Δήμας Δώρης: Χέρι βοήθειας στην αντιλαϊκή πολιτική δίνει η Τοπική Διοίκηση

dimasd

dimasdΒασικά σημεία της τοποθέτησης του Δώρη Δήμα , εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατά τον ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ του Δήμαρχου

·         Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για κάθε ζήτημα που προέκυψε κατά την διάρκεια της χρονιάς έχει τοποθετηθεί δημόσια με ανακοινώσεις της που κατά κανόνα δημοσιεύονται στα τοπικά ΜΜΕ ηλεκρονικά και έντυπα.

·         Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν θα αμφισβητήσει το πόσες ώρες εργάσθηκε  ο Δήμαρχος . Εκείνο όμως που κρίνει μια Δημοτική Αρχή δεν είναι το πόσο δούλεψε αλλά σε ποια κατεύθυνση , δηλαδή για ποιο σκοπό, στα πλαίσια ποιας πολιτικής και φυσικά ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς.

  • Ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής πραγματοποιείται σε μια περίοδο που κλιμακώνεται ,μια σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση με νέα βάρβαρα μέτρα, που σφαγιάζουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο, νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων, γενικεύονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μεθοδεύεται η απελευθέρωση απολύσεων και σχεδιάζονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ψαλιδίζονται υγειονομικές παροχές, πετσοκόβονται τα φάρμακα και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Πρόσφατα στο Δ.Σ. αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα από την  κατάργηση των οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας. Η Δημοτική Αρχή κρίνεται από την στάση που κρατάει απένατι σε αυτήν την πολιτική η οποία γεννά τα προβλήματα που έχει σήμερα η λαϊκή οικογένεια.

·         Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»  «είναι η χρονιά που χτίσαμε τον θεσμό» αλλά «δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση», ενώ ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας  αναφέρθηκε σε ατέλειες του θεσμού που δυσκολεύουν το έργο των Δήμων. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει προεκλογικά τοποθετηθεί σε αυτό το ζήτημα. Θα το επαναλάβουμε. Δεν είναι ότι συνέπεσε ο “Καλλικράτης” σε μια πολύ άσχημη συγκυρία και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Η διοικητική αναδιάρθρωση, αυτή καθαυτή εξυπηρετεί τους στόχους και τις ανάγκες του κεφαλαίου. Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» για αυτό φτιάχτηκε και κάνει καλά την δουλειά του, στον Δήμο μας τόσο στο οικονομικό όσο και στην κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων αυτό αποδεικνύεται.

·         Αναφέρθηκε πολύ σωστά ότι η ΣΑΤΑ το 2011 ήταν στο 1/3 της ΣΑΤΑ του 2010 η οποια ήταν το ½ της ΣΑΤΑ του 2009. Αναφέρθηκε, αλλά ούτε σήμερα  υπήρξε καταγγελία του γεγονότος που καταδικάζει τον Δήμο σε οικονομική ασφυξία, πολύ περισσότερο τίποτα δεν ακούστηκε για διεκδίκηση και αγώνα. Πως μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος με τέτοια χρηματοδότηση; Τι έργα μπορούν να γίνουν;

·         Η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει το πρόβλημα με την απόφαση για  σύναψη δανείου, με «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς» με «νοικοκύρεμα» ,περικοπές λέμε εμείς ,εξόδων, με τις μεγάλες αυξήσεις της ΔΕΥΑΗ. Ακολουθώντας αυτήν την πολιτική αργά η γρήγορα θα βάλει φόρους στους κατοίκους και θα εκποιήσει δημοτική περιουσία. Αυτά προβλέπει ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

·         Περηφανεύεται ο Δήμαρχος ότι εξασφάλισε για τον Δήμο 135 εργαζόμενους από το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας».Πρόγραμμα 5-μηνης εργασίας για μακροχρόνια  ανέργους. Περηφανεύεται δηλαδή ότι συμμετέχει στην κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, και στην ανακύκλωση της ανεργίας , στην παροχή υποβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών. Συμμετέχει με αυτόν τον τρόπο στην εφαρμογή των «μνημονίων» με την ΤΡΟΙΚΑ.  

·         Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα επαναλάβει ότι πρέπει να είναι αποκλειστικής ευθύνης του κράτους τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η κοινωνική Πρόνοια και να παρέχονται αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό. Επίσης οι εργαζόμενοι στον Δήμο πρέπει να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

·         Ακούστηκε για  Δήμο «μοχλό ανάπτυξης» για την «ανασυγκρότηση «του τόπου». Για ποια ανασυγκρότηση μιλάτε; Ζούμε στο πετσί μας την «ανασυγκρότηση»  της χώρας. Βιώνουμε μια πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και οδηγεί  τα πλατιά λαϊκά στρώματα στην φτώχεια και στην εξαθλίωση.

·         Θα υπάρξει ανάπτυξη με το «επιχειρησιακό σχέδιο» του Δήμου λέτε. Αλήθεια μπορεί να υπάρξει τοπικός σχεδιασμός χωρίς κεντρικό σχέδιο; Εδώ έχεις την Πέρδικα αναπτυσσομένη τουριστικά περιοχή με πανέμορφες παραλίες και στο ίδιο μέρος η κεντρική εξουσία κατά εντολή των μονοπωλίων της Ε.Ε. φυτεύει τον αγωγό φυσικό αερίου και τον σταθμό συμπίεσης. Είναι δυνατόν να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός στον καπιταλισμό; Σαφέστατα όχι γιατί στόχος της όποιας ανάπτυξης είναι η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου αδιαφορώντας για οτιδήποτε άλλο. Άρα  για ποιο σχέδιο  ανάπτυξης μιλάτε; Ανάπτυξη των κερδών των μονοπωλίων υπάρχει.

·         Στην «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν πιστεύουμε να υπάρχει κάποιος δήμαρχος που να είναι ευχαριστημένος όταν δεν μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενους, τα λειτουργικά των δήμων ή τους προμηθευτές και τους εργολάβους. Το ίδιο πιστεύουμε και για εσάς. Έχετε όμως σοβαρότατες ευθύνες γιατί έχετε αποδεχθεί σαν μονόδρομο αυτόν της κυβερνητικής πολιτικής. Μας λέτε, ότι δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς. Λέτε ότι χρεοκοπεί τάχα η χώρα, ότι δεν υπάρχουν χρήματα και εφόσον δεν υπάρχουν χρήματα, είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε με αυτό τον τρόπο. Αυτό είναι το κύριο ζήτημα που θέτουμε εμείς, ότι δεν πρόκειται για κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας. Ποιας χώρας; Σε αυτή τη χώρα ζουν άνθρωποι, ζουν εργαζόμενοι, αγρότες ,αυτοαπασχολούμενοι που ήδη χρεοκοπούν. Αυτοί είναι που συνθλίβονται. Αυτός που χρεοκοπεί σήμερα, είναι το λαϊκό νοικοκυριό και χρεοκοπεί ανεξέλεγκτα. Για ποια χρεοκοπία της χώρας συζητάμε λοιπόν; Οι εργαζόμενοι χρεοκοπούν και το κεφάλαιο κερδίζει. Οι περικοπές πόρων που θα υπάρχουν από την Τοπική Διοίκηση, πού θα πάνε, ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;

·         Οι τελευταίες εξελίξεις τι δείχνουν; Η βουλή με 199 ψήφους του ΠΑΣΟΚ και τις Ν.Δ. αποφάσισε βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα με σκοπό την σύναψη δανείου. Από τα 130 δις αυτού του δανείου πόσα θα έλθουν στην Ελλάδα ,πόσα για την εξυπηρέτηση λαϊκών αναγκών; Τα πολλά θα πάνε στους ξένους τραπεζίτες και 30 δις στις ντόπιες τράπεζες. Αυτές πάνε να σώσουν χρεοκοπώντας τον λαό.  

·         Αν συνεχίσετε με αυτόν τον τρόπο ,με αυτήν την πολιτική, η κατάσταση για τον Δήμο και τους κατοίκους του θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, στην καλύτερη περίπτωση θα αγωνίζεστε για την διαχείριση της μιζέριας στον Δήμο.

·         Εμείς θέλουμε να δηλώσουμε και σήμερα την κάθετη αντίθεσή μας με αυτήν πολιτική και ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, οι δυνάμεις του συνδυασμού της “Λαϊκής Συσπείρωσης”  που στηρίζεται από τα ΚΚΕ, για να αποτύχει αυτό το σχέδιο. Μαζί με το λαό, με οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Γιατί αυτή η πολιτική είναι που γεννάει τα προβλήματα.

·         Τέλος για ορισμένα «τοπικά» ζητήματα θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένος ο Δήμαρχος. Θα αναφερθούμε σε ορισμένα από αυτά που θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον.

·         Περιφερειακός:  είναι γνωστές οι ενστάσεις για τον χειρισμό του ζητήματος και όχι μόνο από την «Λαϊκή Συσπείρωση».

·         Αγωγός φυσικού αερίου: Αναφέρθηκε ο Πρόεδρος σε αποφάσεις το Δ.Σ. πήρε. Δεν αναφέρθηκε στην υλοποίηση τους. Το Δ.Σ. πήρε απόφαση κατά της διέλευσης του αγωγού. Αλλά ο Δήμαρχος έδωσε άδεια για εργασίες με τα γνωστά γεγονότα, οργάνωσε εκπαιδευτικό ταξίδι στη Ιταλία για τον αγωγό. Εμείς έχουμε τοποθετηθεί για αυτά με ανακοινώσεις αλλά δεν μπορεί και σήμερα να περάσει απαρατήρητο.

·         Χερσαία ζώνη: Καλές οι ενέργειες του Δημάρχου για την κατοχύρωση της στον Δήμο αλλά δεν αναφέρθηκε ότι αυτή ανήκει στην ΟΛΗΓ Α.Ε. και ότι η συγκεκριμένη εταιρεία του λιμανιού έχει ήδη βγει στο σφυρί. Μαζί με το λιμάνι πάει και η χερσαία ζώνη. Από το Σεπτέμβρη ο παραλιακός δρόμος της πόλης μας αστυνομεύεται από το Λιμενικό που σημαίνει de facto κατοχύρωση του στο λιμάνι, δηλαδή στην ΟΛΗΓ Α.Ε. Για αυτό το θέμα η μόνη αντίδραση που υπήρξε από την Δημοτική Αρχή ήταν για το ποιος θα εισπράττει τα πρόστιμα από τις παραβάσεις. Ε τα πρόστιμα για παράνομη στάθμευση τα εισπράττει η ΟΛΗΓ Α.Ε. Ούτε αυτό μπορεί να περάσει απαρατήρητο σήμερα. Για εμάς δεν είναι νομοτέλεια η πώληση του λιμανιού και μαζί με αυτό όλων των παράλιων της Θεσπρωτίας και θα αγωνισθούμε να μην γίνει.

·         ΤΕΙ : Πολλές επαφές, πολλές προτάσεις για να μην κλείσουν τα ΤΕΙ έχουν γίνει. Πρέπει να τονίσουμε όμως ότι το πρόβλημα είναι ο νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ για τον οποίο μεγάλος αναβρασμός υπάρχει αυτές τις μέρες. Η εφαρμογή του θα κλείσει τα ΤΕΙ έτσι και αλλιώς όπως και πολλά ΑΕΙ στην Ελλάδα και όσα θα παραμείνουν θα έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

Η αναφορά μας σε μερικά από τα «τοπικά» έχει σκοπό να δείξει την ευθυγράμμιση της Δημοτικής Αρχής με την κεντρική εξουσία την κυβερνητική πολιτική. Ότι ο Δήμος δίνει Χέρι βοήθειας στην αντιλαϊκή πολιτική. Δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για Τοπική Αυτοδιοίκηση  αλλά για το τοπική διοίκηση μακρύ χέρι του κράτους. Να περνάει μέσα από τα τοπικά όργανα η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.   

Με αυτή την πολιτική χαΐρι και προκοπή δεν πρόκειται να δει ο λαός και ο τόπος. Για αυτό η λύση θα δοθεί στους δρόμους του αγώνα .

Το μέτωπο των εργαζομένων  με τα συμμαχα στρώματα που πλήττονται από αυτήν την πολιτική  θα την ανατρέψει.

  

                                                                      Ηγουμενίτσα 23/02/2012