Βιβλίο:Παντελής Κυπριανός, Συγκριτική Ιστορία της Ελληνικής Εκπαίδευσης

kyprianosbook

kyprianosbookΠαντελής Κυπριανός, Συγκριτική Ιστορία της Ελληνικής Εκπαίδευσης, Αθήνα: εκδόσεις Βιβλιόραμα, 2015 (3η επικαιροποιημένη έκδοση)

Πριν λίγες μέρες επανακυκλοφόρησε σε τρίτη έκδοση το βιβλίο “Συγκριτική Ιστορία της Ελληνικής Εκπαίδευσης” του Παντελή Κυπριανού, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών από τις αθηναϊκές εκδόσεις Βιβλιόραμα (396 σελίδες).

Το βιβλίο παρουσιάζει σε αδρές γραμμές τη γένεση, εξέλιξη και διαμόρφωση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα από την Εξέγερση του 1821 μέχρι σήμερα.

Για το σκοπό αυτό ο συγγραφέας δίνει εικόνα της εξέλιξης της εκπαίδευσης σε άλλες χώρες και προβαίνει στη σύγκρισή τους με την αντίστοιχη εξέλιξη στην Ελλάδα.

Υπό το πρίσμα αυτό αναλύονται οι σχολικοί θεσμοί, η λειτουργία της εκπαίδευσης και η εικόνα που έχουν οι Έλληνες για το σχολείο και τη πτυχίο. Στην τρίτη επικαιροποιημένη και ξαναδουλεμένη έκδοση το βάρος δίνεται στις τρέχουσες εξελίξεις και σε θέματα που σήμερα απασχολούν εντονότερα την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς, όπως η διαπολιτισμική εκπαίδευση, οι έννοιες της ποιότητας και της αξιολόγησης, το ολοήμερο σχολείο, η συνεργασία σχολείου και οικογένειας.

Το βιβλίο απευθύνεται σε ειδικούς και μη, φοιτητές, εκπαιδευτικούς με στόχο να δείξει πώς το σχολείο μπήκε στη ζωή μας, πώς βοήθησε στη συγκρότηση της χώρας, πώς και γιατί μαζικοποιήθηκε, τι επιπτώσεις είχε στην ατομική μας ζωή. Με δύο λόγια επιδιώκει να συγκροτήσουν εικόνα για το σχολείο του χθες και του σήμερα, να δουν τι συμβαίνει σε άλλες χώρες και τελικά να παρέμβουν με σκοπό να συν-διαμορφώσουν ένα σχολείο που δεν ετοιμάζει απλά για τη ζωή αλλά είναι η ίδια η ζωή.