Βράβευση ερευνητικής εργασίας της Αν. Καθηγήτριας Μ. Γκούβα

Από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχιατρικής (European Psychiatric Association) βραβεύτηκε η ερευνητική εργασία με θέμα την «καρδιοφοβία» και το ρόλο της στην αυξημένη αρτηριακή πίεση (Is cardiophobia key factor of hypertensive patient’s quality of life?) στα πλαίσια  του 21ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ψυχιατρικής, που έγινε στη Νίκαια της Γαλλίας.

 Η εργασία έλαβε το βραβείο best poster prize 2013 για την προσφορά της στη διασύνδεση του ψυχισμού με το σωματικό σύμπτωμα.  Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και του σχεδιασμού του ερευνητικού πρωτοκόλλου ήταν η Μαίρη Γκούβα, Αν. Καθηγήτρια Ψυχολογίας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου.

Η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από τους Δημήτρη Τσαρτσάλη, καρδιολόγο, την Έλενα Δραγκιώτη, ψυχολόγο, MSc αντιμετώπισης του πόνου, τον Γιώργο Κυριαζόπουλο, εντατικολόγο, τον Θόδωρο Χαλκιά, MSc Π.Φ.Υ, καθώς και την Ευαγγελία Κοτρώτσιου, Καθηγήτρια και Διευθύντρια ΣΕΥΠ του Τ.Ε.Ι. Λάρισας. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας είναι ιδιαίτερα σημαντικά μια και διαπιστώθηκε ότι ο φόβος για την καρδιακή λειτουργία συνδέεται στατιστικά σημαντικά και με γραμμικό τρόπο με τη χαμηλή ποιότητα ζωής των ανθρώπων με επίπεδα αρτηριακής πίεσης πάνω από το φυσιολογικό. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε, ότι το άγχος για την καρδιακή λειτουργία αποτελεί τον μόνο ανεξάρτητο παράγοντα που επηρεάζει άμεσα την ψυχική υγεία και σε συνδυασμό με την κατάθλιψη, επιδρά αρνητικά στην ποιότητα ζωής αυτών των ανθρώπων. Πιο αναλυτικά, η καρδιοφοβία μετρήθηκε με το ερωτηματολόγιο του άγχους για την καρδιακή λειτουργία – Cardiac Anxiety Questionnaire  (CAQ-GREEK), το οποίο σταθμίστηκε από μια ομάδα νέων και ταλαντούχων επιστημόνων με επικεφαλής τη Μαίρη Γκούβα κατόπιν της συνεργασίας της με το δημιουργό του εργαλείου George Eifert, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Chapman στο Orange County (California).

Η Διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου συγχαίρει τη κα Γκούβα και την ερευνητική της ομάδα  για την επιτυχία τους και εύχεται ανάλογες διακρίσεις και στο μέλλον.