Βασίλης Γιόγιακας για τα θέματα των αγροτών: «η Κυβέρνηση είναι εδώ για να συζητήσει με ειλικρίνεια γι’ αυτά που μπορεί να γίνουν»

«Καταλαβαίνουμε, συζητάμε, δίνουμε λύσεις στο μέτρο του δυνατού με το βλέμμα και στα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας μιλώντας για τη στάση της Κυβέρνησης στα προβλήματα των αγροτών με αφορμή τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αναφερόμενος στα έξι μέτρα για τη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, στο χρονοδιάγραμμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις εκκρεμείς πληρωμές των ενισχύσεων του 2023 και στις προτεινόμενες αλλαγές στο νέο Σχέδιο της ΚΑΠ, ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημείωσε ότι η Κυβέρνηση είναι εδώ για να συζητήσει με ειλικρίνεια γι’ αυτά που μπορεί να γίνουν δίνοντας όσα περισσότερα επιτρέπουν οι δυνατότητες της οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μας ενδιαφέρουν λύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα με διάρκεια, όχι πυροτεχνήματα της στιγμής».

Σε σχέση με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο Β. Γιόγιακας ανέφερε ότι έχουν σκοπό να στηρίξουν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αύξηση της παραγωγικότητας, τη δημιουργία πηγών πρόσθετου εισοδήματος, τη σωστή χρήση των φυσικών πόρων. Σημείωσε ενδεικτικά την πρόβλεψη δημιουργίας κτηνοτροφικών πάρκων και ομαδικών χώρων σταυλισμού όπου θα μπορούν να εγκαθίστανται και να οργανώνουν τις δραστηριότητές τους ομάδες κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας να χρησιμοποιούν βοηθητικά σκάφη τους για υπηρεσίες αλιευτικού τουρισμού, την ένταξη των Ομάδων Παραγωγών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις καθώς και τη δυνατότητα των επιμελητηρίων να ιδρύουν αγροτικό τμήμα για κατ’ επάγγελμα αγρότες, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών που είναι ήδη εγγεγραμμένοι και έχουν μεταποιητική και εμπορική δραστηριότητα. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τόσο η Κυβέρνηση, με δηλώσεις του Πρωθυπουργού και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και οι βουλευτές – ιδιαίτερα όσες και όσοι είμαστε από αγροτικές περιοχές – έχουμε πει και έχουμε δείξει επανειλημμένα ότι, και καταλαβαίνουμε, και συμμεριζόμαστε τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Προβλήματα που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πιο πιεστικά, πιο έντονα, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, της ανόδου των τιμών σε πρώτες ύλες και τα ολοένα συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σε αυτά μάλιστα ήρθε να προστεθεί η μετάβαση στη νέα ΚΑΠ, στις νέες απαιτήσεις της «πράσινης» μετάβασης και τις γνωστές καθυστερήσεις που προκλήθηκαν στις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων.

Και επειδή ακριβώς κατανοεί τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα.

Είναι, για παράδειγμα, τα έξι μέτρα για τη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από αυτό εδώ το βήμα.

Είναι το χρονοδιάγραμμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να πληρωθούν ενισχύσεις του 2023 που εκκρεμούν, μαζί σε αυτές και τα οικολογικά σχήματα.

Και είναι θετικό, κύριε Υπουργέ, ότι άμεσα θα εξεταστούν για να προχωρήσουν, ένας προς ένας, οι 16.000 ΑΦΜ δικαιούχων για τους οποίους έχει γίνει δέσμευση του ποσού ενίσχυσης.

Χιλιάδες αγρότες που δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις υποχρεώσεις τους ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, επειδή οι έλεγχοι δεν ολοκληρώθηκαν, όπως θα έπρεπε, πριν τις πληρωμές του 2023…

Είμαστε, λοιπόν, μαζί με τους αγρότες, δίπλα στους αγρότες.

Είμαστε εδώ να συζητήσουμε, γι’ αυτά που μπορεί να γίνουν.

Με ειλικρίνεια, δίνοντας όσα περισσότερα επιτρέπουν οι δυνατότητες της οικονομίας.

Και γιατί μας ενδιαφέρουν λύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα με διάρκεια, όχι «πυροτεχνήματα» της στιγμής.

Αυτόν τον σκοπό έχει άλλωστε η πρόταση έξι τροποποιήσεων στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ που έχει καταθέσει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία υποστηρίζεται από την άτυπη συμμαχία των 9 κρατών – μελών του Νότου.

Να επιφέρει, δηλαδή, αλλαγές στις διαδικασίες ώστε και να μην χάνονται χρήματα και αυτά να πληρώνονται έγκαιρα στους αγρότες μας.

Καταλαβαίνουμε, συζητάμε, δίνουμε λύσεις στο μέτρο του δυνατού, με το βλέμμα και στα επόμενα χρόνια.

Αυτή η στάση της κυβέρνησης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκφράζεται και μέσα από το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα εδώ.

Γιατί, τι φέρνει το νομοσχέδιο αυτό;

Βελτιώνει το ρυθμιστικό πλαίσιο με σκοπό να στηρίξει τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αύξηση της παραγωγικότητας, τη δημιουργία πηγών πρόσθετου εισοδήματος, τη σωστή χρήση των φυσικών πόρων.

Από τις διάφορες ρυθμίσεις θα αναφερθώ, ενδεικτικά, σε ορισμένες οι οποίες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τη Θεσπρωτία.

Είναι, πρώτα απ’ όλα οι νέες προβλέψεις των κτηνοτροφικών πάρκων και των ομαδικών χώρων σταυλισμού, μέσα στους οποίους θα μπορούν να εγκαθίστανται και να οργανώνουν τις δραστηριότητές τους ομάδες κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί.

Αυτή η ομαδοποίηση έχει σκοπό να οδηγήσει σε οικονομίες κλίμακας με μείωση του κόστους παραγωγής, αύξηση των εισοδημάτων, μεγαλύτερη απόδοση και παραγωγή εξαιρετικά ποιοτικών προϊόντων.

Βοηθώντας κυρίως τους μικρότερους κτηνοτρόφους, τις πιο μικρές εκμεταλλεύσεις, να δουλέψουν σε κατάλληλες εγκαταστάσεις και σε καλύτερες συνθήκες.

Ένα δεύτερο σημείο είναι ότι διευκολύνεται η υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, μιας ολοκληρωμένης καταγραφής, αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης των βοσκότοπων σε όλη τη χώρα.

Γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είχε προχωρήσει – η μόνη μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – σε προκήρυξη για την Ήπειρο, η οποία ακυρώθηκε ύστερα από προσφυγές εταιρειών και απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Θεωρούμε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα δοθεί το «πράσινο φως» από το Υπουργείο ώστε να βγει νέα πρόσκληση από την Περιφέρεια Ηπείρου και να μπορέσει να ολοκληρωθεί το διαχειριστικό σχέδιο το συντομότερο δυνατό, πάντως πολύ πριν τη λήξη της προθεσμίας, που παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2025.

Καλωσορίζουμε επίσης τη δυνατότητα που δίνεται σε επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας να χρησιμοποιούν βοηθητικά σκάφη τους για να προσφέρουν υπηρεσίες αλιευτικού τουρισμού.

Επίσης, οι κυρώσεις για παραβάσεις που αφορούν μισθώσεις και εγκρίσεις αδειών μονάδων υδατοκαλλιέργειας αναμένεται να ενισχύσουν τον υγιή ανταγωνισμό στον κλάδο, ενώ στην προστασία του περιβάλλοντος θα συμβάλει η συμμετοχή περισσότερων υπουργείων στη γνωμοδότηση της ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων σε Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.

Ακόμη, στηρίζονται οι Ομάδες Παραγωγών οι οποίες στο εξής θα συμπεριλαμβάνονται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις προκειμένου να μπορούν να απολαμβάνουν τα φορολογικά και άλλα οφέλη που προβλέπονται γι’ αυτές. Από την άλλη, προωθείται μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας της γης υψηλής παραγωγικότητας και της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών, η οποία επιτρέπεται με αυστηρές προϋποθέσεις και όχι σε βάρος της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, η δυνατότητα που δίνεται στα επιμελητήρια να ιδρύουν αγροτικό τμήμα, το οποίο θα εξυπηρετεί όσους κατ’ επάγγελμα αγρότες, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών που είναι ήδη εγγεγραμμένοι και έχουν μεταποιητική και εμπορική δραστηριότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Παρά την προσπάθεια μερίδας της αντιπολίτευσης να υποβαθμίσει τη σημασία του, το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να λύσει υπαρκτά προβλήματα, με σκοπό να στηρίξει τη δουλειά και το εισόδημα του αγροτικού κόσμου.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι τα θέματα των αγροτών βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της.

Κάτι που άλλωστε θα φανεί και τους επόμενους μήνες, με διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ αυτών όπως έχει ανακοινώσει ο κύριος Υπουργός, τον νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Είμαστε λοιπόν εδώ, για τους αγρότες μας, πάντα με ρεαλισμό, με υπευθυνότητα, με ευαισθησία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΔΩ