Βιβλιοπαρουσίαση: Του Χιονιού, από την Τασία Βενέτη

Του χιονιού Τασία Βενέτη Το ΡοδακιόΈγινε απόψε στο Φιλιάτι η παρουσίαση του πρώτου βιβλίου της Τασίας Βενέτη. “Του Χιονιού” από τις εκδόσεις το “Ροδακιό”. 

Η παρουσίαση έγινε από την Γιούλη Βενέτη η οποία αναφέρθηκε στα ερεθίσματα της Τασίας. Μετανάστευση, εμφύλιος, αγάπη για την Μουργκάνα.

Τη δεκαετία του ’40, την Κατοχή, την Αντίσταση, τον Εμφύλιο και στη συνέχεια τη Μετανάστευση μέσα απ’ τα μάτια των γυναικών που έμεναν πίσω και βίωναν διαφορετικά τα γεγονότα, στα ορεινά της Ηπείρου, μεταφέρει στο χαρτί η συγγραφέας Τασία Βενέτη, αναδεικνυόμενη σε ιστορική φωνή της περιοχής.

Αληθινά δοσμένη στον τόπο, συλλέγει εικόνες από γυναίκες, γιαγιάδες, μητέρες, θειάδες, νύφες και ανήλικα τότε κορίτσια και, χρησιμοποιώντας το γλωσσικό ιδίωμα του τόπου, φτιάχνει αφηγήματα των δυο-τριών και λίγο περισσότερων σελίδων, που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση του κόσμου που θα πάρει το βιβλίο στα χέρια του.

Χωρίς, λοιπόν, να έχουμε μόνο μια καταγραφή γεγονότων, που κάποιοι επιζήσαντες μετέφεραν στην αφηγήτρια, η ουσία είναι πως στα χέρια της το υλικό παίρνει λογοτεχνικό χαρακτήρα υψηλού επιπέδου και λειτουργεί παράλληλα και ως ιστορικό δεδομένο άλλα και ως κοινωνικό δοκιμιακό πόνημα. Έτσι, μας παρουσιάζει ιστορίες που στην υφή πλησιάζουν τα παραμύθια, παρά τον έντονο ρεαλισμό, ο οποίος με τη σειρά του χάνεται σε δραματικών και συναισθηματικών καταστάσεων προθέσεις συγγραφικές, που περιγράφουν ή απλώς με ποιητικά μέσα σηματοδοτούν επεισόδια –από έναν γάμο, έως το κάψιμο των εισιτηρίων ζευγαριού που επρόκειτο να μεταναστεύσει στην Αυστραλία– σχετικά με τη δυναμική της δεκαετίας, όπου τα όπλα σημαδεύουν εχθρούς και φίλους, όπου η βία ήταν αδύνατον να υπερκεράσει τη φτώχεια, την πείνα και την ανέχεια.

Ένα βιβλίο ξεχωριστό, που σήμερα, σε καιρούς μάλλον αντιηρωικούς, επιμένει να μας μεταφέρει πίσω στον χρόνο, σε μια εποχή όπου το αίμα, ο πόνος, η οδύνη, ο θάνατος αλλά και η συντροφικότητα βρίσκοντανσε ημερήσια διάταξη, αποτελούσαν μέρος της καθημερινής ζωής. Που θέλει να μας κάνει συμμέτοχους σε φονικές μάχες, σε εκκαθαρίσεις κάποιων κατά προσέγγιση ζωντανών, σε αδελφοκτονίες όσων λίγα χρόνια πριν μάχονταν τον φασισμό, στην πατριωτική γάγγραινα και την ιδεολογικά αντίθετη κομματική μυωπία, στο καρκίνωμα της φυγής από τη χώρα για ένα καλύτερο αύριο, από το πιο συνεπές, εργατικό, αγροτικό και ειδικευμένο δυναμικό, που και σήμερα παίρνει τον ίδιο δρόμο, για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

Η συγγραφέας γνωρίζει άριστα τους ανθρώπους που έδρασαν στα βουνά και στις πόλεις την ταραγμένη εκείνη δεκαετία και με το βιβλίο αυτό καταθέτει ένα μεγάλο ευχαριστώ στη μνήμη τους και όχι μόνο, σαν αντάλλαγμα για όσα ιδιαιτέρως εκείνοι δεν καταδέχτηκαν προσκολλημένοι στον δύσκολο βίο, στο μεγάλωμα των παιδιών, στις αντιπαραθέσεις τους, στο τόσο κοινό τους μέλλον και στην τόσο κοινή τους μοίρα.

Το βιβλίο Του χιονιού της ταλαντούχου Τασίας Βενέτη να αποτελεί ένα αναγνωστικό βάλσαμο, παρά τη βιαιότητα όσων εξιστορεί, παρά τη διχόνοια και τον εμπαιγμό, παρά το δράμα των γυναικών που βίωναν εξίσου αν όχι περισσότερο τον αγώνα των αντρών τους ενάντια στον φασισμό, την ατελείωτη απώλεια, το αδελφοκτόνο βλήμα και το μαράζι της φυγής.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν στο Σύλλογο Καρδιοπαθών Παιδιών.