Γεύση από… τσιπούρες για τον Αλέξη Τσίπρα

_A500430Με τους Ιχθυοκαλλιεργητές της Θεσπρωτίας, συναντήθηκε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Θεσπρωτία, στα πλαίσια της παρουσίας του στην Ήπειρο για το 5ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο.

«Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση της παραγωγής», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, μετά τη συνάντηση και αφού είχε ενημερωθεί για τα ζητήματα του Κλάδου από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας κ. Ιωάννη Χεκίμογλου, τον Πρόεδρο της ΠΟΑΥ Θεσπρωτίας κ. Παναγιώτη Πάντο και τον Πρόεδρο της ΠΑΝΕΜΜΙ κ. Αχιλλέα Χεκίμογλου.

Οι εκπρόσωποι των Ιχθυοκαλλιεργητών, ξενάγησαν τον Πρωθυπουργό σε συσκευαστήριο ιχθύων της περιοχής, εξήγησαν την παραγωγική διαδικασία, τη δυναμικότητα και τον εξαγωγικό χαρακτήρα των θεσπρωτικών Ιχθυοκαλλιεργειών και έθεσαν τα ζητήματα του κλάδου:

Το χωροταξικό σχεδιασμό και την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος που θεσμοθετεί την Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών στη Θεσπρωτία, κάτι που όπως σημείωσαν θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2019, την ενίσχυση των επιχειρήσεων για εκσυγχρονισμό, μεταποίηση και καινοτομία, μέσω του προγράμματος Αλιεία, που παρουσιάζεται την προσεχή Πέμπτη στην Ηγουμενίτσα,  το χρόνιο πρόβλημα της επιχειρούμενης εγκατάστασης ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας, ανάμεσα στις Ιχθυοκαλλιέργειες και φυσικά την οικονομική κατάσταση των μεγάλων εταιρειών του κλάδου που ανήκουν στις τράπεζες και συμπαρασύρουν το σύνολο της υδατοκαλλιέργειας.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδέυονταν από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, τον Υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και το βουλευτή του Νομού Μάριο Κάτση, προέτρεψε τους Ιχθυοκαλλιεργητές να αξιοποιήσουν τα επενδυτικά εργαλεία και το νομοθετικό πλαίσιο για τις ομάδες παραγωγών και να στραφούν στην καινοτομία.

«Όσο προχωράτε στην ανάπτυξη της παραγωγής, θα δημιουργούνται θέσεις εργασίας, είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε πως οι Ιχθυοκαλλιέργειες είναι ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας.

Μετά την αναχώρηση του πρωθυπουργού, ακολούθησε σύσκεψη των Ιχθυοκαλλιεργητών με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση. 

Ο Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, επισκέφθηκε την Περιφερειακή Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος στην Ηγουμενίτσα και την Περιφέρειακή Ενότητα Θεσπρωτίας όπου είχε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θωμά Πιτούλη, το Δήμαρχο κ. Ιωάννη Λώλο και τον Πρόεδρο της ΟΛΗΓ ΑΕ κ. Ανδρέα Νταή.

Οι τέσσερις άνδρες συζήτησαν την πορεία παραχώρησης της χερσαίας ζώνης της Ηγουμενίτσας, τη θεσμοθέτηση ανταποδοτικών από τη λειτουργία του λιμένος προς το Δήμο, ενώ ο κ. Πιτούλης, έθεσε αίτημα κατασκευής νέου αλιευτικού καταφυγίου στην περιοχή Συβότων – Πλαταριάς, μετά τη μετατροπή των υπαρχόντων σε τουριστικών, αίτημα που ο κ. Κουρουμπλή, δήλωσε ότι θα εξετάσει.