Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων: Ωμή φορολογική βία χωρίς προηγούμενο η επιβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών απέστειλε ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων, δια του Προέδρου του κ. Χρ. Μπαλτογιάννη με την οποία διαμαρτύρεται έντονα για τον τρόπο με το οποίο υπολογίζεται ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), αφού δεν εξαιρέθηκαν τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα από την επιβολή του φόρου. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση αγνοεί την υπόσχεση που είχε δώσει στους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους, καθιστώντας παράλληλα την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, «ωμή φορολογική βία χωρίς προηγούμενο». Κλείνοντας ζητάει την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου επί των αγροτικών εγκαταστάσεων: Αναλυτικά η επιστολή της ΓΑΣ Ιωαννίνων προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη αναφέρει τα εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α. στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, τα οποία συνιστούν ωμή φορολογική βία χωρίς προηγούμενο, διαπιστώσαμε επίσης και τον εμπαιγμό των χιλιάδων αγροτοκτηνοτρόφων για την δήθεν απαλλαγή των αγροτοκτηνοτροφικών κτισμάτων από την επιβολή του φόρου.
Διότι παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υποβληθεί ο φόρος στα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα, με λύπη και αγανάκτηση διαπιστώσαμε ότι η απαλλαγή ισχύει μόνο για τον κύριο φόρο αλλά όχι για τον συμπληρωματικό. Ακόμη και για το λεγόμενο «χαράτσι» που επιβλήθηκε το έτος 2011 σε έκτακτες συνθήκες μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, υπήρχε πρόνοια και ήταν απαλλαγμένα τέτοιου είδους ακίνητα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης η δημοσιονομική θέση της χώρας σήμερα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τα τρία προηγούμενα χρόνια, ωστόσο οι αγροκτηνοτρόφοι καλούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους μεγάλο βάρος αυτής της βελτίωσης και αντί να ελαφρυνθούν, επιβαρύνονται τόσο για την αστική τους περιουσία αλλά και για τις αγροτικές εκτάσεις που κατέχουν. Επίσης επιβαρύνονται για τις εγκαταστάσεις που κατέχουν (προβατοστάσια, βουστάσια, πτηνοτροφεία, χοιροστάσια, κλπ.) για τις οποίες απαιτούνται μεγάλες επιφάνειες και 
κατά συνέπεια προσδιορίζονται μεγάλες αξίες οι οποίες αθροίζονται με την υπόλοιπη περιουσία με αποτέλεσμα να ξεπερνούν το ύψος των 300.000 € και να υπόκεινται σε 
κλιμακωτό συμπληρωματικό φόρο ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις υπερδιπλασιάζει την επιβάρυνση.
Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να καταργήσει τον συμπληρωματικό φόρο επί των αγροτοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων όπως μας είχατε διαβεβαιώσει κατά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου δηλαδή τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα δεν θα υπόκεινται γενικά σε καμία φορολογική επιβάρυνση, ή να δοθεί η δυνατότητα τουλάχιστον στους αγροτοκτηνοτρόφους παραγωγούς οι οποίοι ιδιοχρησιμοποιούν τα παραπάνω ακίνητα και τα οποία αποτελούν εργαλεία δουλειάς τους να ισχύει το ίδιο που ισχύει στα νομικά πρόσωπα.
Περιμένουμε άμεσα τις ενέργειές σας,
           Με τιμή,
     Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Γ.Α.Σ.Ι.
       
          Μπαλτογιάννης Χριστόδουλος
Κοινοποίηση:
1. Χρήστο Σταϊκούρα – Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
2. Γιώργο Μαυραγάνη – Υφυπουργός Οικονομικών
3. Γιώργο Καρασμάνη – Υπουργό ΑΑΤ
4. Πάρη Κουκουλόπουλο – Αναπληρωτή Υπουργό ΑΑΤ
5. Τασιούλα Κωνσταντίνο –  Υπουργό Πολιτισμού, Βουλευτή Νομού Ιωαννίνων
6. Καλογιάννη Σταύρο – Βουλευτή Νομού Ιωαννίνων
7. Ασημακοπούλου Άννα – Βουλευτή Νομού Ιωαννίνων
8. Μαντά Χρήστο – Βουλευτή Νομού Ιωαννίνων
9. Κασσή Μιχαήλ – Βουλευτή Νομού Ιωαννίνων
10. Κανχριμάνη Αλέξανδρο – Περιφερειάρχη Ηπείρου
11. ΠΑΣΕΓΕΣ 
12. ΣΕΚ