Γ. Βαρουφάκης στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας: Έχουμε μια καθαρή περίπτωση αποικιοκρατίας που χρησιμοποιεί την πτώχευση του ελληνικού κράτους για να περάσει αυτό το λιμάνι σε κάποιον ιδιώτη (video)

Στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας βρέθηκε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη, καθώς και μέλη και στελέχη του ΜέΡΑ25 Ηγουμενίτσας, για να εκφράσουν την εναντίωση τους στην ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας. 

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε σχετικά:

“Κάθε λιμάνι είναι ένα μονοπώλιο. Όταν θα έρθει αυτό το πλοίο θα έρθει σε αυτό το λιμάνι. Το μονοπώλιο ποτέ δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αγορά. Όταν το δίνεις το λιμάνι σε έναν ιδιώτη του δίνεις το δικαίωμα ουσιαστικά να αποσπά χρήμα, προσόδους από το Δημόσιο, από τον τόπο.

Το χειρότερο, δεν είναι ένα απλό λιμάνι το οποίο ιδιωτικοποιείται, είναι ένα λιμάνι το οποίο έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και κάθε δεκάρα που θα πάρει το ΤΑΙΠΕΔ, που θα είναι ελάχιστες δεκάρες σε σχέση με τις προσόδους που θα μπορούν να αποσπά από τον τόπο αυτόν ο ιδιώτης που θα το πάρει, θα πάει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στην τρόικα.

Μια τρόικα που πρώτον δεν έχει ανάγκη αυτά τα χρήματα, αντίθετα με τον τόπο αυτόν που τα έχει. Μη ξεχνάμε ότι η τρόικα στο κέντρο της έχει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έχει τυπώσει 5,5 τρισεκατομμύρια, τα τυπώνουνε.

Εδώ έχουμε μια καθαρή περίπτωση αποικιοκρατίας που χρησιμοποιεί την πτώχευση του ελληνικού κράτους για να περάσει αυτό το λιμάνι σε κάποιον ιδιώτη, δεν ξέρουμε σε ποιον από τους 7 που “χτυπάνε” σήμερα θα το πάρει.

Αυτός που θα το πάρει δεν πρόκειται να προσφέρει κάτι που δεν προσφέρεται σήμερα. Το μόνο που θα κάνει είναι να εξάγει χρήμα από αυτό τον τόπο, χρήμα το οποίο θα καταλήξει στα Cayman islands.

Δεν είναι ούτε υπέρ του καπιταλισμού αυτό που γίνεται, ούτε υπέρ του σοσιαλισμού, σίγουρα δεν είναι υπέρ της κοινωνίας, είναι υπέρ κάποιων ιδιωτών, ολιγαρχών που συνδέονται με τα συμφέροντα της τρόικας και των δανειστών. Μια καθαρή κλασική βάρβαρη περίπτωση αποικιοκρατίας.

Για αυτό εμείς στο ΜέΡΑ25 εναντιωνόμαστε σε αυτό που θα γίνει σε αυτό το λιμάνι εδώ και ζητάμε την κοινωνικοποίησή του. Οι πρόσοδοι που βγαίνουν μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει με τα πλοία που έρχονται και φεύγουν να μένουν στον τόπο. Στην Ηγουμενίτσα, συνολικά στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, στην Ελλάδα ολόκληρη.

Αυτό απαιτεί ρήξη, ρήξη με το καθεστώς που εμείς το ονομάζουμε χρεοδουλοπαροικία. Η Ελλάδα είναι μια φυλακή χρέους η οποία παράγει προσόδους για τους λίγους από τους πολλούς”.

Σχετική αναφορά έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης και στα Γιάννινα, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στα τοπικά ΜΜΕ:

Για τις ιδιωτικοποιήσεις:

“ΤΑΙΠΕΔ. Τι σημαίνει ΤΑΙΠΕΔ; Δημόσια περιουσία, μπαίνει σε ένα ταμείο να πουληθεί για να πάνε τα χρήματα σε δανειστές που και μας επέβαλαν να πάρουμε τα χρήματά τους και δεν θα τα πάρουν ποτέ τα χρήματά τους γιατί είναι αδύνατον να τα πάρουν από ένα χρεοκοπημένο κράτος. Οι δανειστές οι οποίοι έχουν ήδη τυπώσει 5,5 τρισεκατομμύρια γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ένας από τους 3 δανειστές, η γνωστή τρόικα και όλη αυτή η ιστορία γίνεται στη βάση της χρεοκοπίας της χώρας, ένα πλιάτσικο, δώσαμε τα αεροδρόμια στη Fraport, τους δώσαμε και τα χρήματα από το ΕΣΠΑ, τους δώσαμε και τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην πανδημία τους δώσαμε και 180 εκατομμύρια για να μη χάσουν στη διάρκειά της, τώρα έρχονται παίρνουν το ένα λιμάνι, το δεύτερο λιμάνι. Όλες αυτές είναι πρόσοδοι που μαζί με τα κόκκινα δάνεια που παίρνουν τα αρπακτικά ταμεία είναι ένα κομμάτι ό,τι πλούτου έχει απομείνει σε αυτή τη χώρα το οποίο πηγαίνει στα Cayman islands. Τι κερδίζει η ελληνική οικονομία; Η ευρωπαϊκή οικονομία κερδίζει από όλη αυτή τη διαδικασία. Γιατί το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μια χαρά λειτουργεί και τώρα, μια χαρά θα λειτουργεί και μετά. Θα έρχονται τα πλοία, θα φεύγουν τα πλοία θα καταβάλουν ναύλα τα οποία θα «πηγαίνουν» στα Cayman islands και εμείς θα είμαστε καταδικασμένοι σε μια διαδικασία ερημοποίησης με τα παιδιά μας να πηγαίνουν στο εξωτερικό. Γι’ αυτό εμείς το ΜέΡΑ25 λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δε μασάμε τα λόγια μας και θα προχωρήσουμε στη διαδικασία διαφώτισης του κόσμου ότι αυτή η διαδικασία, από τη μια μεριά η ακρίβεια που λεηλατεί το λαϊκό πορτοφόλι και η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων και της μεταβίβασης όλων των περιουσιακών στοιχείων είτε είναι η ΔΕΗ, είτε είναι το νερό, είτε είναι το λιμάνι, το ένα, το άλλο, ο αερολιμένας, είναι μια διαδικασία φτωχοποίησης της Ελλάδας υπέρ των πολύ λίγων Ελλήνων και βεβαίως της ολιγαρχίας του Εξωτερικού”.