Δήλωση του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Νικόλα Κάτσιου για τη Διεθνή Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

Με αφορμή τη σημερινή “ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ”, η  UNICEF υπολογίζει ότι σχεδόν το ένα στα έξι παιδιά ηλικίας 5-14 ετών στον κόσμο θεωρούνται  πως εμπλέκονται σε μορφές παιδικής εργασίας.

Ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης  παιδιά, λόγω των οικογενειακών υποχρεώσεων, εξαναγκάζονται να εργάζονται σε ιδιαίτερα αποτρόπαιες συνθήκες.   καταστάσεις  για τις οποίες δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχει από κανέναν ανοχή.

 Η Περιφέρεια Ηπείρου ενσκήπτει  και βρίσκεται κοντά  σε όλα τα παιδιά που εργάζονται με τρόπους οι οποίοι συχνά παρεμποδίζουν την εκπαίδευσή τους, τα αποστερούν από τη χαρά της παιδικής ηλικίας και συνθλίβουν το δικαίωμά τους στην ομαλή σωματική και πνευματική ανάπτυξη.

Στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε στόχοι μας είναι :

●         Να βοηθήσουμε τα παιδιά να παρακολουθήσουν το σχολείο γιατί θεωρούμε την εκπαίδευση αναπόσπαστο τμήμα της παιδικής ηλικίας που συνδέεται άμεσα με την παιδική εργασία ώστε να μη διατρέχουν κίνδυνο και εξαναγκαστούν να καταφύγουν σε εργασία.

●         Να υποστηρίξουμε τα παιδιά να παραμείνουν στο σχολείο και να ολοκληρώσουν τη βασική τους εκπαίδευση με φιλική διάθεση και ενδιαφέρον προσφέροντας  εκπαίδευση υψηλής στάθμης

●         Να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία σε παιδιά και νέους που δεν πήγαν ποτέ ή εγκατέλειψαν το σχολείο να έχουν κάποια εναλλακτική μορφή εκπαίδευσης ή να συνδυάσουν την εκπαίδευση με τη δουλειά τους στο Γυμνάσιο Δεύτερης Ευκαιρίας

●         Να προσεγγίσουμε τα παιδιά των Επαγγελματικών Λυκείων που εργάζονται και να τα ενημερώσουμε σχετικά με την αδειοδοτούμενη εργασία

●         Να μελετήσουμε τη σχολική διαρροή στη φοίτηση των μαθητών και να συνεργαστούμε με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου

●         Να πείσουμε τα παιδιά για την αξία της εκπαίδευσης. να καλλιεργήσουμε την αγάπη για τη μόρφωση ώστε τα παιδιά να «βλέπουν» μέλλον μέσα από το σχολείο και να συνεργαστούμε με τους εθελοντικούς φορείς δράσης.

 ●        Να  αναλάβουμε δράση σε συνεργασία με τη Γραμματεία Νέας Γενιάς, που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού ώστε με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων του Πανεπιστήμιου μας να αντιμετωπιστεί το πολυεπίπεδο φαινόμενο της παιδικής εργασίας.

Ως Περιφέρεια Ηπείρου επισημαίνουμε ότι όλοι μας οφείλουμε ορθή συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά, σεβασμό στα δικαιώματά τους και στις διεθνείς συμβάσεις που τα προστατεύουν.