου με την Εθνική Οδό Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 8.150.000,00€. Το έργο αυτό είναι το πρώτο στην Ήπειρο, του οποίου οι λογαριασμοί πληρώνονται από το ΕΣΠΑ.

 

Είναι ο έκτος μεγαλύτερος Δήμος σε πληθυσμό στην Ήπειρο, σε σύνολο 76 πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α., ενώ αποτελεί και έναν από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα που έχει θεσμοθετημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

 

Δεν έχει πάρει κανενός είδους δάνειο και ως εκ τούτου είναι από τους λίγους Δήμους στην Ελλάδα που διαθέτει πιστωτικό υπόλοιπο στα ταμεία του.

 

Επομένως, συμπέρανε ο κ. Νάστας, πληρούμε τις προϋποθέσεις που θέτει ο Καλλικράτης για τους νέους Δήμους. Δεν μπορεί ένας Δήμος ο οποίος έχει πιστοποιηθεί, διαθέτει πλήρως στελεχωμένες υπηρεσίες, παράγει έργο και είναι από τους Δήμους που πρωτοπορούν στην Ήπειρο και στην Ελλάδα, να καταργηθεί. Αυτό είναι ενάντιο στους στόχους του Καλλικράτη και ενάντιο σε κάθε λογική. Αντιθέτως ένας τέτοιος Δήμος, επεσήμανε ο Δήμαρχος Φαναρίου, μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως υποδοχέας Δήμων που δεν πληρούν τους όρους του Καλλικράτη, και να αποτελέσει όχημα ανάπτυξης για τους Δήμους αυτούς.

 

Αυτό προκύπτει και από τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι συνενώσεις. Για παράδειγμα, ένα από αυτά είναι οι νέοι Δήμοι να έχουν ένα συμπαγές σχήμα, γεωγραφικά, προσεγγίζοντας το τέλειο σχήμα που είναι ο κύκλος. Ο Δήμος Φαναρίου διαθέτει συμπαγές σχήμα και η έδρα του είναι τοποθετημένη στο κέντρο αυτού, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση και στα 21 τοπικά διαμερίσματα του Δήμου και μειώνοντας τις μετακινήσεις των δημοτών του.

 

Καταλήγοντας ο κ. Νάστας, υιοθέτησε την πρόταση της ΚΕΔΚΕ η οποία στηρίζεται στη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Βάσει της εξειδικευμένης αυτής μελέτης, προτείνεται η συνένωση των Δήμων Φαναρίου και Πάργας, καθώς και προσάρτηση στον νέο αυτό Δήμο των τοπικών διαμερισμάτων Βράχου, Χειμαδιού και Εκκλησιών από τον Δήμο Ζαλόγγου. Εξάλλου, ο κ. Νάστας αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στον Δήμο Πάργας, καθώς οι δύο Δήμοι συνδέονται με ιστορικούς και κοινωνικούς δεσμούς, στηρίζονται στην αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος σε μεγάλο βαθμό ενώ οι δημότες τους έχουν αναπτύξει και οικονομικές σχέσεις, περισσότερο από άλλους όμορους Δήμους. Εν ολίγοις, τόνισε ο κ. Νάστας, ο ένας Δήμος συμπληρώνει τον άλλο. Κλείνοντας, ευχήθηκε να πραγματοποιηθούν οι στόχοι του Καλλικράτη, ώστε και με την υλοποίηση της φορολογικής αποκέντρωσης οι Δήμοι να ανταποκριθούν με επιτυχία στις νέες αρμοδιότητες που θα τους ανατεθούν.

 

Στις τοποθετήσεις τους, τόσο η αντινομάρχης κα Ζέρβα όσο και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Στύλος και ο Γενικός Γραμματέας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας κ. Γιάγιας, τάχθηκαν υπέρ της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προβλέπει τρεις Δήμους στον Νομό της Πρέβεζας και ειδικότερα, υπέρ της συνένωσης των Δήμων Φαναρίου και Πάργας. Δεσμεύτηκαν από κοινού να πραγματοποιηθεί τάχιστα ειδική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, με θέμα το σχέδιο «Καλλικράτης» και να υπάρξει επίσημο ψήφισμα με τις θέσεις αυτές. Άλλωστε, εντός των ημερών προβλέπεται η ανακοίνωση του χωροταξικού σχεδιασμού του Υπουργείου Εσωτερικών από τον κ. Ραγκούση, οπότε οι όποιες αποφάσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να έχουν ληφθεί και αποσταλεί έγκαιρα.

 

Ο κ. Στύλος σημείωσε με νόημα, πως όσοι γνωρίζουν έστω και λίγα πράγματα για τον Νομό της Πρέβεζας, για το γεωγραφικό ανάγλυφο του Νομού, τις κοινωνικές και πολιτιστικές σχέσεις, καθώς και άλλα κριτήρια, δεν μπορούν παρά να συμφωνήσουν με το χωροταξικό που προβλέπει τρεις Δήμους στον Νομό, δηλαδή την ένωση των Δήμων Φαναρίου – Πάργας. Πρόσθεσε ακόμη ότι το σύνολο των δύο Δήμων διαθέτει ικανό πληθυσμό, περίπου 15.000 κατοίκους, ωστόσο ο πληθυσμός αυτός τους καλοκαιρινούς μήνες εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη. Ο κ. Γιάγιας τόνισε ότι ο Νομάρχης κ. Ιωάννου θα στηρίξει την πρόταση αυτή σε όλα τα όργανα και όλα τα επίπεδα.

 

Ακολούθως τοποθετήθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου. Όλοι ανεξαιρέτως υπεραμύνθηκαν της πρότασης της ΚΕΔΚΕ για συνένωση των Δήμων Φαναρίου και Πάργας, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τη λαϊκή βούληση η οποία από καιρό έχει εκδηλωθεί έντονα. Επανειλημμένως τόνισαν ότι οποιοδήποτε άλλο χωροταξικό σχέδιο θα βρει το σύνολο των δημοτών του Φαναρίου αντίθετους, θα προκαλέσει το λαϊκό αίσθημα και θα εγείρει ισχυρές και δυνατές αντιδράσεις.

 

Τέλος, ο βουλευτής κ. Τσουμάνης ζήτησε με τη σειρά του να υπάρξουν αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των Δήμων και της Νομαρχίας, διότι αυτές θα ληφθούν υπόψη όταν υπάρξει σχετική συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

 

 

 

 

 

 

Από την Γ.Γ.Π.Η

2010-03-31 21:57:37

 

Ευχές στους φαντάρους του φυλακίου Μολυβδοσκεπάστου

 

Ευχές και δώρα για τις γιορτές του Πάσχα αντάλλαξε, κατά την επίσκεψή της στο στρατιωτικό φυλάκιο Μολυβδοσκεπάστου, η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης (31/3/10).

 

Τη Γενική Γραμματέα υποδέχθηκαν ο Διοικητής Τάγματος Πεζικού, Δημ. Αρβανίτης ,ο Βοηθός Επιτελάρχη της 8ης Μεραρχίας, Σ. Γκιζάς , οι φαντάροι του φυλακίου και λιγοστοί κάτοικοι του χωριού που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους καθώς, όπως είπαν, ήταν η πρώτη φορά που Γενικός Γραμματέας τους επισκέπτεται.

 

Η Γενική Γραμματέας, μοίρασε δώρα στους φαντάρους και αντάλλαξε μαζί τους ευχές. Στη συνέχεια, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους τόνισε «Επισκέφτηκα σήμερα το ακριτικό φυλάκιο Μολυβδοσκεπάστου. Η ιστορική μνήμη σ’ αυτήν ειδικά την περιοχή πρέπει να είναι πάρα πολύ ισχυρή. Σε αυτά τα βουνά εδώ, οι προγονοί μας έγραψαν με το αίμα τους και τις ζωές τους τις σελίδες του έπους του ‘40. Η επίσκεψη μου εδώ έχει αφενός συμβολικό χαρακτήρα, τιμή στην ιστορική μνήμη και τον χώρο και από την άλλη την ανθρώπινη πλευρά να βρεθώ δίπλα με τα στρατευμένα παιδιά και να τους ευχηθώ για τις ημέρες που έρχονται χρόνια πολλά, Καλό Πάσχα με υγεία και προσωπική ευτυχία για τον καθένα.»

 

Από την πλευρά του ο Διοικητής του Τάγματος ευχαρίστησε τη Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου γιατί γι’ αυτές τις γιορτές επέλεξε να επισκεφτεί το ακριτικό στρατιωτικό φυλάκιο Μολυβδοσκεπάστου και την ξενάγησε στους χώρους.

 

ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ

 

Η Γενική Γραμματέας με την ευκαιρία της επίσκεψής της στο Μολυβδοσκέπαστο, ανταποκρίθηκε και στην πρόσκληση του Δημάρχου Κόνιτσας, Χαράλαμπου Εξάρχου. Τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στο Δημαρχείο, όπου συζήτησαν θέματα που απασχολούν της περιοχής.

 

 

 

 

 

 

Έργο υψηλής ζώνης Λάμαρης

2010-03-31 21:53:41

 

Μια σοβαρή εκκρεμότητα επιλύεται με τη στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου

 

 

 

Στην άμεση παρέμβαση της Γενικής Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δ. Γεωργακοπούλου-Μπάστα, οφείλεται σύμφωνα με το Νομάρχη Πρέβεζας, κ. Βασίλη Ιωάννου, η επίλυση μιας επείγουσας εκκρεμότητας που αφορά τη λειτουργία του Αρδευτικού Έργου Υψηλής Ζώνης Λάμαρης.

 

Δίνεται έτσι η δυνατότητα στους αγρότες της περιοχής να χρησιμοποιήσουν το καινούργιο αρδευτικό έργο και να καλλιεργήσουν στη φετινή περίοδο τα κτήματα τους, κάτι το οποίο φάνταζε πριν από λίγο καιρό αδύνατο.

 

Η παραπάνω εκκρεμότητα στην οποία δόθηκε λύση, αφορούσε αναγκαίες επισκευές στην κεντρική ανοιχτή διώρυγα 4Δ, η οποία τροφοδοτεί με νερό το αρδευτικό δίκτυο.

 

Το αίτημα για τη χρηματοδότηση των επισκευών, είχε καταθέσει με επιστολή του ο Νομάρχης Πρέβεζας κ. Βασίλης Ιωάννου, από το περασμένο καλοκαίρι, τόσο προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και προς την Περιφέρεια Ηπείρου χωρίς όμως να λάβει θετική απάντηση. Διαπιστώνοντας όμως ο κ. Ιωάννου ότι τα χρονικά περιθώρια για την λειτουργία του έργου στενεύουν επικίνδυνα και κάτω από την πίεση του ΤΟΕΒ Λάμαρης, με νεότερο του έγγραφο προς την Γ.Γ.Π.Η, την ενημέρωσε αναλυτικά για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στο αρδευτικό έργο υψηλής ζώνης Λάμαρης επαναφέροντας το αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση με το ποσό των 180.000€.

 

Ο κ. Ιωάννου στο έγγραφο του προς την κ. Γεωργακοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το έργο ¨Βελτίωση αρδευτικών δικτύων των τμημάτων I και ΙΙ και του αντλιοστασίου ΑΡ1 της Υψηλής Ζώνης Λάμαρης Ν. Πρέβεζας¨, προϋπολογισμού 15.262.000 €, με φορέα κατασκευής το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με επιβλέπουσα αρχή την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας, παρότι ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες εργασίες του, αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας εξαιτίας των ελλείψεων που υπήρχαν στην αρχική μελέτη. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει έντονη διαμαρτυρία από τους αγρότες της περιοχής, αφού φοβούνται ότι το έργο θα υπολειτουργήσει.

 

Το σημαντικότερο πρόβλημα στην λειτουργία του έργου αφορά την κεντρική διώρυγα. Η διώρυγα αυτή που έχει συνολικό μήκος περίπου 14.000 μέτρα και είναι σχεδόν στο σύνολό της ακατάλληλη για λειτουργία, λόγω των πολλών φθορών που παρουσιάζει. Η λειτουργία όμως του έργου που κατασκευάστηκε εξαρτάται αποκλειστικά από την καλή κατάσταση της διώρυγας.

 

Για την πλήρη επανακατασκευή της κεντρικής διώρυγας η δαπάνη που προϋπολογίστηκε ανέρχεται στο ποσό των 5.800.000€, κάτι που δεν είχε περιληφθεί στο αντικείμενο της εργολαβίας.

 

Μετά το πέρας κατασκευής του έργου, έπρεπε αυτό να λειτουργήσει δοκιμαστικά για μία αρδευτική περίοδο, πριν παραδοθεί για χρήση στον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ Λάμαρης).

 

Αυτό όμως είναι αδύνατο με την υπάρχουσα κατάσταση της κεντρικής διώρυγας 4Δ, αφού υπάρχει σημαντική απώλεια στην ποσότητα του νερού.

 

Γι’ αυτό χρειάζεται να γίνουν οι άκρως αναγκαίες και απαραίτητες εργασίες επισκευής της. Η δαπάνη που απαιτείται, σύμφωνα με την μελέτη που συντάχθηκε από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. Πρέβεζας ανέρχεται στο ποσό των 180.000,00€. Θεωρούμε άμεση προτεραιότητα για τη λειτουργία του έργου την χρηματοδότηση του».

 

Μετά το έγγραφο αυτό του Νομάρχη η Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου αναγνωρίζοντας αμέσως τη σοβαρότητα του θέματος, με επιστολή της προς το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε το ποσό των 180.000 μέσω ΣΑΕΠ 030, το οποίο και λίγες μέρες μετά εγκρίθηκε, κάτι το οποίο δεν ήταν συνηθισμένο φαινόμενο.

 

Ο κ. Ιωάννου μόλις ενημερώθηκε για τη θετική εξέλιξη επικοινώνησε με την κ. Γεωργακοπούλου, την ευχαρίστησε για την συμβολή της και δήλωσε τα εξής: «Η κ. Γενικός μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα υιοθετώντας προτάσεις και αιτήματα μας, παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία, έλυσε σοβαρές εκκρεμότητες του παρελθόντος. Έτσι μεγάλα αρδευτικά έργα τα οποία κόστισαν εκατομμύρια ευρώ όπως το Αρδευτικό Βαθυπέδου Βαλανιδοράχης και το Αρδευτικό Υψηλής Ζώνης Λάμαρης αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τους αγρότες της περιοχής μας».

 

 

 

 

 

 

Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά

2010-03-31 21:49:44

 

Επίσκεψη Νομάρχη Πρέβεζας σε σφαγεία και πρατήρια υγρών καυσίμων του νομού

 

Την καθιερωμένη επίσκεψη-επιθεώρηση στα σφαγεία του Νομού καθώς και στην αγορά πραγματοποίησε ο Νομάρχης Πρέβεζας, κ. Βασίλης Ιωάννου την Μ. Τρίτη, συνοδευόμενος από συνεργάτες του και υπηρεσιακούς παράγοντες.

 

Ο κ. Ιωάννου επισκέφθηκε τις σφαγειοτεχνικές μονάδες στην περιοχή της Φιλιππιάδας και διαπίστωσε από κοντά τους αυστηρότατους κρεοσκοπικούς ελέγχους που πραγματοποιούν οι κτηνίατροι της Ν.Α. Πρέβεζας. Είχε δε την ευκαιρία να συζητήσει με τους κτηνοτρόφους της περιοχής, με εμπόρους και επιχειρηματίες των σφαγείων και να διαπιστώσει την ποιότητα και την επάρκεια σε αμνοερίφια.

 

Παράλληλα, ο Νομάρχης και οι συνεργάτες του επισκέφθηκαν πρατήρια υγρών καυσίμων του νομού. Κοινή διαπίστωση όλων, ήταν ότι τηρούνται πιστά οι αποφάσεις για την επιβολή ανώτατης τιμής στα καύσιμα.

 

Ο κ. Ιωάννου έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες προς τα ελεγκτικά κλιμάκια, με στόχο να διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς και τον ελεύθερο ανταγωνισμό:

 

«Σε μια περίοδο που η αγορά διέρχεται μια βαθιά ύφεση, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου, έχουμε υποχρέωση να συνεργαστούμε με όλους τους επαγγελματίες και να συμβάλλουμε στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, συμβουλευτικά αλλά και αποτρεπτικά, σε φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, αισχροκέρδειας και παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού. Μέσα από τις επισκέψεις μας, διαπιστώσαμε για μια ακόμη φορά ότι στα βιομηχανικά σφαγεία του Νομού τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις, ώστε να παράγεται υγιεινό και ασφαλές κρέας.

 

Όσον αφορά τα πρατήρια υγρών καυσίμων του νομού, διαπιστώσαμε ότι τηρούν στο σύνολό τους το πλαφόν που έχει επιβληθεί στις τιμές των καυσίμων.

 

Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι στόχος μας, μέσα από τους ελέγχους, δεν είναι να δημιουργήσουμε επιπρόσθετα προβλήματα στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο, αλλά να διασφαλίσουμε την δημόσια υγεία και να προστατεύσουμε τον καταναλωτή».

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, έχουν συσταθεί από τη Ν.Α. Πρέβεζας μικτά κλιμάκια για τον έλεγχο όλων των καταστημάτων τροφίμων αλλά και κέντρων διασκέδασης τόσο στο Δήμο Πρέβεζας, όσο και στον υπόλοιπο Νομό. Τα κλιμάκια θα πραγματοποιούν ελέγχους, στο μέτρο του εφικτού, ακόμα και τις απογευματινές και βραδινές ώρες.